Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.6 i-dtec 120kM Wypalanie DPF (dziwny dym)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.6 i-dtec 120kM Wypalanie DPF (dziwny dym)

Witam wszystkich posiadaczy Civica w Dieslu. Zastanawiam się od jakiegoś roku jak wygląda wypalanie DPFa w tym silniku. Ostatnio robię tylko krótkie odcinki i zauważyłem, że co jakiś czas na postoju załącza się jakby EGR i słychać coś takiego jak buczenie bulgotanie a po dodaniu gazu pojawia się chmura za autem. Nie rzadko o kolorze niebieskim. Zdarza się tak od czasu do czasu załóżmy raz na dwa tygodnie. Rozmawiałem dziś z podwórkowym mechanikiem który widział ten dym przy ostrym przy gazowaniu i stwierdził że to nie jest normalne wypalanie się dpfa. Dym pojawia się tylko wtedy tylko jak słychać na postoju ten dźwięk bulgotania czy też buczenia a następnie przy dodaniu ostro gazu na postoju. Zastanawiam się czy to normalne i po prostu jest to wynikiem krótkich odcinków czy też muszę zacząć się martwić i jechać z tym do serwisu.

ECU rozpoczyna procedurę wypalania DPF a ty ją nie kontynuujesz i przerywasz jazdę. W momencie kiedy słyszysz/ widzisz że procedura rusza to na trasę i przejedź 10 - 20 km z obrotami min. 2 tyś.

Comment

Nie mam takich problemów z dymem. Jedyne co zauważyłem to inny zapach spalin przy wypalaniu, posmak taki jakby kwaśny. No i wentylator chodzi cały czas w czasie wypalania.
      Przejedź się autostradą z prędkościami niemieckimi. Ostatnio pogoniłem swojego to myślałem ze wyzionie przez wydech całą zawartość puchy z DPFa.
      4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
      Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Witam ponownie,

Znowu taki sam objaw. Wracam z wycieczki z rodziną w dwie strony około 120km w jedną stronę jadę 10km na 3cim biegu przy 3-3.5 rys obrotów profilaktycznie z racji małych przebiegów w tygodniu i wracam pod dom i słyszę dziwny dźwięk z wydechu jakby bulgotanie "wody" w wydechu. Włączam kamerę siadam w aucie i pedal gazu i taki dym ale tylko przez sekundę dwie potem już normalnie. Wysłałem już do serwisu film i prośbę o umówienie wizyty serwisowej. Ale zastanawiam się czy z racji tego że nie ma żadnych błędów nie wyślą mnie z kwitkiem do domu. Auto jeszcze 2 miesiące na gwarancji. W tygodniu robimy bardzo małe przebiegi ale kolor tego dymu jest bardzo niepokojący. Sprawdzałem olej i jest w normie.

Comment

O matkoboskoczestochowsko!!

Na serwis i to gazem puki gwarancje masz. Niech szukają przyczyny zadymienia.
          4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
          Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Dymi tylko w momencie dodania gwaltownie gazu, potem jest czysto.
            Moze Cie to niezadowoli bo wolalbys uslyszczec ze jest jakas usterka, ale na moje oko zadnej usterki nie ma.

Zamieszczone przez hama Zobacz posta
            w dwie strony około 120km w jedną stronę jadę 10km na 3cim biegu przy 3-3.5 rys obrotów profilaktycznie z racji małych przebiegów w tygodniu i wracam pod dom i słyszę dziwny dźwięk z wydechu jakby bulgotanie "wody" w wydechu
            opisales warunki jazdy ale sa one dla mnie nie calkiem jasne, tzn rozpisz to na szczegly bo nie wiem czy po 10km dymi a te 10km to tylko na 3 cim biegu? a te 120km to jak? tzn..po tych 60km to tez dymi i te 60km to jechales jak ? na 3 cim cz na 6 tez czy jechales 160km? chociaz 1 raz?
            to co napisales jest zwile... nie potrafie sobie tego wyobrazic jak to jechales?

Do sprawy,
            jedna z przyczyn dymienia (normalne) jest gdy silnik diesla jezdzi male przebiegi - maly przebieg to 10km na 3 cim biegu. Normaly przebieg to 100km jazdy autostadowej na 6 biegu i predkociami 120-160km/h i tu pytanie czy po takiej godzinnej jedzie z predkociami autostradowymi zaraz po takiej jezdzie chcialbym zobaczyc taki flmik.
            zatzmujesz sie 100km zrobione atostrada silnik rozgrzany wydech DPF wypalony i pokazmi tak samo nagrany film, chce zobacc co sie dzieje?

Jedna z przyczyn takiedo krotkiego dymienia sa zanieczyszczenia wydechu. biora sie z nieprzepalonego paliwa pracy silnika, nieprzegrzanego DPFa, oraz wody znajdujacej sie w puszcze koncowego wydechu. Nagle dodanie gazu powoduje wywalenie wszystkiego z rury wydehowej.
            Spaliny sa siwe czyli silnik w stanie wzorowym. Czarny dym lub gleboko niebieski to usterka ale nie siwe spaliny w dieslu.

Test zrobiles dobrze ale nie calkiem,
            tak jak na filmiku powinienes zrobic co najmniej 10 razy ... i teraz...
            - kopcenie jest tylko za 1 razem???
            - czy kopcenie sie powtarza 10 razy ???

jak bys tak nagral film ... i 10 razy by tak samo zakocpicl ..to mozna rozwazyc usterke,
            ale na tym etapie - to ja bym nie zaryzykowal stwierdzenia usterka.

na razie jest wstepna panika, lub brak szerszego obrazu sytuacji.

Na moje oko za wczesnie na wyrok, praktyncize nic nie wiadomo, za malo informacji podales.
            Last edited by rambo7; 16-07-2019, 18:05.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

opisales warunki jazdy ale sa one dla mnie nie calkiem jasne, tzn rozpisz to na szczegly bo nie wiem czy po 10km dymi a te 10km to tylko na 3 cim biegu? a te 120km to jak? tzn..po tych 60km to tez dymi i te 60km to jechales jak ? na 3 cim cz na 6 tez czy jechales 160km? chociaz 1 raz?
              to co napisales jest zwile... nie potrafie sobie tego wyobrazic jak to jechales?
              Jechałem 60km. Pierwsze 20km ok. 90km/h następnie 10km na 3cim biegu przy ok. 3200obrotów następnie pozostałe 30km jechałem ok. 85-95km/h. Potem była przerwa na plażę i powrót ok. 60km średnia prędkość ok. 80km/h. Do najbliższej drogi ekspresowej mam ok. 500km czyli ok. 8h. Nie ma możliwości ciśnięcia auta przez długi okres czasu przy prędkości ponad 100km/h.

Do sprawy,
              jedna z przyczyn dymienia (normalne) jest gdy silnik diesla jezdzi male przebiegi - maly przebieg to 10km na 3 cim biegu. Normaly przebieg to 100km jazdy autostadowej na 6 biegu i predkociami 120-160km/h i tu pytanie czy po takiej godzinnej jedzie z predkociami autostradowymi zaraz po takiej jezdzie chcialbym zobaczyc taki flmik.
              zatzmujesz sie 100km zrobione atostrada silnik rozgrzany wydech DPF wypalony i pokazmi tak samo nagrany film, chce zobacc co sie dzieje?
              Problem w tym, że ten problem nie występuje podczas jazdy albo go wcale nie widać!. Kolor tego dymu jest niestety raczej niebieski albo o takim zabarwieniu może nie widać tego na załączonym filmie zbyt dokładnie. Oleju nie ubywa. Miałem już takie przypadki ok. 4 razy że dojechałem na miejsce i słyszalny był ten dziwny dźwięk a po przygazowaniu dym. Być może jest to normalne - jak to opisałeś "wstępna panika", ale auto ma jeszcze 2 miesiące gwarancji dlatego też wolałbym wiedzieć czy na pewno jest to objaw zupełnie normalny!

Test zrobiles dobrze ale nie calkiem,
              tak jak na filmiku powinienes zrobic co najmniej 10 razy ... i teraz...
              - kopcenie jest tylko za 1 razem???
              - czy kopcenie sie powtarza 10 razy ???
              Kopcenie nie powtarza się w żaden sposób cyklicznie!. Wystąpiło ok. 4 razy w tym roku. Pojawia się tylko wtedy kiedy słychać dziwny dźwięk z wydechu - lekko bulgoczący i pojawia się tylko przez chwilę! Tak jakby coś się tam zebrało a ja przyciskając pedał na biegu jałowym to przepycham i koniec. Spokój na jakiś czas.

Umówiłem się do serwisu na wtorek - napiszę co powiedzieli.

Comment

Working...
              X