Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

silnik gaśnie nagle jak by nie dostawał paliwa. (czujnik wału)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

w regulaminie powinien być punkt (szczególnie dla działu diesla), kup skaner, odczytaj błąd wtedy ewentualnie zadaj pytanie
    # 15 postów a jesteśmy w punkcie wyjścia.

Ale też chcę koledze dawlish pogratulować. 5 lat ma samochód i dopiero teraz się pojawił z usterką na forum .

ps. stosuj się do rad r7. (mi pomógł w naprawie online w godzinę. Ze 120KM mocy zostało mi gdzieś 80KM a błędów brak. Następnego dnia 10minut roboty i wszystko już grało).
    Do mechanika jedzie się z częścią i pokazuje co ma odkręcić i wymienić. Chociaż znam ELEKTROmechanika (nie mechanika od wszystkiego) który by sobie sam poradził.

pozdrawiam
    Last edited by jck; 13-11-2015, 13:27.

Comment

teraz waz poniosły emocje, otwórzcie piwo i pooglądajcie mecz :P

mechanik jest OK, już naprawiał mi samochód. Sam stwierdził: po podłączeniu pod komputer tylko jakieś głupoty wykazywał o złym ciśnieniu paliwa.. Wiedział, że to nie to. Sytuacja wygląda tak.. Pojeździł samochodem do momentu aż mu zgasł, podłączył pod komputer, wtedy wykazało wyraźnie błąd- czujnik położenia wału korbowego, wymienił, samochód działa, mam nadzieję, że na dobre. W zasadzie objawy pasują doskonale do diagnozy. Temat można zamknąć, mam nadzieję, że komuś się przyda. Proszę o zmianę ewentualnie nazwy na: samochód gaśnie po przejechaniu kilku kilometrów i nie chce odpalić przez jakiś czas
      Last edited by dawlish; 13-11-2015, 20:38.

Comment

Zamieszczone przez dawlish Zobacz posta
        teraz waz poniosły emocje, otwórzcie piwo
        zgadza się ... ja otwieram i siadam do meczu .
        mechanik (...) Pojeździł samochodem do momentu aż mu zgasł, podłączył pod komputer, wtedy wykazało wyraźnie błąd- czujnik położenia wału korbowego, wymienił, samochód działa, mam nadzieję, że na dobre
        miszcz, po prostu miszcz...
        Proszę o zmianę ewentualnie nazwy na: samochód gaśnie po przejechaniu kilku kilometrów
        no to jasne, dlatego mówiłem że
        Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        na 1500% nie jest to pompa paliwa ,
        rozumiem że teraz do mnie będziesz mówił jasnowidz .
        Miejmy nadzieję że z innymi usterkami też tak mu pójdzie.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Jasnowidzu (i inni przyjaciele specjaliści) mam pytanie. Po wymianie tego czujnika silnik odpala dużo gorzej, jak jest zimny. Wyprzedzając pytania i spekulacje, wiem, że temperatura spada, ale zanim wymieniłem czujnik było jakieś +7 i po wymianie też gdzieś podobnie było, dzisiaj w nocy stał samochód w ocieplanym garażu (w nocy było -2 w środku na pewno koło tych 5-7) i rano musiałem pokręcić kilka ładnych sekund, zanim załapał.
          Wyprzedzając inne sugestie, wiem, że to może być wina świec, które mam zamiar sprawdzić na weekendzie (sam niestety tego nie zrobię) oczywiście przekręcam kluczyć i czekam, aż swiece się nagrzeją z minute nawet. Piszę tutaj, żeby zapytać, czy wymiana czujnika może mieć jakiś związek z odpalaniem gorszym? Przed wymianą odpalał praktycznie jak nówka.

pozdrawiam

Comment

Przekręcasz kluczyk i zapalasz jak zniknie "zielony kluczyk". Gaśnie on po świecach. Trwa to może 4 sekundy. Dłuższe czekanie w niczym nie pomaga a tylko wychładza świece które grzeją się szybko ale tylko jeśli temperatura siada poniżej 5℃. Jak jest więcej to raczej nie biorą udziału przy zapalaniu. Sprawdź świece i sprawność akumulatora.

Comment

więc tak, nie łączymy tych dwóch spraw czujnik wału - ciężkie uruchamianie silnika. To nie ma ze sobą związku. Więc to że ciężej odpala to zbieg okoliczności, temp dość gwałtownie spadała jak było +15stC to mieliśmy ostatnio nawet -2stC. pomijając ciepłe garaże itd to idzie zima motor i to czuje .
              Więc by nie zaczynać drugiego wątku w tym temacie powiem jedno, jeśli nie wiesz kiedy były wymieniane świece żarowe to je wymień! https://www.civicforum.pl/showthread...Civic-1-7-CTDi
              poczytaj inne wątki o świecach - bo tam jest wiedza co do "ciężkiego uruchamiana silnika" i z pewnością dostaniesz odpowiedzi w temacie i porównasz do swoich okoliczności.
              przekręcam kluczyć i czekam, aż swiece się nagrzeją z minute nawet
              skąd masz taką wiedze? nie ważne, tak sienie robi, po to masz kontrolkę świec żarowych która informuje jak zgaśnie że "już można" a nawet trzeba - nie czekamy!
              Jak jest powyżej +10stC odpala jak nówka, jak są dobre świece żarowe to i przy -25stC też odpala jak nówka. To nie WV ! pamiętaj! (w wieśwagenach tak jest, im zimniej tym gorzej mimo nowych świec).
              Sprawa rozwiązana to temat zamykam.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

tak, uzyskałem odpowiedz jakiej oczekiwałem, nie ma to nic wspólnego z czujnikiem

Comment

Working...
                X