Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wysokie realne spalanie 1.7 cdti

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wysokie realne spalanie 1.7 cdti

Witam wszystkich Forumowiczów.
    Miesiąc temu stałem się posiadaczem Civica VII generacji z 2005 roku.
    Mam taki problem. Komputer wskazuje średnie spalanie na poziomie 5.5 ON. (trasa mieszana), zaś realne spalanie wychodzi dużo większe.
    Po zatankowaniu do pełna wyzerowałem licznik km i po przejechaniu 250 km. wskazówka poziomu paliwa znajduje się na połowie.
    Jestem po wymianie oleju, zaś filtr paliwa i powietrza wymieniam w piątek.
    Po wstępnym sprawdzeniu nie widać żadnych wycieków. Proszę o poradę co należy zrobić w tej sytuacji.
    Pozdrawiam

Jak wyjedziesz caly bak i zatankujesz do pelna zmierz realne spalanie.
    Takie mierzenie na pol baku to bez sensu.
    Moze czujnik w baku niedomaga....
    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Co jest nie tak, ja mam z 2005r. i w połowie skali mam ~400km przejechanych, komp wskazuje wtedy w podobnych okolicach, czyli 5-5,5. Kiedyś sprawdzałem i wyszło mi że komp zaniża między 0,2-0,4L

Comment

Na wcześniejszym pełnym baku przejechałem 550km w tym 50 na rezerwie. Teraz wyjdzie podobny wynik. Udaję się dzisiaj w trasę i zobaczę ile ubędzie z baku.

Comment

przy normalnej jeździe na trasach krajowych a nawet 50%/50% trasa krajowa (w tym krajówka i miasto) / autostrada, przy prędkościach 90/140km/h na pełnym baku powinieneś zrobić w granicach 720-860km wtedy wychodzi około 5,2L/100km.
          550km na pełnym baku to za dużo pali, chyba że jedziesz jak szatan ... ale nawet jakby tak było to 650km też powinieneś przejechać.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dokładnie. Staram się jeździć oszczędnie. Po skasowania licznika patrzyłem na spalanie to było w granicach: przy jeździe w korku 5.8, zaś wylotówka z Łodzi to 5.1
            Średnie spalanie na trasie wyszło 4 litry.

Comment

Working...
            X