Wątek powstał celem przybliżenia adaptacji podgrzewacza zintegrowanego z filtrem od Civic'a 8gen (UFO) do Isuzowskiego 1.7 CTDi.
Witajcie.
Dotarł wreszcie do mnie podgrzewacz z UFO. Postanowiłem zobaczyć co tam w trawie piszczy.
Demontaż jest łatwy .... filtr nie jest mocowany na ścisk jak VII-gen a jedynie trzyma się na gwincie - odkręcamy zatem podgrzewacz - 2 śruby od góry i juz mamy to co nas interesuje. Całość posiada 3 kostki do podłączenia z instalacją. tj.
- grzałka - polaryzacja obojętna
- czujnik temperatury NTC 2.2kOm
- czujnik pływakowy wody - od spodu
Z pomiarów:
1) Grzałka ma moc 140W- mierzone przy napięciu 12.5V. Posiada ograniczenie przed przepaleniem - prąd spada - moc grzałki spada, WAŻNE - nie jest to termostat temperatura idzie cały czas do góry tylko już wolniej. Sucha grzałka po 5 min rozgrzała obudowę do 70stC
2) Termistor - Typ NTC wraz ze wzrostem temperatury maleje rezystancja
3) czujnik pływakowy - zwykły zestyk
To co znalazłem o ropie z istotnych temperatur pracy z tym paliwem
- temperatura samozapłonu - 270stC
- temperatura zapłonu - nie mniej niż 56stC
Wniosek: Skoro nie ma termostatu wbudowanego w podgrzewacz a jest jedynie czujnik to należało by pomyśleć o jakimś sterowniku. Ja zaprojektowałem sobie układ samemu i sam go też wykonałem. Z założeń było
- grzałka ma pracować tylko przy uruchomionym silniku
- ma się wyłączać gdy paliwo osiągnie założoną temperaturę pracy
- ma posiadać zintegrowany przekaźnik
- posiadać kontrolki pracy
Wykonanie:
Całość bazuje na wzmacniaczu operacyjnym TL082, posiada on w swojej strukturze dwa osobne wzmacniacze. Oba skonfigurowałem by pracowały jako komparatory. Jeden czuwa nad temperaturą. Drugi monitoruje napięcie. Jeżeli oba zezwolą to następuje uruchomienie grzałki poprzez przekaźnik
Zasilanie odbywa się poprzez dwie linie
1) podpięta bezpośrednio pod akumulator - roboczy obwód grzałki - zabezpieczenie 15A.
2) zasilanie elektroniki - podłączenie pod zapłon - na tej lini jest też kontrola napięcia pracy
Układ można dowolnie regulować - posiada dwie PR'ki jedną ustalamy temperaturę wyłączania grzałki, drugą napięcie po którym uznajemy, że silnik pracuje
Ja całość wyregulowywałem tak by grzała pracowała do osiągnięcia 28stC. histereza pracy 10stC. Napięcie uruchamiania 13.5V
Urządzenie posiada 3 kontrolki
zielona - napięcie powyżej ustawionego ( 13.5v )
żółta - temperatura poniżej zadanej (28stC )
czerwona - obecność wody w filtrze
Na razie całość pracuje pięknie na biurku. Jutro zamierzam to założyć
Zamieszczam jeszcze kilka fotek dla chętnych
Zdjęcie oznaczone jako filtr1 opisałem dwoma cyframi (1 i 2) byłbym wdzięczny gdyby ktoś upewnił mnie co do wejścia z baku a wyjścia do silnika - niestety na tym filtrze nie ma strzałki z oznaczeniem a nie chce tego filtru wypłukać sobie w pompę CR
Witajcie.
Dotarł wreszcie do mnie podgrzewacz z UFO. Postanowiłem zobaczyć co tam w trawie piszczy.
Demontaż jest łatwy .... filtr nie jest mocowany na ścisk jak VII-gen a jedynie trzyma się na gwincie - odkręcamy zatem podgrzewacz - 2 śruby od góry i juz mamy to co nas interesuje. Całość posiada 3 kostki do podłączenia z instalacją. tj.
- grzałka - polaryzacja obojętna
- czujnik temperatury NTC 2.2kOm
- czujnik pływakowy wody - od spodu
Z pomiarów:
1) Grzałka ma moc 140W- mierzone przy napięciu 12.5V. Posiada ograniczenie przed przepaleniem - prąd spada - moc grzałki spada, WAŻNE - nie jest to termostat temperatura idzie cały czas do góry tylko już wolniej. Sucha grzałka po 5 min rozgrzała obudowę do 70stC
2) Termistor - Typ NTC wraz ze wzrostem temperatury maleje rezystancja
3) czujnik pływakowy - zwykły zestyk
To co znalazłem o ropie z istotnych temperatur pracy z tym paliwem
- temperatura samozapłonu - 270stC
- temperatura zapłonu - nie mniej niż 56stC
Wniosek: Skoro nie ma termostatu wbudowanego w podgrzewacz a jest jedynie czujnik to należało by pomyśleć o jakimś sterowniku. Ja zaprojektowałem sobie układ samemu i sam go też wykonałem. Z założeń było
- grzałka ma pracować tylko przy uruchomionym silniku
- ma się wyłączać gdy paliwo osiągnie założoną temperaturę pracy
- ma posiadać zintegrowany przekaźnik
- posiadać kontrolki pracy
Wykonanie:
Całość bazuje na wzmacniaczu operacyjnym TL082, posiada on w swojej strukturze dwa osobne wzmacniacze. Oba skonfigurowałem by pracowały jako komparatory. Jeden czuwa nad temperaturą. Drugi monitoruje napięcie. Jeżeli oba zezwolą to następuje uruchomienie grzałki poprzez przekaźnik
Zasilanie odbywa się poprzez dwie linie
1) podpięta bezpośrednio pod akumulator - roboczy obwód grzałki - zabezpieczenie 15A.
2) zasilanie elektroniki - podłączenie pod zapłon - na tej lini jest też kontrola napięcia pracy
Układ można dowolnie regulować - posiada dwie PR'ki jedną ustalamy temperaturę wyłączania grzałki, drugą napięcie po którym uznajemy, że silnik pracuje
Ja całość wyregulowywałem tak by grzała pracowała do osiągnięcia 28stC. histereza pracy 10stC. Napięcie uruchamiania 13.5V
Urządzenie posiada 3 kontrolki
zielona - napięcie powyżej ustawionego ( 13.5v )
żółta - temperatura poniżej zadanej (28stC )
czerwona - obecność wody w filtrze
Na razie całość pracuje pięknie na biurku. Jutro zamierzam to założyć

Zamieszczam jeszcze kilka fotek dla chętnych
Zdjęcie oznaczone jako filtr1 opisałem dwoma cyframi (1 i 2) byłbym wdzięczny gdyby ktoś upewnił mnie co do wejścia z baku a wyjścia do silnika - niestety na tym filtrze nie ma strzałki z oznaczeniem a nie chce tego filtru wypłukać sobie w pompę CR
Comment