Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

~~STANADYNE~~ opinie o produkcie - zdaniem użytkowników 1,7CTDi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ~~STANADYNE~~ opinie o produkcie - zdaniem użytkowników 1,7CTDi

Wątek dotyczy podgrzewacza Oleju Napędowego https://podgrzewacz.prv.pl/ w który zaopatrzyli sie użytkownicy HONDY Civic 1,7 CTDi w rocznikach 2002-2004 którzy nie posiadają fabrycznej grzałki.

Użytkownicy civica którzy tego nie mają, zadają pytania, czy warto ??? - dla Was ten wątek - oceńcie sami.

Jako że zima w pełni, okazję do testów już urządzenie miało.
    Jest wiele osób na forum które zamontowały Stanadyne w swoim bolidzie, zatem proszę o wpisywanie na gorąco opinii i uwag o przedmiotowym podgrzewaczu.
    Proszę o zwarte rzeczowe wpisy.
    Informacje tu zawarte powinny dać nam obraz czy urządzenie jest Hondy warte ?! dla potencjalnych klientów odpowiedź czy warto go montować.

Zacznę od własnych spostrzerzeń:
    "S" zamontowałem we wrześniu 2010 w modelu 2002/3.
    Październik jazda b/z czyli jak w okresie letnim silnik odpala na strzała normalna praca.
    Listopad (napad zimy) pierwsze odczucia silnik odpala za 2-4 razem (teraz nie wiem czy paliwo, słaby aku - 8 lat, stare świece po125tys. przebiegu, lub grzałka pobiera 150W i dodatkowo wpływa na odpalanie w mrozy) - nad tymi uwagami popracuje.
    Sprawdziłem prace przekaźnika "na czuja" - kolega kręcił stacyjkę na ON w ręce trzymam przekaźnik podgrzewacza - za każdym razem wyraźne "klik" - przekaźnik pracuje na podwórku -5stC.
    Listopad / grudzień 2010 - odpala b/z na strzał do -5stC ale jak -17stC to za 5tym razem w sumie uważam nieźle, biorąc pod uwagę słaby aku a dodatkowo obciążenie układu grzałką (to tak jak by odpalać auto na włączonych 3 zarówkach H4 ! )
    Zamontowałem prowizorycznie termometr samochodowy (pluskwa na kablu) na metalowym króćcu WEJŚCIOWYM do Filtra paliwa (plastrem przymocowałem i zaizolowałem pianką by nie "zbierał" temp. silnika) ręką nie byłem w stanie wyczuć zmiany temperatury.
    Dziś rano 29.12.2010 godz 6.15 temp -10stC auto stoi na polu / termometr wskazuje -9.1stC - odpalam za 3-cim razem czyli "norma" po około 2-3 min pracy silnika temp. na króćcu -1.9stC rozpoczyman jazde, po 2 km +0,4stC / po 6km +2.1stC / po 12 km +4.0stC / po 3 min stania na parkingu - silnik pracuje na wolnych obr. +6.5stC.
    (tak jeżdzę obserwując sytuację od 3 tygodni - za każdym razem jest tak samo przesunięcie pomiarów wgóre /dół jest analogiczne w zależnoći od temp otoczenia)

Biorąc pod uwagę błąd pomiaru (termometr zamontowany na metalowej rurce filtra - nie mam pomiaru cieczy) ON musi byc ciepły na tyle ze potrafi oddać ciepło przez ściankę metalową rurki do temperatur jakie zapisałem.
    Podgrzewacz działa - bo nie ma siły by silnik sie rozgrzał na tyle by w 3 min po odpaleniu zmieniła sie temp ON z -9.1stC do -1.9stC na wejściu do filtra, czyli o 7stC !
    Praca silnika już po 2km - cisza zadnego "ryczenia" przy puszczaniu gazu czy dodawaniu, auto reaguje odrazu na gaz, żadnych Check Engin i innych do 3000 obr/min silnik w/g wskazań wskazówki temp. ani drgnęła - zimny.
    Auto po 6km zachowuje sie (może nie jak w lato) ale bardzo podobnie nie klekocze, nie trzepie silnikiem, przy odpuszczaniu gazu 3 -bieg z obr np 3600obr. przed skrzyżownaiem schodzi na obraotach cicho (na tyle ile można tak powiedzeić o dieslu) ale bez żadnego ryczenia.
    Po 8 godz stania na parkingu po pracy - odpala na strzała przy -7stC w dzień. po 16godz rano dzieje sie jak opisałem wyżej.
    Czy "S" ma jakieś wady wynikające z użytkowania ? - ja, na razie nie znalazłem, urządzenie zachowuje sie jak integralna część samochodu.
    Jedyna uwaga to taka jak wspomniałem, że nie odpala mi za 1 razem w duże mrozy, może za słaby mam aku. może świece, a moze poprostu za dużo bierze grzałka, ale na 100% nie zbadałem sprawy.

śmiało - liczę na wpisy innych uzytkowników urządzenia.

minęło 5 tyg. od wypowiedzi, wspomniałem że od założenia "S" nie odpalam za 1 szym razem. Okazało się że po wymianie świec żarowych problem ustapił, niespodziewałem się tak wypalonych świec! sądziłem że są dobre - https://www.civicforum.pl/showthread...23487&p=136263
    Last edited by rambo7; 20-01-2011, 07:35.
    Kierownik Działu Diesla

Witam użytkowników hani diesel 1.7 cdti.Po wielu pomysłach co zrobić z zamarzającym paliwem,zainwestowałem w podgrzewacz STANADYNE.Powiem krótko rewelka,działa super.Zamontowałem go w pażdzierniku 2010,przyszły mrozy i filtr się nie blokuje hania lata jak w lato.Poprzedniej zimy mordowałem się niemiłosiernie z paliwem i wiecznym stawaniem na poboczu,bo silnik zgasł.Polecam bo to dobra inwestycja(nie jestem sprzedawcą tego produktu).Rambo szacun instalacja jest git i najważniejsze,że działa.
    Witam.Była V,VII,teraz jest VIII coupe.

Comment

Witam ja też zamontowałem podgrzewacz po tym jak nie dojechałem do domu przy -15C. Niestety po instalacji najniższą temperaturę jak zaobserwowałem była -12C, było OK ale do pełnego testu potrzebuje nizszych temperatur. Wielki dzięki Rambo7 za instrukcję montażu.

Comment

witam
        to moja trzecia zima z h 1.7ctdi
        poprzednie dwie masakryczne, bo powyzej -10 nie dało się jeździć.
        natomiasta ta zima po założeniu podgrzewacza bez żadnych problemów!!!
        polecam to urządzenie i opis Rambo7 jak i gdzie to zamontować.

Comment

Potwierdzam skuteczność - jeździ się jak latem zero różnicy, może po za tym że kontrolka akumulatora świeci się do pierwszego muśnięcia pedału gazu. Spalanie zeszło mi z 6,5 do 5,5 przy minusowych temperaturach. Ciesze się tym bardziej, że fachowiec, który mi to montował odkrył przyczynę problemów z pierwszym odpalaniem po dłuższym postoju zimą.

Comment

Ja zamontowałem na deklu filtra termometr samochodowy aby powrórzyć test Rambo ale pogoda płata figle i temperatura na plusie hi hi. Co do spalania to potwierdzam z 6 nawet do 5,1L.

Comment

A jaka jest cena tego podgrzewacza, dziekuje

Comment

cena waha się i róznie kosztuje o różnej porze roku, jako jedyni mają te urządzenie na allegro, więc nie trudno znaleźć, a najlepiej pisać na adresy w linku podanym na początku wątka.

ja zapłaciłem 160zł. ale to nie po znajomości! nie! pod koniec zimy 2009 (luty chyba) kosztował 200zł. pytam pana Tytusa czy będzie taniej - On na to - TAK w lipcu ! - no to ja przypilnowałem tematu i terminu - odzywam sie w Lipcu powołałem na korespondencje E-mail - i miałem za 160zł.
                nooo a potem kiedy zapodałem MANUALa we wrześniu a przyszła zima i..."poszło" popyt robi cene... więc sprzedawca to wyczuł.

1.02.2011 kilka dni z rzędu temp rano -12stC po wymianie świec żarowych i utrzymywaniu stanu nie mniej niż 1/2 baku (przeważnie 3/4) auto pali od strzała bez gazu, jak w lato. W 1 dzień owszem po odpaleniu chodził jakby nie na wszystkich cylindrach lecz 2min i magia podgrzewacza zadziałała .

31.01.2012 już 3 dni mamy około -10stC (nocą nawet ponad -20stC w niektórych częściach PL) auto odpala na "strzała" jednak potrafi zgasnąć po 10 sek. pracy, zbyt krótko działała grzałka po odpaleniu, a paliwo nie przepycha się skutecznie przez filtr. Dopompowanie pompką ręczną "gruszką" do momentu jej stwardnienia na kamień, silnik uruchamia się na "strzała" i już pracuje ok bez Check Engine szarpania czy gaśnięcia w trasie np po 5 km.
                Last edited by rambo7; 31-01-2012, 09:41.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

w grudniu zapłaciłem 250 zł z przesyłką, gdzieś na forum wyczytałem, że inni płacili za niego 160zł

Comment

od początku zimy 2010/11 mamy 2-gi atak mrozów u mnie od kilku dni rano około -10stC wczoraj -11stC dziś -14stC. potwierdzam jeszcze raz, obserwacje:
                    - auto pali od "strzała"
                    - silnik chodzi równo po odpaleniu
                    - nie ma żadnych szarpnięć podczas jazdy zaraz po odpaleniu ani później
                    - bardzo dobra reakcja na gaz
                    - do 3000 obr na zimnym żadnych Checków
                    - efekt "ryczącej krowy" pojawia się na chwilę w zakresie 1800-2200obr po 5 km efekt zanika
                    - nic nie rzęzi metalicznie na zimnym

czekamy z niecierpliwością na słowo od naszych głównych "Testerów" z polskiego koła podbiegunowego, mazurczaków (jak znoszą te -25stC H z pogdrzewaczami?)
                    dostałem informację priv że podgrzewacze zdają egzamin - nie ma kłopotów z uruchomieniem i szarpaniem czy gaśnięciem silnika przy mrozach powyżej -20stC ostatni cały tydzień jednak jeden kolega mimo podgrzewacza twierdzi że "auto kaput" - zdiagnozował jednak że podgrzewacz nie działa !!! - urwał się kabelek od masy przy króćcu podgrzewacza (chyba przy montażu) no i biedak się męczył, jeździł nieśwaidomy i pewnie sądził co my tu pierniczymy głupoty?! ... aż.... przyszło -20stC i przestał wierzyć w podgrzewacze ! ale jak naprawi to jestem przekoany że micha mu się ucieszy !
                    co do "ryczenia krowy" potwierdzają że ryczy (...chyba widać nie dojona ) jak wspomniałem - moim zdaniem to katalizoator - dopóki nie osiągnie temp optymalnej - poprostu ryczy !
                    a na polskim biegunie ciężko o optymalną temp kata zimą szczególnie w taką i na małych odcinakch - nie ma sznas - wiem bo wczoraj byłem w Elblągu sprawdziłem osobiście jak piździ i wspułczuję.
                    ps. ale Wasze drogi.... to na śląsku polne są lepsze a dziur takich jak na ul. Warszawskiej to w życiu nie widziałem - jedynie w Szmocza Jama w Krakowie może się rówanć - no ale po niej sie nie jeździ!
                    Last edited by rambo7; 25-02-2011, 12:51.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

prawie roczek minął od poprzedniego wpisu , w tym przypadku oraz z uwagi na obecne warunki ogólne tj. -20stC należy się koledzy by, "odgrzać kotleta" .
                      Wiem że grono posiadaczy Grzałki Stanadyne powiększyło się ale oczywiście niech się wypowiedzą!
                      oraz również Ci, którzy może coś zamontowali od Stara ... i działa?
                      Skomentujcie sytuację... temat na Topie bo, dostaję zapytania na priv.... "czy ten Stanadyne naprawde działa?"
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

zamontowalem podgrzewacz jakos na jesieni, do teraz ani razu samochod nie zgasl (a mrozy jakie teraz mamy, sa chyba odpowiednie do sprawdzania skutecznosci dzialania tego "cuda")

poprzednie 2 lata byly tragedia; jak temperatura spadala ponizej -15 bylo pewne, ze zaraz samochod bedzie sie dlawil az w koncu zgasnie (kontrolki swiec i check engine oczywiscie).

Teraz po zamontowaniu Stanadyne ani razu nie mialo to miejsca! Po przejechaniu juz paru pierwszych kilometrow podgrzewanie jest juz odczuwalne "w pedale"

Comment

Zakupiłem "S" w zeszłym tygodniu, duży plus, że mogłem odebrać go w Gdyni - rabat dla HC Forum nadal aktualny. Z racji temperatur i braku garażu zleciłem montaż warsztatowi koło mojej pracy - czas montażu 4 dni !!!. Gość oczywiście podłączył go do alternatora więc kolejne pół dnia straciłem na czekanie, aż podłączy go pod stacyjkę - potraktowałem go opisem montażu od R7 i dopiero wtedy dał radę. Generalnie teraz jak przekręcam kluczyk, słychać charakterystyczne cyknięcie - załączenie się podgrzewacza, auto odpala bez problemu, czekam na niższe temperatury - jak coś się ulegnie zmianie - dam znać.

BTW bardzo dziękuję Rambo7 za porady na PW, bez nich na pewno wymienił bym czujnik położenia wału
                          Last edited by simex41; 10-02-2012, 16:29. Powód: Thanks

Comment

Witajcie Pogoda się zmieniła ale zdążyłem sprawdzić "S" przy minus 23C. To działa i to jak działa.
                            Samochód mam od kwietnia 2010 roku. Produkcja z września 2003 roku, bez fabrycznego podgrzewacza. Przyjechał z Włoch więc oczywiście ma podgrzewane elektrycznie lusterka ale nie filtr paliwa
                            W ubiegłym roku przy minus 20 jednorazowo odmówił współpracy po przejechaniu 2 kilometrów. Objawy znane większości użytkowników. W tym roku przy styczniowych minus 15-20 strajkował skutecznie, wielokrotnie i to tuż po zatankowaniu na full BP Ultimate. Mając w perpektywie wyjazd zamontowałem "S".
                            Na tym samym paliwie, przy minus 23 praca silnika bez jakichkolwiek problemów. Po wyjątkowo mroźnej nocy w Wiśle odpalił bez problemów i dał się przetestować w pełnym (rozsądnym) zakresie obrotów. Przez kilka kolejnych mroźnych dni woził nas bez jakichkolwiek problemów. Tak więc polecam ten patent z całą stanowczością.

Comment

witam
                              moja honda drugi roczek na podgrzewaczu.
                              wszystko działa i pali. nie ma to jak bezstresowa jazda samochodem zimą.
                              polecam instrukcję założenia dodaną przez Rambo7 i pozdrawiam

Comment

Working...
                              X