Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

demontaż turbiny 1,7CTDi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• demontaż turbiny 1,7CTDi

witam jestem nowy i nie bardzo kumam poruszanie się po forum w związku z tym mam pytanie gdzie znajdę wskazówki odnośnie wymontowania turbiny w CIVICU 17 CDTI??pozdrawiam

warto korzystać z wyszukiwarki tematów i zobaczyć co wyrzuci, np Czyszczenie kierowniczek w turbosprężarce

chyba nie ma tematu o demontażu turbiny bo akurat w 1,7ctdi jest to dość złożone zadanie wymagające odpowiednich warunków. Turbinę wyjmuje się od dołu, bo jest na dole i trudno dostępna.
    Generalnie aby wyjąc turbinę trzeba sobie zrobić miejsce możliwe że ktoś wyjmował od góry ale nie ma żadnego opisu na ten temat na forum. Ja miałem wyjmowaną (wymienianą) turbinę i robiło to ASO wyjmowali od dołu, odkręcone były i zrzucone na podłogę sanki silnika https://a.allegroimg.com/original/0c...c48ebeed44f804
    jak to zrzucisz to masz wygodny dostęp do turbiny i elementów z nią zintegrowanych jak pompa vacuum, obieg oleju. Moim zdaniem jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Były osoby które wyjmowały inaczej ale zawsze po takiej operacji coś ciekło, najczęściej z obszaru obiegu oleju vacuum, trudny dostęp do węży olejowych.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

dziękuję Panu za podpowiedź, właśnie naczytałem się na tym forum o czyszczeniu kierowniczek w turbinie i myślałem że ktoś podpowie jak ją wyjąć niestety nie wiele się dowiedziałem.Więc teraz już wiem z własnej praktyki bo właśnie dziś wymontowałem turbinę od góry z całym kolektorem wydechowym , minusem tego rozwiązania jest konieczność demontażu sprężarki od klimy akurat mam kumpla co nabija klimatyzacje więc odessał czynnik a po wszystkim nabije klimę na nowo więc dodatkowa korzyść.Sam demontaż kolektora z turbiną żadna filozofia pomimo ciasnoty a do wyczyszczenia kierowniczek nie trzeba odkręcać turbiny od kolektora, dużym uproszczeniem przed wyjęciem jest wykręcenie rurki od bagnetu oleju ale że można go wykręcić dowiedziałem się już po wyjęciu.Gdyby ktoś miał bardziej szczegółowe pytania służę pomocą.Pozdrawiam

Comment

Working...
      X