Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

autostrada, klima i check

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• autostrada, klima i check

Witam.
    Od jakiegoś czasu mam taką niespodziankę:
    autostrada, po kilkunastu kilometrach check i ograniczenie obrotów i max 90/h na piątce.
    Postój: ruszam normalnie, jest moc, kilka kilometrów i znowu błąd i ograniczenie obrotów i mocy.
    Przy kolejnym postoju zapomniałem włączyć klimy: brak jakichkolwiek błędów.

Zacząłem główkować i wyszło mi coś takiego: chłodnica od klimy jest przed chłodnicą intercoolera (tzn bliżej zderzaka) i jak włączę klimę to powietrze zasysane do silnika nie jest chłodzone albo nawet jest podgrzewane(!!) i przy większym obciążeniu silnika sterowanie głupieje. Jeszcze nie sprawdzałem faktycznej lokalizacji chłodnic, bo na razie nie mam jak podejrzeć od spodu.

I teraz pytanie: czy taka kolejność jest fabryczna? czy to któryś z mechaników radośnie zamienił chłodnice miejscami?

Co do wątku "TABELA przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania turbiny w 1.7 CTDi" żaden z wymienionych punktów u mnie występuje.

To że doznałeś odcięcia turbiny to jedna sprawa nie mają ca absolutnie żadnego związku z chłodnicami.
    Chłodnica intercoolera jest obok chłodnicy a/c czyli obok skraplacza klimatyzacji a chłodnica wody jest za chłodnica skraplacza.
    Tak jest fabrycznie, nikt tego nie zmieniał i nic tam nie grzeb. Tak jest w większości samochodów.
    Chłodnica intercoolera jest obok i jest gruba jest grubsza niz 2 razem złączone chłodnice wody i a/c.
    Mówiąc krótko
    pęd powietrza najpierw chłodzi chłodnicę a/c potem równolegle za nią stoi chłodnica wody - tak ma byc i tego nikt nie zmienił to fabryka tak zrobiła. W 90% samochodów tak jest.
    Diesla nie przegrzejesz nie ma takiej opcji.
    To że odcina moc nie ma absolutnie żadnego związku z chłodnicami. To że jest załączone a/c czy nie też nie ma żadnego związku z odcięciem mocy.
    Poszukaj tematów "odcięcie mocy bez kodów błędów".
    Masz rocznik 2003 tj po lifcie przy przedliftem?
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Przedlift. Piszesz, że klima nie ma znaczenia. To dlaczego jeśli nie włączę klimy to chodzi jak grzeczny kotek? Włacze klime to bład doładowania wskakuje. Będę zmieniać olej, to zrobie fotki od spodu. Może któryś z poprzednich właścicieli namieszał.

Comment

nie znam przypadku aby obciążenie sprężarką wpływało na pojawianie się odcięcia mocy. W tym dieslu jak to w dieslu normalnie nie czuć obciążenia silnika jak to ma miejsce w benzyniakach.
        Ograniczenie mocy z uwagi na obciązenie silnika sprężarką może mieć wpływ jak zatarta jest sprężarka i jej uruchomienie powoduje takie opory w sprzęgle sprężarki że bywa że silnik zgaśnie ale to skrajny przypadek.
        Natomiast generowanie kontrolki Check Engine jak się wciśnie przycisk A/C to takiego przypadku nie znam.
        Trudno mi to sobie wyobrazić.
        Pracuje silnik na wolnych obrotach ... zał A/C On - CE się świeci. Wył A/C to EC gaśnie ... nie potrafię sobie tego wyobrazić jak na prawdę tak jest to na bank coś ktoś grzebał.
        Inna sprawa że mamy upały południe PL to dziś +33stC w mieście nawet więcej w dieslach pogłębia się turbodziura - jest bardziej wyczuwalna niż gdy jest +20stC do 2500obr może się wydawać że nie ma mocy.
        OK, skoro wyskakuje Check Engine to jest 100% informacja z konkretnego obszaru. Więc jaki jest kod błędu? odczytaj go.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie tak.
          Błąd nie pojawia się od razu tylko po przejechaniu kilku/kilkunastu kilometrów.
          Im większa szybkość, tym szybciej chek wskakuje.

Jakiś vag mi wczoraj w bagażnik wjechał, więc najpierw muszę tył zrobić (o ile mi geometrii nie przestawił)...
          Last edited by dreptak; 29-08-2019, 07:06.

Comment

jak wygeneruje się Kod błędu to odczytaj go i napisz tutaj.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
            X