Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

civic 1.7 ctdi 2004r błąd p1237 i p2413

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

wczoraj zmieniłem egr, pojeździłem przez resztę dnia okolo 40 km i nic sie nie działo, dzis trasa rano do pracy 65km i cisza auto jechało normalnie mialo moc itp, styl jazdy mieszany trochę spokojnie/ szybko itp. powrót z pracy przez około 30km jechał normalnie aż nagle zapaliła się kontrolka p2413 i po chwili podczas przyspieszania p1236...

Comment

Piszecie we 2óch a wątek jeden. Piter2112, takie efekty są ściśle związane z dolegliwościami o których tu piszemy, czyli brak płynnej regulacji turbiny. Poczytaj też wątki na temat: "odcięcia mocy bez kontrolki CE".
      jdm11 temat jst o P1237 a teraz wyskoczył P1236. Jest ewidentnie zaczadzona turbina, ona na przemian ma za dużą zwłokę albo przy składaniu łopatek VTG gdy przyspieszasz albo przy rozkładaniu dy zwalniasz, albo czasu i dymania godzinami po autostradach jej trzeba abo czyszczenie.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

problem jest gdzieś w elektryce i to będę badał lub w samych używanych zaworkach, geometria sprawdzana, pracuje płynnie nie zacina się , wyciągałem turbo do precyzyjnego ustawienia sztangi na maszynie , rozkręcaliśmy je nie ma nagaru na łopatkach ani nie są zatarte , kolega ktory regeneruje sprężarki był w szoku ze jest tak czysta geometria a auto posiadam jakieś 4 lata zawsze tankuje tylko shell v power, wiec tutaj albo gdzieś coś nie łączy albo któryś pierburg po nagrzaniu szwankuje

Comment

dobrze kombinujesz, więc w tematach o kodach P1236/7 będzie dużo schematów i foto do analizy.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

temat rozwiązany, pomogły nowe zawory pierburg z 3 króćcami, zaryzykowałem kupiłem nowe , autem jeżdżę od 2 dni bez żadnych błędów i niespodzianek, używki to loteria

Comment

Mam pytanie co do wyczyszczenia EGR. Znalazłem jedynie krótki opis z2011 odnośnie demontażu EGR w tych silnikach. Może ślepy jestem. Ale mam pytanko. Od strony kokpitu jest szpilka zakręcona w korpus EGR, oraz rurę (czarną- nie wiem czy dolotowa czy nie). Następnie jest nakrętka a potem jeszcze czarna blaszka jakaś, i jeszcze raz nakrętka. Dochodząc do tej blaszki nie wiem jak się jej pozbyć, jakby była zamontowowana głębiej pod zaworem EGR jeszcze gdzieś. Czy może mi ktoś podpowiedzieć? Czerwony kolor- nakrętki, niebieski- blaszka, zielony- czarna rura, żółty korpus egr. Połączone wszystko szpilką.
              2.PNG

Comment

trochę zawiły opis, ale rozumiem chcesz zdemontować EGR?
                Zerknij na te foto: Honda Civic 1.7 CTDI błąd p1401 i p1237 zawór Pierburg

w dłoni trzyma to co musisz wykręcić.
                1. kołnierz EGR i tam są 2 śruby w korpusie dolotu a nakrętki trzymają kołnierz,
                2. w środku jest obejma trzymająca rurkę, to trudo odkręcić bo trzeba śrubkę odkręcić co jest w korpusie bloku silnika,
                3. 2 nakrętki trzymające w kolektorze wydechowym,
                Jak wyjmiesz EGR z rurą będzie widać tak: Jak się zabrać do demontażu zaworów podciśnieniowych Pierburg

Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie bawiłem się w zaworach Pierburga, ale wyczyściłem EGR. Wcześniej zauważyłem, że na bloku silnika zbiera się trochę ropy-przy wykręcaniu świec żarowych. Ale myślałem, że trzeba zobaczyć zawory. Przy czyszczeniu EGR pewnie coś ruszyłem, bo teraz po wyczyszczeniu EGR dalej tryb awaryjny. A pod domem zaczął mi się dymić. Zerknąłem pod maskę a tam strumyczkiem ropa uciekała na blok silnika. Czyżby to mogłaby być ta głupota, gdzie trójnik pękł?
                  wezyk.jpg

Comment

rozwalony masz przelew, tymi wężykami wraca naddatek ciśnienia paliwa do baku, masz uszkodzony króciec przelewowy na wtryskiwaczu, nie wiem jak to naprawić? czy w ogóle to jest nienaprawialne?
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Jest to wymienialne.

Comment

Working...
                      X