Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Błedy DTCs 22, 23.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Błedy DTCs 22, 23.

Witam. Czas naprawić hondę po poprzednim właścicielu.(Rocznik 2005 oczywiście 1,7 cdti) Ogólnie auto jeździ jak powinno ale błędy następujące :
    - 22 - Nadmierna zmiana sygnału o prędkości pojazdu (Kontrola stała)
    - obecny
    - 23 - Czujnik obrotów silnika - brak sygnału

Czy oba te błędy mogą się łączyć ?
    Od czego zacząć ?

zacząć trzeba od przywitania w dziale powitań, nie witamy się w dziale technicznym. wyszukiwarka często nie znajduje cdti - to w Oplu w Hondzie ctdi.
    Last edited by rambo7; 13-12-2017, 07:06. Powód: Regulamin pkt 2.

nie wiem jak i czym odczytywałeś kody? kody są wybłyskane? System OBD 2 tego silnika diagnozuje w systemie DTC w postaci zapisu np. "Pxxxx" np. "P1234".
    Z kodu "22" i "23" wynika:
    DTC 22 - Usterka układu VTEC. (vteca w dieslu nie ma)
    DTC 22-23 - Sygnał czujnika szybkości jazdy (VSS - usterka w obwodzie szybkościomierza)
    DTC 23 - Usterka obwodu czujnika spalania stukowego.

Czy te kody 22, 23 są / były - wygenerowały się razem w jednym czasie czy osobno? Kody mogą się incydentalnie generować. Nie napisałeś nic o skutkach, co się dzieje z silnikiem?
    Proponowałbym korzystać z urządzeń diagnostycznych które podają kody w trybie DTC będzie bardziej precyzyjnie.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Błędy zostały sprawdzone w warsztacie jak zostało mi wytłumaczone były "bardziej ukryte" niż inne jakie miałem (błąd zasilania wspomagania- usunięty)
      Co do pracy silnika jedynie co mi sie rzuciło to większa detonacja przy zapalaniu samochodu

Co do błędów Jakie będą objawy?
      DTC 22-23 - Sygnał czujnika szybkości jazdy (VSS - usterka w obwodzie szybkościomierza)
      DTC 23 - Usterka obwodu czujnika spalania stukowego.

Comment

Czujnik VSS to speedosensor czyli czujnik prędkościomierza, objawy: nieprawidłowe działanie prędkościomierza. (wynikać mogą one z uszkodzenia speedosensora, uszkodzenia wiązek elektrycznych, usterki samego licznika).
        Obwód czujnika stukowego, objawy: odpowiedzi w sieci: https://autokult.pl/25824,czujnik-sp...la-w-pojezdzie
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
        X