Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Check engine. (błąd P1236 2,2CTDi).

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Check engine. (błąd P1236 2,2CTDi).

Witam.
    Mam ufo 2008 r. 2,2. Wczoraj przy okolo 120 km/h zapalila mi sie zolta kontrolka check engine. Samochod od razu przeszedl tak jakby w tryb awaryjny i stracil moc. Zatrzymalem sie, wylaczylem auto na pare minut. Odpalilem i kontrolka dalej sie pali ale samochod juz normalnie jechal. Nie wroslo spalanie, na jalowym chodzil rowno itd. Po za ta kontrolka nic zlego sie z autem nie dzialo. Na noc odlaczylem akumulator, ale nic. Przeszukujac forum, zrobilem samodiagnostyke, ale pokazuje DTC NO.
    Mam teraz pytanie, czy ktos moze cos podejrzewa, jaki jest problem? Nie chce jechac od razu do Kazia, zeby wymienil pol silnika zanim znajdzie jaki problem
    Ewentualnie do ASO, ale mam kawalek.
    Dzieki z gory za pomoc

Nie ma aktualnych,ale może są zapamiętane.Nie wiem jak robi Twój program,bo niektóre wyświetlają wszystkie kody razem oznaczając jedynie status,a inne maja te błędy w osobnych zakładkach gdzie grupuje się według statusu.

Comment

A można to jakoś sprawdzić? Bo mi wyskoczyło DTC NO i nic więcej nie mogłem przerzucić - w sensie sprawdzić zapamiętane błędy, czy zakładki

Comment

Nawet nie wiemy jaki masz program.
        Napisz co masz ,na pewno ktoś obsługuje to podpowie.

Comment

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
          Nawet nie wiemy jaki masz program.
          Napisz co masz ,na pewno ktoś obsługuje to podpowie.
          A jak to sprawdzić? Przepraszam, jeżeli to głupie pytanie, ale jestem początkujący...

Comment

po pierwsze temat wątka jest nieprecyzyjny i napisany nie w tym dziale co trzeba, przenoszę.
            Zamieszczone przez mero Zobacz posta
            Na noc odlaczylem akumulator, ale nic
            no bo nie ma prawa "sie naprawić" w dziale Diesla czytasz wątki dot silnika diesla i tam pisze:
            Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            •Kody usterek DTC są wyświetlane w kolejności od ostatnio zapamiętanego.
            •Kody usterek są zapisywane w pamięci EEPROM (nieulotnej). Dlatego zapisane kody usterek DTC nie są zerowane po odłączeniu akumulatora, wyłączeniu zapłonu lub przywróceniu normalnego działania układu. Aby skasować kody DTC, należy przeprowadzić określoną procedurę urządzeniem diagnostycznym.
            ale pokazuje DTC NO
            czyli wyobrażam sobie że:
            Świeci sięCheck Engine a kodu nie odczytałeś bo jest NO Code ? tak?
            Kierownik Działu Diesla

Comment

OK. Przepraszam za zły dział

czyli wyobrażam sobie że:
              Świeci sięCheck Engine a kodu nie odczytałeś bo jest NO Code ? tak?
              Dokładnie tak jest. Świeci się Check Engine, a kod chciałem odczytać przez samodiagnostykę ( folia aluminiowa w gniazdku) i pokazuje NO DTC.

Comment

w takim razie musisz podłączyć urządzenie diagnostyczne np: Skaner Diagnostyczny - Diagnostic Code Reader (dla amatora) Czy warto kupić?
                Kierownik Działu Diesla

Comment

zrobilem samodiagnostyke
                  Dopiero teraz doczytałem, cały czs bazowałem na tym że użyłeś skanera.
                  Powinieneś go użyć.

Comment

A więc byłem podpiąć go pod komputer. Wyskoczył błąd pompy paliwa. Błąd udało się usunać. Przejechałem jakiś 50 km po mieście i dzisiaj po ok. 250 km w trasie znowu sie pojawił. I te same obajawy - tryb awaryjny, a po ponownym uruchomieniu ok- tylko świeci sie ten błąd.
                    Z góry dzięki za porady.
                    Ps. Wesołych Świąt.

Comment

Wyskoczył błąd pompy paliwa
                      Z tego co wiem,to błąd pompy paliwa jest możliwy jedynie w motocyklach BMW.
                      Nie ma takiego błędu w Hondzie.

Comment

Wyskoczył błąd pompy paliwa
                        podaj mi ten Kod błędu a powiem Ci czy to jest kod błędu pompy paliwa.
                        Generalnie na tym forum nie piszemy treści typu "wyskoczył mi błąd pompy" ...nie ma czegoś takiego. Napisz panowie "wygenerował mi się kod Pxxxx" my Ci tu napiszemy czy to w ogóle jest błąd i czy dotyczy Hondy i powiem Ci od A- do Z wszystko na temat tego kodu. Interpretacja jest kompletnie do niczego nie potrzebna ani niczego nie potwierdza, czyli dalej nic nie wiemy.
                        Generalnie, nie ma Kodu,... nie ma tematu.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

podaj mi ten Kod błędu a powiem Ci czy to jest kod błędu pompy paliwa.
                          Jasne rozumiem,
                          Byłem podpiać pod komputer i na stacji mi po prostu powiedzieli, że był błąd pompy paliwa.
                          Postaram się uzyskać ten kod i dam znać.
                          Dzięki

PS. Interfejs ELM327 jest OK?
                          Last edited by mero; 19-04-2017, 08:51.

Comment

PS. Interfejs ELM327 jest OK?
                            jest ok, ale rożnie jest z Programami z których się korzysta.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

A wiec wyskoczyl blad 1236. Dotyczy on czegos konkretnego?

Comment

Working...
                              X