Witam ! Muszę przyznać, że zakup mojej Hondy nie był najtrafniejszy... Najpierw nie mogłem znaleźć, a jak znalazłem okazało się kompletna klapa.Po 2 miesiącach musiałem wymienić silnik, bo pękł mi blok ( umoczyłem 5 tysi) , było nieźle ale teraz pojawił się problem z turbo, którego nikt nie może zdiagnozować.. podczas jazdy gdy redukuje bieg, albo dodaję więcej gazu, kiedy wskazówka przechodzi powyżej 2000 obrotów, zapala się kontrolka i odcina mi gaz. Silnik nie gaśnie ale obroty nie przekraczają 2000. kiedy się zatrzymam na minutę, wyłączę silnik i po jakimś czasie go uruchomię znowu jest wszystko w porządku. Sytuacja z czasem robi się coraz bardziej niebezpieczna, bo kilka razy zrobiło mi się tak przy wyprzedzaniu i musiałem uciekać, żeby sienie zderzyć. po podpięciu pod komputer pokazuje błąd p1237. Mam dobrego mechanika, który sam przekładał ten silnik rozebrał cały układ pozmieniał wszystkie przewody,węże i mówi że jest ok. turbo też spoko, ale problem dalej występuje. Jesteście moją ostatnią deską ratunku, także liczę na was
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kod błędu P1237 odcina turbinę
Collapse
X
-
Przeniosłem w odpowiednie miejsce bo w dziale przywitań byłby kompletnie niewidoczny.
Zamieszczone przez inkwizytor1311 Zobacz postaSytuacja z czasem robi się coraz bardziej niebezpieczna, bo kilka razy zrobiło mi się tak przy wyprzedzaniu i musiałem uciekać, żeby sienie zderzyć.
Dział Diesla jest właściwym miejscem dla takich problemów. Zapoznaj się z Wątkami w zakresie błędu P1237. Czytania jest dużo ale moim zdaniem warto. Nie ma sensu się powtarzać bo w zasadzie wszystko co mogło być napisane dla kodu P1237 jest napisane i rozłożone na czynniki pierwsze.
Gdybym miał podpowiadać na co zwrócić uwagę, szukając "esencji" z wpisów o tym problemie to zwróć uwagę to głównie szukaj informacji na temat:
- jaki silnik (przeszczep) ma przebieg? czy jest to udokumentowane?
- stan rozgrzania diesla? kiedy osiągane jest optimum rozgrzania? ile to jest km??? czy wiesz jaki powinien być minimalny przebieg w obecnej porze roku dla podjęcia dynamicznej jazdy dieslem? - kiedy rozpoczynasz wyprzedzanie? (doczytasz na forum).
- pora roku a styl jazdy,
- czym jeździłeś wcześniej? benzyna czy diesel? jak diesel to jaki co wiesz o silniku Isuzu 4EE2 16V Common Rail z turbiną VTG ?
- warunki zapewniające regularnie "wietrzenie silnika" zapewnienie warunków autostradowych ile razy na tydzień?
- stan i kondycja ogólna silnika i turbo? - niewiadoma bo to przeszczep,
- stan Pierburgów odpowiedzialnych za sterowanie turbiną - oznaczenie, typ, uszkodzenia mechaniczne zaworów Pierburg i szczelność układu podciśnieniowego,
- stan płynu chłodniczego i kontrola poziomu w zb. wyrównawczym,
- stan turbiny, luzy osiowe? czy były kontrolowane?
- rodzaj stosowanego paliwa, częsta jazda pozwala rotować paliwo na odpowiednie do pory roku,
- jakość i stan oleju silnikowego oraz filtra powietrza.
Takie zagadnienia znajdziesz w odpowiednich Wątkach na forum!!!
to sa bezpośrednie przełożenia dla P1237 czyli w 90% to nie żaden defekt ani awaria tylko nieumiejętność korzystania z silnika o tej porze roku - skup się na tym najbardziej.
Wiemy natomiast że silnik był wymieniany i tu możesz się skupić mniej a w zasadzie nie musisz wiedzieć nic bo widzę że mechanik zrobił robotę dobrze, jednak jeśli masz wątpliwości co do jego działania to możesz sprawdzić obszary wymienione w tym wątku: Błąd P1237 1.7 CTDI
Zatem korzystaj z wyszukiwarki tematów i pisz w odpowiednim miejscu bo Wątków w obszarze P1237 mamy już 3.
Wątków w obszarze tego diesla jest b. dużo i w zasadzie w ciemno możesz zakładać że pytanie które chcesz postawić - jest! Odpowiedź którą chcesz uzyskać - jest !
Powtarzać się w kwestiach opisanych wielokrotnie nie ma sensu. Jeśli zdobędziesz odpowiedzi na pytania a chciał doprecyzować kwestie niejasne to pisz, ale to już pogadajmy o sprawach szczegółowych.Last edited by rambo7; 19-11-2016, 15:09.Kierownik Działu Diesla
Comment