Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1,7 ctdi Check Engine P1113

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1,7 ctdi Check Engine P1113

Witam,

Podczas jazdy zapalił mi się Check Engine. Jako, że jestem w Niemczech na samej granicy ze Szwajcarią mam do dyspozycji tylko skaner ELM327 -> aplikacja na telefonie pokazuje błąd p1113. Błąd daje się kasować, ale po odpaleniu silnika w ciągu 2 sekund wywala znó Check Engine.
    Znalazłem ten temat:
    Witam, proszę o pomoc Zapaliła mi się kontrolka Check Engine - z silnikiem nic sie nie dzieje, chodzi jak wcześnie, zero spadku mocy, zwiększenia zużycia paliwa czy falowania obrotów wszystko wygląda spoko. Sprawdziłem interfejsem ODB II i pojawił się błąd P1113 nie mogę nigdzie znaleźć czego on może dotyczyć. Próbowałem go skasować ale zaden program sobie z nim nie poradził ciągle jest:(. Ma ktoś jakiś pomysł? Honda CIVIC VII 1,7 CTDi 2002 r. Pozdrawiam

Na rysunku zaznaczone jest, że są 2 czujniki Pierburg. Moje pytanie do was drodzy:
    - czy można z tym jeździć (100km/h + bez szarpania i piłowania) - do domu w PL mam 1500km
    - czy robić to tu na miejscu w serwisie DE i narażać się na koszty, które mogą być spore jak myślę
    - jak trudno jest wymienić ten czujnik samemu?

Pozdrawiam
    Robert

Sprawa jest prosta, ale logistycznie trudna, tzn,...
    Po pierwsze jesteś super macher że skojarzyłeś Honda - problem - forum - dział diesla - tu gratuluje podejścia .
    Teraz tak, co do usterki - OBD komunikuje że czujnik Pierburg nr 3 (na 2 króćce) - to jest Pierburg na schemacie - wpis nr #5 !!! - widzisz ma 2 króćce. - oba są koło siebie - wpis #10 - widzisz ? ... ten na 2 krócce jest nad tym co ma 3 króćce. Oba są koło siebie i widoczne od spodu z kanału.
    Dla jasności w Civic 1,7 ctdi mamy 3 zawory Pierburg.
    Pierburg od regulacji turbiny jest nad miską olejową i przy nim tuż nad nim jest Pierburg co wywala P1113 - na 2 króćce - to ten Cię interesuje !!!
    Pierburg od regulacji EGR tuż pod listwa wtryskowa ciężko dojrzeć ale jest.

Zatem jeśli generuje się tobie po skasowaniu błędu ponownie ten sam błąd P1113 - to pochodzi on od Pierburga tego na 2 króćce i wtyczka 2 pinowa.
    Kod się powiela - co sugeruje że Pierburg jest uszkodzony. Pierburg ten na 2 krócce przełącza podcinienie regulacji pomiędzy 2-ma Pierburgami co maj ą po 3 króćce.
    Brak tej regulacji - wywala P1113.

Jechać z tym się da i nie żałuj silnika, jak tylko pozwoli Ci jechać to dymaj bez żadnego problemu, nic się nie sranie a nawet może się polepszy - czyli "odetka" - zaworek być może się zawiesił (np z powodu korozji) - to główne jego powody uszkodzenia.
    Ceny tego Pierburga będą takie jak u nas max 400zł nowy czyli około 100Euro, natomiast na allegro kupisz używkę za 40zł.
    Koszty serwisu w Niemczech też spore - wiec poproś że sam sobie wymienisz.
    Nie wiem czy kupisz gdzieś na Ebayu zanim wrócisz do PL.
    Generalnie wiesz co jest grane, wiec bez paniki - dymaj w pedał gazu - może się odetka, jak nie odetka to i tak będziesz się bujał w trybie awaryjnym ale dojedziesz tyle że bez turbiny, kompletnie nic się nie stanie prócz tego że spaliny będą szły przez turbinę be jej działania, czyli trochę sie okopci i tyle.

Więc wiesz wszystko, ale weź to teraz logistycznie ogarnij? na obczyźnie.... ...będzie trudno...a wozić ze sobą Pierburgi w bagażniku trochę niepoważne, ale chyba też zaczne wozić , .

Do wymiany masz dokładnie to co widzisz we wpisie #15 i #20 https://www.civicforum.pl/showthread...ighlight=p1113
    to on komunikuje błąd P1113.
    Last edited by rambo7; 15-05-2016, 17:18.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Generalnie tu ostatnio sporo pada, i podczas jazdy też walnął taki deszcz, że przy 80kmh na autostradzie ledwo było coś widać. Kilka minut później wywalił właśnie Check Engine.
      Problem w tym, że właśnie tego kanału nie mam, a Honda jest na tyle niska, że nawet się tam nie wcisne :P. -> ale poszukam jakiegoś sposobu by to ogarnąć, może jakiś krawężnik wyższy co by jedną stroną auta stanąć się dało.
      Jeśli dobrze zrozumiałem to mam wymienić ->Pierburg 7.22448

Generalnie auto jedzie czasami mułowato, czasami normalnie, 130kmh bez problemu. Dalej nie próbowałem. Lekkie wrażenie, że dławi się przy ruszaniu i tyle.

Wysyłka używki z PL nie problem -drogo bo 35zł ale taniej niż kupować nowe

ten pasuje?

Comment

tak, z Merivy pasuje .
        Co do warunków jazdy, to ma związek, duży deszcz - wilgoć - zawilgocone powietrze jest wciągane pod dużym podciśnieniem przez dolot- ssanie jest jak w odkurzaczu - w deszcz wciągasz wilgoć w ilościach większych niż normalnie. W powietrzu zawsze znajduje się % wilgoci.
        Ta wilgoć potem krąży w układzie podciśnienia - a układ pracuje na podciśnieniu powietrza, z czasem wilgoć = korozja i czujniki mechaniczne w których porusza się membranka na jak Pierburg koroduja i się zawieszają i nie ma regulacji silnik wchodzi w tryb awaryjny i muli bez turbiny.
        Tak praca Pierburga 7.22448 jest problemem, tak wynika z Kodu DTC o którym zameldowałeś. Czujnika nie wyrzucaj, jak będziesz miał chwilę to go rozbierz i spróbuj przeczyścić i nasmarować.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki rambo za pomoc, zamówione, akurat w poniedziałek za tydzień powinno być u mnie i wtedy będę szukał dogodnego miejsca na poudawanie kanału i spróbuje swoich sił w wymianie tego .

Jakieś rady jak podejść do tej wymiany?

Comment

kluczyk 10-ka, bo są 2 śruby mocujące Pierburga. latarka nawet jak dzień - bo tam ciasno i ciemno zawsze. 2 śrubokręty płaskie do wyjęcia kołków z osłony dolnej miski olejowej, nie pourywaj ich bo osłona w dieslu jest ważna osłania elementy pierburgów przed zanieczyszczeniami.
            Sprawdź przy okazji rurki gumowe które wchodza na króćce czy je jakaś kuna nie pogryzła - to też może być przyczyna !
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Osłony u mnie chyba na Zipy są zmontowane przez mechaników , kluczyk 10tka jest, latarka się znajdzie. Jak będę miał czujnik to tam zajrzę dopiero, poza tym ciągle pada, przyda się jakiś słoneczny dzień

Dzięki rambo!

Ten czujnik w silniku jest po stronie kierowcy czy pasażera ? Ze schematu wydaje mi się, że z pasażera strony ale wole się upewnić by nie tracić czasu na szukanie w złym miejscu.

Comment

włazisz pod auto i czujniki będzie widać bez problemu nad miską olejową są tylko 2 szt. Patrzysz na korek spustowy oleju i nad korkiem po prawej stronie - widać od razu. Daruj sobie najazdy na krawężniki itd, poszukaj gdzieś stacji diagnostycznej jak u nas albo kogoś z kanałem, będzie dużo wygodniej a co za tym idzie szybciej ! jakieś WD40 do wykręcenia śrub mocujących se naszykuj.
                Zerknij jeszcze raz na to:
                Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                wpis #15 ....cholera tam są imbusy !!! imbusami przymocowany jest 7.22448. na płytce metalowej są przymocowane 2 Pierburgi. Zatem Imbusy ! ale jak nie dasz radę bo będzie skorodowane gniazdo imbusa to uważaj byś go nie rozbił !!! - bo wtedy dupa ! ... trzeba będzie odkręcić całą blachę a ta jest na kluczyk 10. Tylko wtedynie pomyl rurek !!!!! zaznacz która gdzie do czego była wsadzona !!! - bo jak nie zaznaczysz, a się pomylisz, to nie dojdziesz i katastrofa . tu w PDF schemat: https://www.civicforum.pl/showthread...ci%C5%9Bnienia
                Last edited by rambo7; 03-10-2016, 10:51.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Akumulator rozłączać też?

Jakoś wątpie, że stacja diagnostyczna da mi skorzystać z kanału xd

Imbusy spoko, mam multitool do roweru, ale pożyczę albo kupie większe ;d, pamiętasz może jaki tam rozmiar otworu jest?

No właśnie też myślę, że WD40 to podstawa ;d

Comment

nie trać wiary w ludzi! może tam też są ludzie . nie pamiętam, ale chyba 6. generalnie dopasuj BIT'a idealnie bo sa często gniazda skorodowane i jak wsadzisz za mały to ukręcisz gniazdo i nie wykręcisz !!! i będzie dupa . Gniazdo imbusa może być skorodowane i to może uszkodzić to gniazdo. Zrób to zgodnie ze sztuką!
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Wiarę w Niemców straciłem w drugim tygodniu pobytu tutaj ,
                      Co do śrubek aby na przyszłość ludzie mieli łatwiej -> Imbus/ampul 4mm - do górnej śrubki przydaje się dłuższy, warto także mieć czym zrobić dźwignie jeśli śrubka nie chce się ruszyć (no I psikamy WD). Ja zrobiłem dźwignię zwykłym kluczem oczkowym 10.
                      Górną rureczkę zaznaczyłem sobie plasterkiem.
                      Górną śrubkę od Pierburga można tylko lekko poluzować, wykręcić dolną i wyjąć czujnik, założyć nowy, wkręcić dolną śrubkę, dokręcić górną

Dałem radę to zrobić w warunkach polowych jedną ręką. Tylnym kołem od strony kierowcy wjechałem w dołek (taki z 40cm), uniosło mi to przód od strony pasażera, dodatkowo lewarkiem podciągnąłem auto z 10cm w górę, wlazłem pod auto i jedną ręką ogarnąłem to wszystko. Jak ktoś ma dostęp do kanału to zdecydowanie polecam, jednak jak się nie ma to widać, że i da się to zrobić kombinując, ciężko jest ale da się.

Czujnik z Merivy tak jak rambo pisał śmiga. Check Engine zniknął. Autko nie ma momentów zamuły i braku mocy na zmianę z normalnym działaniem. Jednak i tak mam wrażenie, że lekko muli, ale może to kwestia przepalenia go na autostradzie.

Pozdro i dzięki piękne!

Comment

P1113 po skasowania błąd wraca lecz auto ma moc do pierwszego wyjecia kluczyka.

Witam. Problem jak w tytule błąd "P1113" po skasowania błąd wraca lecz auto ma moc do pierwszego wyjecia kluczyka.
                        Wymieniać sam Pierburg 7.22448 ? Czy raczej szykować się na wymianę jeszcze pozostałych.
                        Żadnych innych błędów oprócz p1113 nie ma.

Czy może być ten https://allegro.pl/oferta/7-01153-00...ource=facebook ?

Wiem że była już tematyka o tym , jednakże nie było to samo co dzieje się u mnie.

Proszę Rambo Pomóż
                        Załączone pliki

Comment

Błąd mówi jasno: DTC P1113: Zwarcie w obwodzie zaworu przełączania podciśnienia (VSV). (Pierburg na 2 króćce nr. 7.22448). (Generowany w przypadku usterki elektrycznej (zwarcie) elektrozaworu, defektu zaworu lub nieszczelności w wężyku podciśnienia).
                          sdfasd

Zamieszczone przez BacaQ Zobacz posta
                          po skasowania błąd wraca
                          czyli system diagnostyki widzi nieszczelność.
                          Wymieniać sam Pierburg 7.22448
                          jak można w ciemno wymieniać cokolwiek bez dokonania oględzin? to zupełnie nie po Hondowskiemu, tak się robi w wieśwagenach.
                          była już tematyka o tym , jednakże nie było to samo co dzieje się u mnie.
                          nie ściemniaj.
                          Jest bardzo dużo informacji gdzie należy zajrzeć zanim cokolwiek kupisz lub cokolwiek wymienisz.
                          Po co generować wydatki i wymieniać sprawne elementy??

Czytaj ten temat od początku do końca.

potem zobacz czy twój Pierburg wygląda podobnie jak ten: 7.22448
                          Jak się zabrać do demontażu zaworów podciśnieniowych Pierburg

Last edited by rambo7; 27-02-2020, 23:08.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Hej. Sprawdzone zostało wszystko, winowajca jest owy pierburg 7.22448 który generuje p1113, po prostu skończył swój żywot. Jakby ktoś miał podobny problem, osobiście nie dostałem już nowego pierburga o numerze 7.22448, występuje on teraz pod innym numerem. Taka wiadomość dostałem od firmy produkującej. (Numer Patrz zdjecie).
                            Chciałem się upewnić aby mieć 100% pewności dla tego tez po prosił Cię zacny rambo o pomoc

Ps.Oczywiście po wpisaniu nazwy w allegro wyskocza około 6 aukcji. Jednakże wolałem kupić nowy tzn.miec pewność że przyjdzie nowy.
                            Załączone pliki

Comment

tak, to raczej pewne że nowego o numerze 7.22448 nie kupisz, chyba że komuś przeleżał 20 lat na półce. Ile to kosztuje? pewnie tani nie jest?
                              iparts potwierdza że PIERBURG 7.02461.01.0

jest to odpowiednik: https://www.iparts.pl/czesc/zawor-pi...10-363451.html
                              kliknij na N-ry OEM i tam na liście widnieje 7.22448
                              czyli powinno pasować i działać.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X