Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak możliwości odpalenia silnika 2.2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak możliwości odpalenia silnika 2.2

Cześć. Z góry przepraszam jeśli taki temat był poruszany na tym forum, ale potrzebuje szybkiej pomocy.
    Pojechałem dzisiaj na działkę umyć samochód i sprawdzić tylne łożyska bo podejrzewam ze będą do wymiany. Przy okazji postanowiłem zdemontować tunel środkowy żeby spróbować zlikwidować trzaski dochodzące z plastików. Kiedy skończyłem i chciałem odjechać okazało się, że po przekreceniu stacyjki rozrusznik kręci natomiast silnik nie może odpalić. Święci się jednocześnie kontrolka silnika, poduszki powietrznej i VSA. Czy może to być spowodowane odłączeniem niechcący którejś kostki? Wcześniej tankowania paliwo na stacji oczywiście diesla ale dla pewności sprawdziłem na paragonie.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Pierwszy wpis nie w tym miejscu - Regulamin pkt 2.
    Załączone pliki
    Last edited by rambo7; 26-04-2016, 22:17. Powód: Regulamin pkt 2.

Odłącz klemę akumulatora na kilka minut, podłącz i następnie spróbuj zakręcić.
    kuknij na wszystkie bezpieczniki/przekaźniki

https://www.trafo.strefa.pl/honda/
    oraz wyłącznik bezwładnościowy:
    https://www.trafo.strefa.pl/honda/

to takie pierwsze moje skojarzenie, co należałoby zrobić.

Twój objaw wskazuje na brak pracy pompy paliwowej ale to już daleko idące przypuszczenia.
    W najgorszym przypadku uszkodzenie modułu VSA ale mam nadzieję że to coś błahego.
    Daj znać jak zwalczysz problem.
    Last edited by rat4; 26-04-2016, 20:07.
    4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
    Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
    https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Bardziej niż odłączenie kostki prawdopodobne jest ze jakiś przewód przyciąłeś.Rozbierz to jeszcze raz i sprawdź.
      Zaopatrz się na przyszłość w jakiś skaner,bo kosztuje grosze,ale przynajmniej będziesz wiedział czego chce silnik,bo reszta systemów jest poza zasięgiem tych tanich.

Comment

Pierwszy wpis nie w tym miejscu bo o d razu widać że przy rejestracji pominąłeś Regulamin niedoczytawszy nawet do pkt 2. Jest odpowiedni dział Diesla. Warto nadrobić Regulamin.

Przychylam się do dwóch kwestii a nawet 3 ech.
        1. sprawdź wyłącznik bezwładnościowy.
        2. Skaner to podstawa.
        3. Regulamin Cię uratuje, bo skonstruowany jest dla szybkiego ratunku: załatwiamy pkt 2. potem załatwiamy pkt 3 i dostajemy informację w jaki sposób dokonać samodiagnostyki by dowiedzieć się jaki Kod błędu został wygenerowany - czyli bez Skanera dowiesz się co mówi do ciebie samodiagnostyka.
        Aby się dowiedzieć jak to zrobić wystarczy w wyszukiwarkę tematów wpisać "samodiagnostyka", lub jak dokonać diagnostyki "na sreberko".

Dlatego jak się "pali" i potrzebna jest informacja na gwałt konieczne jest czytanie Regulaminu chociaż do pkt 3 - i wszystko jest jasne. Jeśli jednak nie uda się znaleźć wątka - jak diagnozować na sreberko? to wtedy pytamy jak to zrobić.

zapytam jeszcze o prozaiczna spawę, czy uruchamiasz silnik na wciśniętym pedale sprzęgła???
        jeśli nie? - to nie uruchomisz silnika.
        Last edited by rambo7; 26-04-2016, 22:19.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za rady. Jak wrócę z pracy to spróbuję pokombinować. Rambo7 już nadrabiam zaległości.

Comment

wiesz już jak dokonać odczytu Kodu błędu na sreberko? no ... ... jak to będziesz miał Kod DTC, to zamelduj, bo będzie jasne z czym mamy do czynienia i od razu zachęcam do Wątku z listą kodów to sobie odczytasz co boli twoje auto .
            Tu wszystko jest poukładane jak w książce serwisowej, tylko czytać i zaglądać w odpowiednie miejsce .
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Tylko wróciłem z pracy i odrazu wsiadłem na rower (trochę zmokłem) i wziąłem się za naprawę. Okazało się ze to była wina wyłącznika bezwładnościowego. Odblokowałem go i odpalił bezproblemu. Żadne kontrolki się nie świecą. Dzięki wszystkim za pomoc.

Comment

Working...
              X