Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Cr-v silnik 2.2 brak mocy, nie wkręca się na obroty. DTC: P0339

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda Cr-v silnik 2.2 brak mocy, nie wkręca się na obroty. DTC: P0339

Mam problem z Hondą Cr-v z silnikiem 2.2 diesel, auto miało urwany łańcuch od pompy olejowej i zatartą panewkę. Zrobiony remont silnika i założony drugi rozrząd po odpaleniu wyskakują dwa błędy, a mianowicie błąd wałków i błąd wału. Błędy wskazują na rozrząd źle ustawiony, ale był sprawdzany i jest ok. Auto odpala normalnie tylko nie wkręca się na obroty i nie ma mocy obroty około 1500.

mod.
    Kolego zapoznaj się z regulaminem(https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum) oraz przywitaj się w odpowiednim dziale(https://www.civicforum.pl/forumdispl...edstaw-się%21) zanim zaczniesz korzystać z forum
    Last edited by grzes41gt; 13-11-2015, 05:11. Powód: 2 pkt. reg.

Przy składaniu silnika nie zostały urwane lub naderwane przewody od wymienionych czujników? Wg są wpięte wtyczki do nich?

Comment

Zamieszczone przez agnik77 Zobacz posta
      po odpaleniu wyskakują dwa błędy,
      to jest niewiarygodna informacja z uwagi że nie podałeś kodu. Konkret, w Dziale diesla jeśli mowa jest o Kodach DTC, to gadamy konkretnie o faktach, podaj kody błędów. (może się okazać że rozrząd nie ma tu nic do rzeczy).
      Zastosuj się też do sugestii Moderatora.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam!
        Czujniki wymienione, wiązki dochodzące do czujników sprawdzone są ok. O kod błędów muszę zapytać się chłopaka co mi podłączał komputer, ale mechanik podłączał się przez obd, a drugi przez kts i to samo pokazuje. Te same błędy, które wskazują na te czujniki. Zapytam się dzisiaj o kod błędów to napiszę coś więcej.

Comment

O kod błędów muszę zapytać się chłopaka co mi podłączał komputer, ale mechanik podłączał się przez obd
          to jest dokładnie to samo gniazdo. Zawsze poproś o Kody DTC zapisane w takim szyfrowaniu: https://www.civicforum.pl/showthread...i-CIVIC-OBD-II
          Kody zawsze sobie zapisz na kartkę! bo sie zapomina a przestawienie 1 cyferki kładzie wszystko. To co wynika z opisu mechanika, diagnosty np:
          wyskakują dwa błędy, a mianowicie błąd wałków i błąd wału.
          Często jest tak że mechanicy wymieniają to na co wskazuje informacja OBD2 (np czujnik) co jest elementarnym błędem i świadczy o amatorce i nie rozumieniu zależność działania układu.
          Zazwyczaj czujnik jest tylko zabezpieczeniem przed jakąś usterką. Zazwyczaj wymiana dobrego czujnika na dobry czujnik niczego nie zmienia - ja w Twoim przypadku.
          Aby zrozumieć informację generowaną przez czujnik to trzeba mieć wiedzę lub pojęcie o wzajemnych powiązaniach.
          W każdym razie w 90% przypadków DTC czujnika to nie = jego usterka! To jest informacja że "coś" się zrąbało i czujnik który odpowiada za nadzór nad prawidłowym działaniem procesu odnotował anomalię.
          Pytanie co? spowodowało że czujnik zareagował i zakomunikował informację? ...podkreślam "informację" on nie zakomunikował że jest zepsuty!
          Jeśli ktoś na tej podstawie wymienia czujnik dobry na dobry - to nie ma zielonego pojęcia co robi.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam! Błąd jaki wyrzuca to P0339.

Comment

P0339 - czujnik wału korbowego, sporadyczna przerwa.

Myślę że coś gdzieś nie łączy w obwodzie elektrycznym tego czynnika. Oczywiście błąd znaleziony w anglojęzycznym forum i tłumaczenie mogłem potraktować zbyt dosłownie. Niech ktoś jeszcze się wypowie bo nie chcę wprowadzać w błąd

Comment

DTC: P0339 Okresowe przerwy w działaniu czujnika CKP. (ten sam kod dotyczy również silnika 1,4 i 1,8).

no więc zgadza się z tym co odczytali mechanicy.
                Nie wiem jaki dokładnie opis obejmował działania naprawcze ale na pewno nie ma słowa tam o tym by wymieniać czujnik! zatem poszli tak jak to robią mechanicy z VW, wymienimy czujnik i zobaczymy?
                Kod nie mówi że "defekt czujnika CKP" kod mówi że czujnik nie ma zapewnionego stałego połączenia elektrycznego z ECU.

Jeśli wskazywany jest DTC P0339, trzeba sprawdzić luźne przewody lub niepewne połączenia złączek czujnika CKP i modułu ECM.
                Czyli szukamy w obszarze "od - do" gdzieś jest przerwa w obwodzie, lub podczas drgań silnika coś zwiera rozwora, tak jak przy przerwanym, naderwanym kabelku.
                Kluczowe dla diagnozy jest:
                czy nie występują niepewne połączenia lub luzy na stykach złączek:
                • wtyczka Czujnika CKP
                • wtyczka ECM
                • przyłącze Masa silnika
                • Przyłącze Masa nadwozia

Do zrobienia Test połączeń:
                1. Odłączyć złączkę 3-stykową czujnika CKP.

2. Odłączyć złączkę nr 1 ECM (96-stykową).

3. Podłączyć przewodem połączeniowym styk nr 1 złączki 3-stykowej czujnika CKP do masy.

4. Sprawdzić ciągłość obwodu między stykiem nr 94 złączki nr 1 ECM a masą.

Obwody powinie się zamykać. Jeśli coś nie styka - sunąć przerwę w przewodzie między czujnikiem CKP a stykiem nr 94 złączki nr 1 modułu ECM.

5. Sprawdzić czy płytka impulsatora czujnika nie jest uszkodzona.

oby to nie maiło powiązania:
                auto miało urwany łańcuch od pompy olejowej i zatartą panewkę.
                to jest usterka dot. uszkodzenia płytki impulsatora czujnika CKP. Tutaj sprawa jest poważna bo wiąże się z rozbiórką silnika -skrócony opis w PDF w załączniku.
                Więc tylko się modlić by taka rzecz nie miała miejsca .
                Załączone pliki
                Last edited by rambo7; 19-11-2015, 12:59.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

rambo jak zawsze profeska. Ja to w telegraficznym skrócie ale nie myliłem się

Comment

Working...
                  X