Witam. mam problem w mojej Hondzie 2.2 icdti rok:2008 dość często wyskakuje mi check engine i bład P0113 z informacji w dostepnych w internecie dowiedzialem sie ze jest to takzwany IAT Intake Air Temperature Sensor czyli czujnik temperature powietrza nigdzie nie moge dostac tej czesci obecnie przebywam w Angli. prosze o pomoc gdzie konkretnie w tym silniku znajduje sie ten czujnik jak on wyglada i czy jest mozliwosc ze jest on zintegrowany z przeplywomierzem i dlatego nie moge nigdzie go znalezc ? Z góry dziekuje za odpowiedz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czujnik IAT , Bład P0113
Collapse
X
-
Pierwsze Primo: zapoznaj się z Regulaminem, od razu widać że nie doczytałeś nawet do pkt 3. Drugie Primo: korzystamy z wyszukiwarki czy taki temat już był. Trzecie Primo: piszemy w odpowiednich miejscach mamy Dział Diesla.
Na forum są informacje na ten temat nawet dość szeroko opisane : https://www.civicforum.pl/showthread...ighlight=P0113
Kontynuujemy Wątki a nie tworzymy nowe.Kierownik Działu Diesla
-
IAT jest zintegrowany w przepływce. Błąd to głównie wina połączeń elektrycznych niż defektu sondy czujnika. Naprawa polega na znalezieniu przerwy w obwodzie.
W Linku który podałem jest opis kodu oraz link do Wątku dot IAT oraz podana cała procedura kontrolno-diagnostyczna. Nie ma (i nie znajdziesz) informacji typu: "należy wymienić to i to" bo problem jest złożony, Procedura wyklucza kolejne obszary diagnozowane krok po kroku. Wymiana całej przepływki może pomóc, ale nie musi. Najgorzej jak wymienisz na nową a problem pozostanie ... bo np., gdzieś w układzie jakaś wtyczka jest niedociśnięta bo sie poluzowała albo nie ma odpowiedniego kontaktu.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment