Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kod P1499, czy można jeździć?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kod P1499, czy można jeździć?

Witam serdecznie,
    Pojawił się u mnie błąd P1499, z lektury forum i dzięki uprzejmości Pana rambo7 wiem, że to "Usterka zakresu/działania obwodu czujnika położenia zaworu EGR" a z dalszego opisu, że nie objawia się spadkiem mocy i często jest usterką okresową. U mnie spadku mocy również nie ma, pytanie czy w związku z tym można samochodem jeździć, czy bezwzględnie powinien zostać odstawiony do mechanika?
    Będę również wdzięczny za dwa zdania opisu jeśli ktoś się z tym błędem spotkał i uporał, co było jego przyczyną, jakie czynności wykonywał mechanik?

Między czasie natknąłem się również na pewnego mechanika, który na swojej stronie internetowej odradza regeneracje zaworu EGR, tłumacząc cały zabieg jako nieskuteczny, zaleca jego całkowite wycięcie oraz wyłącznie w CPU samochodu - tego raczej nie chcę wykonywać, skoro zawór w moim aucie po coś się znalazł, to znaczy, że powinien tam pozostać, ale czy ktoś z Was regenerował/czyścił EGR? Jakie były skutki? Czy usterka faktycznie powraca po kilkuset kilometrach?
    Last edited by Pawlo85; 28-07-2014, 20:06.

Zamieszczone przez Pawlo85 Zobacz posta
    pytanie czy w związku z tym można samochodem jeździć, czy bezwzględnie powinien zostać odstawiony do mechanika?
    można jeździć, mechanicznie silnik absolutnie nie ucierpi, jedyne co cierpi to środowisko, kwestia czy Ty cierpisz gdy cierpi środowisko ? .
    Pozostałe kwestia rozumiesz bardzo dobrze, nie ma sensu ta robota z wycinaniem to nie VW, tam sie stosuje takie durne patenty.

Były wątki w temacie:

oraz poczytaj zbieżne w których były omawiane sprawy EGR'a oraz czujników Pierburg.
    Zatem w wyszukiwarce poszukaj i poczytaj (w dziale diesla) słów kluczowych "EGR" oraz "Pierburg".
    Jeśli będą pytania to pisz.
    Absolutnie nie zalecam modyfikacji ECU oraz wycinania erg.
    Last edited by rambo7; 29-07-2014, 23:15.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X