Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kod błędu P2423

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kod błędu P2423

Witam mam problem z moim autkiem honda civic 1.7 ctdi z 2004r. wyskoczył mi błąd po sprawdzeniu p 2423 układ rycyklinacji spalin funkcjonowanie jak go usunąć jakie mogą być przyczyny

Cześć.
    To nie jest prawidłowy kod błędu systemu diagnostycznego Civica. Tak więc problem może tkwić wszędzie i bez prawidłowgo kodu niewiele możemy pomóc.
    Jakie są objawy w pracy silnika i czy CE pali się non stop, czy sygnalizuje błąd tandem CE i kontrolka świec żarowych, sam CE czy może sama kontrolka świec?
    Diagnostic Trouble Code - Zdiagnozowany Kod błędu - ustandaryzowany kod usterki w Systemie OBD - On Board Diagnostic / EOBD - European On Board Diagnostic jest zapamiętywanie błędów związanych z usterkami mogącymi mieć wpływ na toksyczność spalin oraz zasygnalizowanie tego kontrolką MIL (Malfunction Indicator Light) zwaną Check Engine. •Kody usterek DTC są wyświetlane w kolejności od ostatnio zapamiętanego. •Kody usterek są zapisywane w pamięci EEPROM (nieulotnej). Dlatego zapisane kody

Sprawdź, czy któryś objaw pasuje do podanych prawidłowych kodów.
    Pzdr.

Comment

Zamieszczone przez mezo Zobacz posta
      wyskoczył mi błąd po sprawdzeniu p 2423
      prawdopodobnie urządzenie które było użyte go diagnostyki jest niekompatybilne z Protokołem komunikacji Hondy, jak s-t pisze, nie ma bowiem takiego kodu DTC dla diesla w civic.
      Najlepiej było by przeprowadzić diagnostykę sprawdzonym sprzętem:
      Pytania użytkowników: - jak sprawdzić, czy moje auto podiada złącze diagnostyczne ISO OBDII i gdzie ono się znajduje ? - czy kupić Interfejs pod Laptopa czy Skaner Diagnostyczny ? - jestem laikiem, czy obsługa jest skomplikowana ? - jaki skaner kupić MARKA? i (czy za 90zł czy za 300zł) ? - jaki skaner będzie działał z moją hondą ? - czy mogę go wykorzystać do innej marki samochodu ? - czy skaner działa z silnikiem benzynowym czy diesla ? - do jakich samochodów mogę go podłączyć ? -

Witam wszystkich. Jako że wiele osób nawet nie wie że może dokonywać cudów i samemu być sobie diagnostą-mechanikiem zaprezentuję kilka prostych urządzeń Diagnostyki OBDII. Dwa słowa wstępu: Auto skaner diagnstyczny - do czego służy i co one potrafią? Interfejs diagnostyczny przeznaczony do diagnostyki silnika oraz wszystkich jego elektronicznych podzespołów m.in. takich jak przepustnica, przepływomierz, sondy lambda, czujniki temp., ciśnienia doładowania, powietrza,

Witam jako że czasem dostaję zapytania w temacie: "guru :), który skaner wziąć? Ten czy Ten ...?" to będę czasem wklejał jakieś linki do rzeczy na które się natknę w sieci przykładowo polecam: (poniższe aukcje i sprzedawcy z Allegro) Skaner Vgate Sprzedający nitya https://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-skaner-modul-ekran-lcd-i2994560122.html Cena jest jak za nowy a jest to skaner używany - jest on wart swojej ceny - ale bym się potargował :). E-Volt SK200 Sprzedający E-VOLT_PL

Przedstawiając prawidłowy kod DTC otrzymasz 100% informację co się stało i jak sobie poradzić.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam
        silnik zachowuje się normalnie nie ma żadnego wpływu lampka kontrolna silnika (żółta) pali się cały czas nie pali się lampka świec żarowych ani żadna inna. Po zapaleniu się lampki samochód nie wszedł na awaryjne obroty do 2500 tylko normalnie jechał po prostu zapaliła się lampka i tyle. Dodam że 2 dni wcześniej wymieniany był czujnik położenia wału korbowego.

Comment

z powyższego wynika że prawdopodobnie w pamięci EEPROM - nieulotnej jest zapisany Kod błędu Czujnika wału. Bez skanera są 2 sposoby na jego kasowanie:
          1. nic nie ruszać, po 3 dniach i około 17 odpaleniach silnika, normalne użytkowanie auta - sam zgaśnie.
          2. 20 razy szybko przekręcić kluczyk w stacyjce ON - OFF (zapalenie i gaszenie się kontrolek 20 razy).

Podłączenie Skanera diagnostycznego dało by 100% pewności skąd przyszedł sygnał? i kasowanie wyczyściło by Pamięć Eeprom.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
          X