posiadam honde civic 1.7 ctdi z roku 2003 . ostatnio w czasie jazdy zapaliły się 2 kontrolki check engine i od świec żarowych po czym auto się zatrzymało i silnik zgasł . po odczekaniu ok 30 minut auto normalnie odpaliło ale obie kontrolki już się świeciły. samochód bez problemu wchodził na wyższe obroty bez utraty mocy i można było kontynuować dalszą podróż. jestem nowy na tym forum i proszę o jakąś radę . pojechałem do warsztatu i facet stwierdził po podłączeniu do kompa że jest uszkodzony czujnik wałka rozrządu i w momencie jego nagrzania wyskakuje ten błąd. mam to auto od prawie 3 lat i nigdy nic podobnego nie miało miejsca dopiero tego felernego dnia jadąc ok. 100km (odległość) tankowałem po drodze na takiej małej stacyjce . po zatankowaniu miałem wrażenie że to paliwo ma jakiś bardzo intensywny zapach,nigdy wcześniej tak nie śmierdziało . po skasowaniu tego błędu ruszyłem w powrotną drogę i było wszystko ok.dojechawszy do domu po ok. 100km znowu auto zgasło no i koniec jazdy . nie było żadnej utraty mocy w czasie jazdy i auto zachowywało się normalnie. niestety nie mam kodu tego błedu. po wystygnięciu auto odpala normalnie i jeżdzi jakby nigdy nic . kontrolki się oczywiście świecą ale auto normalnie wskakuje na wysokie obroty silnik pracuje równo jakby nigdy nic . proszę o jakąś radę . czy to rzeczywiście są objawy uszkodzonego czujnika wałka rozrządu czy może jest jakaś inna możliwa przyczyna.
edit: przeniosłem do odpowiedniego działu
edit: przeniosłem do odpowiedniego działu
Comment