Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gaśnie silnik podczas jazdy ! (czujnik wału)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gaśnie silnik podczas jazdy ! (czujnik wału)

Witam

Mam problem z moją hondą 1.7 2004r od razu mówie że czytalem i szukałem takiego samego tematu ale nie znalazłem a nawet jeśli to i tak uważam że mój przypadek odbiega od innych podobnych które znalazłem. Mianowicie gaśnie mi silnik jak jest ciepły czyli np jade kilkanascie minut lub któryś raz danego dnia odpalam fure i nie chce odpalić lub jak odpali po długim kręceniu to gaśnie podczas jazdy na ulicy i zaraz potym nie chce odpalić. odczekam parę minut i odpali, pochodzi chwile i znów gaśnie nawet na luzie jak stoje. zaczeło sie to kilka dni temu najpierw od tego że długo się kręcił ale odpalał a póżniej już gasł w czasie jazdy a wczoraj zdechł prawie całkiem i musiałem go cholować do domu. w piątek za namową znajomego zalałem na shellu do pełna ich dieslem i wlałem butelkę STP do diesla bo twierdził znajomy że może pomóc przeczyszczeniem STP wtryskiwaczy i przegonienie go na trasie na wysokich obrotach już myslalem ze jest dobrze bo chodził ładnie ale wczoraj wieczorem holowanie. nie wyskoczyl żaden check engine tylko kontrolka swiec żarowych ale gaśnie i zapala sie kiedy chce. Rambo zaraz napisze zeby odczytać bledy ale wiem juz z zycia i Ty rowniez ze nie zawsze odczytanie bledow jest pomocne. tak jak rok temu meczylem sie z check engine i bledem P0128 jesli dobrze pamietam numer. do dzis nie ma z tym problemu badz co badz dzieki w wizycie ASO.

Pozdrawiam

Po wpisie dopiero zorientowałem się ze chodzi o silnik diesla bo 1,7 były również benzyniaki, pisz w odpowiednim Dziale to będzie to bardziej poprawnie.
    Oczywiście kolego, rambo7 zawsze poleci odczytać kody błędów po to masz system OBDII aby z niego korzystać a nie wróżyć z fusów.
    Tak czy siak dziękuję za uznanie.

Zanim napiszę co dzieje się z Twoim autem to jednak musisz dostać reprymendę... a jak...., w pierwszej kolejności nie czytałeś dokładnie Forum Dział Diesla - tam są co najmniej 3 Posty które są zbieżne i wprost wskazują na twoją usterkę.
    Nie dobiegasz od "normy"... nic tu extra ciekawego nie wniesiesz ... a twój problem jest ogólnie znany.

Kod błędu który z przekonaniem twierdzę powiedziałby Ci co boli twoje auto to od razu zorientowałbyś się w sprawie co szwankuje.

Twój opis pasuje wyłącznie do usterki czujnika wału głównego ale zastrzegam sobie tu prawo do wróżenia, więc z wróżenia na podstawie Twojego wpisu jest to Kod DTC: P1331 czyli Twoja Biblia na przyszłość - pierwszy z listy: https://www.civicforum.pl/showthread...i-CIVIC-OBD-II

Dalsze działanie musisz wykonać sam czyli:
    - odnaleźć odpowiednie Posty w Dziale Diesla dotyczące kodu P1331 oraz innych dot. czujnika wału,
    - obejrzeć Fotografie / Schematy / sposób wymiany
    - zakupić co trzeba,
    - znaleźć kanał i chwile czasu,
    - pozdrowić znajomego podpowiadacza (mechanika?) ,
    - nie lać żadnego świństwa do baku, korzystać z radością ze zwykłego ON,
    - wyrazić wdzięczność za funkcjonowanie Forum a w wolnych chwilach edukować się .

Sprawa jest banalna i wierzę że poradzisz sobie lepiej z wymianą części niż z poradziłeś sobie z szukaniem odpowiedniej wiedzy na Forum

W Dziale Diesla za prawdę albowiem jest dużo informacji o problemach z tą wersją Civica i zapewniam Cię że musi być usterka nietuzinkowa i baaardzo rzadka by czegoś nie było w zasobach Działu Diesla, "standardy" takie jak twój problem to już są rozwiązywane na poziomie podstawowej wiedzy laika 1,7CTDi noo ale trzeba umieć szukać, ...no ale rozumiem Cię ...nie wiedziałeś czego szukać? więc na początek trzeba czytać - wskazówką są Posty o dużej liczbie otworzeń.
    Duża liczba otworzeń sugeruje "standardowy" częsty, powtarzalny problem dotyczący większości użytkowników.

aaa wracając do sedna gdybyś miał Skaner diagnostyczny to:
    - sprawdziłbyś kod - diagnostyka w 1,7CTDi jest bezdyskusyjnie wskazana, potrzebna i zalecana ! - żadnego wróżenia .
    - sprawdził na Forum jak i co nie działa
    - dowiedziałbyś się jak to naprawić
    - zaświeciłbyś wiedzą przy piwie... na przyszłość więc Tu jest wszystko napisane... lub prawie wszystko, tylko umieć skorzystać .

Powodzenia!

Post powinien się znaleźć w Dziale Diesla i tam przenoszę.
    Last edited by rambo7; 24-04-2012, 08:25. Powód: uzupełnienie
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Też dopadło mnie wczoraj P1331, rozglądam się za czujnikiem, w ASO 307zł, w Intercarsie koło 130zł i to bez podania numeru klienta.

Wnioskuje po starych postach i aktualnych, że czujniki najczęściej padają wiosną.

Może kotoś z doświadczonych wypowie się czy ten np. z intercarsu jest taki sam jak ASO- w obu przypadkach mówię o czujniku firmy bosch.

Comment

Wczoraj dzwoniłem do IC i koszt czujnika Bosh to ponad 320 zł, za to w ASO 307 zł z tym, że w ich katalogu nie ma czujnika "z kabelkiem", czyli tego właściwego.
        W ASO za wymianę krzyknęli od 80 do 120 zł plus obowiązkowa diagnostyka 150 zł.

Comment

W IC kupiłem za 230 zł. wymieniłem sam, wykasowalem błąd i lata.

Comment

Szanowni użytkownicy EP4. Jeżeli wasze hanki nie palą na ciepłym, a po czasie gasną podczas jazdy i pojawia się błąd P1331 to czujnik położenia wału korbowego jest walnięty. Osobiście wymieniałem parę dni temu. Kupiłem zamiennik jakiejś włoskiej firmy cały w obudowie z tworzywa sztucznego co wg producenta było lepsze (czujnik wytrzymalszy) niż stary w części z obudowy stalowej. Wymiana prosta. Skasowane błędy i problem zniknął. Pozdrawiam

Comment

Pytają mnie forumowicze o cenę czujnika położenia wału, sporo sklepów śpiewa sobie w granicach 450zł - moim zdaniem to za dużo, bo to więcej niż w ASO.
              Realna cena, do przyjęcia oryginału to około 300zł (plus/minus jakies tam grosze).

Czujnik obr./min. sterowanie silnika [BOSCH-0 281 002 486]

proponuje sklep:

Proszę upewnić się przez zakupem czy otrzymacie BOSCHA?? a nie żaden odpowiednik !!!

Wątki w Dziale Diesla w temacie czujnika wału:
              Check Engine Błąd P1331. https://www.civicforum.pl/showthread...2%C4%85d-P1331
              civic 1,7 ctdi problemy z odpalaniem czujnik wału https://www.civicforum.pl/showthread...jnik-wa%C5%82u
              Ciągłe świecenie się kontrolki od świec żarowych https://www.civicforum.pl/showthread...-%C5%BCarowych
              na cieplym silniku ciezko pali https://www.civicforum.pl/showthread...ku-ciezko-pali

Najczęściej Generowane DTC-Kody błędów w Dieslach modeli CIVIC - OBD II https://www.civicforum.pl/showthread...i-CIVIC-OBD-II
              Last edited by rambo7; 23-09-2013, 12:54.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja kupiłem zamiennik za ok 100zł w intercars i smiga juz ponad rok, podobno jakiś ulepszony. Obudowa mniej podatna na uszkodzenia.
                Pozdrawiam

Comment

Working...
                X