Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kod DTC 1551

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kod DTC 1551

Witam, zaświeciła się kontrolka swiec żarowych (2002 r,), mechanik po sprawdzeniu stwuerdził że jest to błąd 1551, czego może on dotyczyć, proszę o ewentualne uwagi, dziekuje
    Edit:
    mam pytanie wyskoczył w mojej hondzie kod DTC 1551, samochód podczas jazdy nie traci mocy, nie widać żadnych zmian w pracy silnika, swieci sie tylko kontrolka swiec żarowych oraz kontrolka silnika, dziekuję za ewentualne wyjasnienia, pozdrawiam
    Last edited by rambo7; 29-08-2011, 07:47.

no bardzo interesujące (bo chyba pierwszy przypadek):
    Kod zbieżny z innym kodem: DTC: P1550, P1551, u Ciebie ten 2-gi.

DTC P1550 Błąd korelacji sygnału czujnika położenia pedału hamulca: (po ponownym uruchomieniu pamięci).

Świeci się cały czas - czy po skasowaniu błędu zaświeciła się ponownie??

możliwe że coś z samym czujnikiem (tzn. ktoś go trącił, przesunął pchał łapy coś ustawiał?)
    natomiast z opisu usterki wynika że trzeba szukać w obwodach:
    Błąd okresowy (tzn. nie powinien się pojawiać możliwe że jakaś przerwa w obwodzie) - obserwój czy się będzie powtarzał?

Odłączyć złączkę czujnika położenia pedału hamulca.
    1. Sprawdzić bezpiecznik świateł hamowania Stop (10 A).
    2. Sprawdzić / Naprawić przerwę w przewodzie między czujnikiem położenia pedału hamulca i modułem ECM (co i jak napiszę jak coś więcej opowiesz o okolicznościach tej usterki)
    3. Sprawdzić / Naprawić przerwę w przewodzie między czujnikiem położenia pedału hamulca i akumulatorem
    trzeba zacząć od wtyczek - sprawdzić czy nie ma przerw (potraktować nieco preparatem do połączeń elektrycznych - wypnij ją i spryskaj styki wtyczek [byle nie WD40!])

niewykluczona usterka samego czujnika (w tym przypadku podmienić na próbę czujnik położenia pedału hamulca).

Last edited by rambo7; 30-11-2011, 07:48.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam juz dłuższy czas temu zapaliła mi sie spirala na desce.Błąd 1550.Wymieniłem czujnik,bład usunąłem.Po kilku km znów sie zapaliła spirala.Jade wiec na kompa znowu,a tu zmyłka,żadnych błędów nie ma,a spirala sie pali.Dodam ze byłem na trzech różnych kompach,z czego jeden typowy do hondy,na zadnym nie ma błędów,wiec nie ma co usuwać,a spirala sie świeci.Co to może być?Macie jakieś pomysły?

Comment

Problem jest po stronie układów zasilania 12V :
        1. świece żarowe,
        2. przekaźnika świec żarowych,
        3. przekaźnika podgrzewania paliwa
        O wymienionych przypadkach znajdziesz informacje w Dziale Diesla - proponuję zacząć od świec żarowych i ich przekaźnika.
        Zapoznaj się również Regulaminem .
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Podmieniłem przekażnik podgrzewania paliwa z przekażnikiem ogrzewania tylnej szyby i świecąca spirala wreszcie zniknęła,dzięki rambo7 za twoje sugestie.Tylko nigdzie w sklepach nie ma takiego przekaźnika,w serwisie 239 zł,troche dużo.

Comment

brawo że chce Ci się czytać , dobrze że kumasz że jeden jest do wymiany . Bardzo wiele elementów elektrycznych do diesla jest za grosze na allegro.
            Wystarczy poszukać po: "skrzynki bezpieczników civic", "puszka bezpieczników", "przekaźniki civic", "bezpieczniki civic" - będzie Ci wywalać mnóstwo gratów w tym różne elektryczne puszki z całymi kompletnie elementami, możesz kupić tylko co potrzeba, albo od razu całą puszkę .
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
            X