Akurat PCMScan nie zdołał się nawet połączyć. Za to programy na telefon nie pokazywały błędów.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
civic 1,7 ctdi problemy z odpalaniem - czujnik wału po raz kolejny P1331
Collapse
X
-
ja od siebie dodam w temacie:
- miałem problemy z odpaleniem gdy silnik był ciepły; po otwarciu maski i przewietrzeniu auto jechało normalnie.
Przyczyną był właśnie czujnik położenia wału. Ten który pokazał Rambo7 na początku tematu (Bosch 0 281 002 486). Próbowałem sam go wymienić. Dojście jest paskudne - bez kanału nawet nie warto próbować. Najgorsze jest dojście do wtyczki, którą najpierw trzeba rozłączyć (widać ją tylko od dołu silnika) a dopiero potem wysunąć z widełek mocujących.
- przy okazji wyszło dlaczego zgłaszał się też czasami check engine P1236 - bo grzebiąc przy CZ.P.Ł. zauważyłem zgnitego od rdzy Pierburga (7.22448.00, zaktualizowany numer to 7.02461.01.0). Czujnik ma w środku jakby metalową nasadkę i sprężynkę, która też zardzewiała. Tak samo jak mocowanie rurek, który odpadł mi jak walczyłem z CZ.P.Ł. I dobrze, bo po wymianie obydwóch czujników auto chodzi tak jak powinno.
Pierburga w bardzo atrakcyjnej cenie znalazłem tu: https://autowanda.pl/?page=catalog/product&cat[key]=7.02461.01.0&cat[art]=87b3&cat[atg]=0&offset=&sort=1
W intercarsie drożej.
Dzięki rambo7 za wcześniejsze podpowiedzi.
Comment
-
Dzisiaj mi zgasl podczas jazdy. Nie chcial zapalić. Non stop swieci sie kontrolka -sprezynka-. Po chwili odpalil. Czy moge przejechać kilkanaście kilometrów z taka kontrolka? Obecnie stoi w michalek technik motor Bosch service ale gość ma poczekać do jutra na moja decyzje czy ma go "diagnozować". Jakies rady? Bede bardzo wdzięczny za każdy komentarz
Comment
-
ELM327 + apka na tel działa jak na razie bezbłędnie. 4 różnie samochody i 4x trafnie zdiagnozowane błędy.
Jeżeli pojawiła się kontrolka świec żarowych a nie ma checka i samochód zgasł to na 99% masz odpowiedź na swój problem. Czujnik położenia wału. Nie ma szans go wtedy odpalić. Po 5-10 minutach powinien uruchomić się normalnie. Możesz spokojnie jechać z kontrolką o ile błąd jest związany z czujnikiem wału. Pamiętaj tylko że na końcu będzie Ci gasł coraz częściej i będziesz musiał coraz częściej stawać żeby go schłodzić.Last edited by sPiDeK; 09-06-2015, 20:10.
Comment
-
Hmm, powiem Ci, że miałem czujnik położenia wału w Citroenie C1 HDI rąbnięty i było tak jak piszesz. W końcu tylko holowanie. Teraz zastanawiam się ile może sobie za to krzyknąć mechanik aby nie dać się obedrzeć(o ile to jest faktycznie to). Nawet przez chwilę mi to przychodziło na myśl, że to ten czujnik, ale Citroen gasł i gasł i w ogóle już nie palił .
Dzięki sPiDeK za odpowiedź!
Mam tego ELM, jutro sam postram się zczytać, może pokaże teraz.
Comment
-
U mnie było tak jak opisałem. Najpierw sporadycznie a na końcu gasł coraz częściej aż w końcu wracałem na 2x odcinek 40 kilometrów....po wymianie już drugi rok spokój. Jestem prawie pewny że to to bo objawy idealnie pasują. Sprawdź bo ELM wykrył mi błąd wału bez problemu.
Wtedy płaciłem 300zł z wymianą na oryginalnego bosha no ale było to 2 lata temu.
Comment
-
Przyoszczędziłem pare złociszczy i wsadziłem zamiennik.
Od wczoraj przejechałem jakieś 20 km z zapalonym CE+spirala, nic się nie dzieje - błędu tym razem nie kasowałem, jeżdżę cały czas z podłączonym skanerem, więc jak tylko kontrolki zgasną to zamelduję w jakich okolicznościach się to wydarzyło.
Comment
-
... nie bez kozery zadałem jako pierwsze pytanie we wpisie #26.
Zamieszczone przez bartar Zobacz postaPrzyoszczędziłem pare złociszczy i wsadziłem zamiennik.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
nie może być inaczej niż pisze sPidek i aby nie powielać błędów innych użytkowników, polecam zapoznać się z tym wątkiem https://www.civicforum.pl/showthread...a%C5%82u/page3 a szczególnie z wpisem #30.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
myślę że P1331 absolutnie wszystko wyjaśnia bez jakichkolwiek dywagacji, powtarzamy sie ... nie można pomylić tych dwóch czujników różnią się od siebie zasadniczo. Jak wygląda ten Bosch BOSCH 0 281 002 486 jest sfotografowane, jego miejsce na schemacie pokazane (kilka razy) , jego miejsce na fotografii pokazane (kilka razy) ... trzeba być chyba zadżumionym by tego nie ustalić. Proponuje przejrzeć te Wątki co pooddalam, to jest tylko kliknąć na foto, przeczytać wpisy.... tylko tyle, lub aż tyle...Kierownik Działu Diesla
Comment
-
No tak, ale na komputerze w serwisie wymienione były 2 czujniki i błąd nieznany czy coś takiego. :P. Czyli co, wsadzać tego Boscha 0 281 002 486 i powinien jechać?
Po przeczytaniu tematów z linków gnębi mnie jeszcze tylko to, że tam ludziom zapalał się CE + spirala, a u mnie zapala się sama spirala, check engine nie ma.Last edited by robertd12; 10-06-2015, 17:25.
Comment
-
No wtopiłem, nie wiem co mnie podkusiło... Czort jakiś chyba...
Dziś kontrolki CE i spiralka zgasły zaraz po odpaleniu silnika. Przejechałem kilkadziesiąt kilometrôw bez żadnych problemów. 4000 obrotów nie przekroczyłem.
Zabieram sie za poszukiwania czujnika boscha.
Pozdr.
Comment
Comment