Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne skrzypienie.. :/ 1.7 ctdi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne skrzypienie.. :/ 1.7 ctdi

Witam wszystkich nabywców Hondy Civic.
    Od 2 tygodni mam problem z moja Hanią (2002r. 1,7 CDTi Hatchback).
    Problem powstał z dziwnym skrzypieniem (tak jakby ocierały się 2 gumy o siebie).
    Tydzień temu odebrałem auto od mechanika bo wymieniał mi łożysko z przodu, końcówki drążków i gumy stabilizatora. W dodatku przepryskał mi układ kierowniczy specjalnym środkiem (w sprawie tego skrzypienia) bowiem nie miał pojęcia skąd ten dźwięk się wydobywał. Niestety problem nadal się utrzymuje (
    Dźwięk ten zaczyna się jak auto się rozgrzeje i coraz bardziej nasila.
    Występuje TYLKO podczas dodawania gazu i poruszania małymi ruchami kierownicy (tak jak skrzypiące drzwi). Testowałem puszczając gaz i dźwięku nie było, w momencie wciśnięcia pedału gazu skrzypienie powstaje.
    Doradźcie mi koledzy co to może być bowiem brakuje mi już sił i nerwów.
    W dodatku pedał sprzęgła piszczy, dziwny odgłos oddaje podczas wciskania i jak dochodzi teraz ta kierownica.. OKROPIEŃSTWO
    Jeszcze jedno pytanie, tego może nie powinienem tu pisać ale skoro znajdę tu fachowców to może mi przy tym również pomogą
    Wymieniłem 4 miesiące temu pasek rozrządu, rolki napinacz - wszystko bowiem wydobywał się dźwięk świerszcza spod maski.
    Po tej wymianie ustał drażniący mni dźwięk piszczenia pod maską i od tygodnia znowu zaczęło (do momentu rozgrzania się auta - wtedy przestaje).. :/ czy oznacza to że co 4 miesiące mam zmieniać pasek na nowy??? ehh..

co do piszczenia pod maska to pewnie pasek alternatora i jego napinacz, lepiej kupic go drozszego i lepszej jakosci bo te tansze nawet po wymianie szybko piszcza

Comment

Czy ktoś mógłby mi pomóc????

Comment

Czesc Mariano26 poszukaj wątek skrzypienie w kierownicy mialem ten przypadek wraz z jednym z kolegow i tam opisalem co ja zrobilem i pomoglo a bylo to juz okol 4-5 m/c temu i narazie cisza 3maj sie .

Comment

wez kolego smar wsadz glowe pod kierownice i posmaruj gore pedalu hamulca i sprzegla ja to mialem podczas dodawania gazu pedal zaczynal skrzypiec piszczec po nasmarowaniu jak reka ujal

Comment

Zamieszczone przez Mariano26 Zobacz posta
            Czy ktoś mógłby mi pomóc????
            co do piszczenia paska to może nie jest to rozrządu, podjedz do mechanika i niech on ustali co piszczy.
            Sprzegło u mnie też piszczało, odkąd spryskałem go delikatnie (tam gdzie wchodzi trzpień w pompke) WD40 przestało piszczeć, a było to ze 3 tyg. temu.

pozdrawiam
            Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Zamieszczone przez georgb Zobacz posta
              co do piszczenia paska to może nie jest to rozrządu, podjedz do mechanika i niech on ustali co piszczy.
              Sprzegło u mnie też piszczało, odkąd spryskałem go delikatnie (tam gdzie wchodzi trzpień w pompke) WD40 przestało piszczeć, a było to ze 3 tyg. temu.

pozdrawiam
              co do piszczenia pod maska to niewiem czy mechanik to znajdzie jak od 6 miesięcy szukam problemu 2 razy wyminiany pasek osprzętu i nadal coś piszczy, a na rozrządzie mam łańcuch więc nie wiem czy on akurat może piszczeć...

Comment

Dzięki koledzy za informacje. Zrobiło się zimno i piszczenie w kierownicy ustało. Rozpocznę pracę na wiosnę co do piszczenia pod maską na razie pozostawiam bowiem nie będę co pół roku wymieniał pasek, czy rolki które piszczą

Comment

https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=5008 zajrzyj może to mojej hondy dotyczy nie wiem czy to jest to samo ale u mnie pomimo że sie zimno zrobiło to nie pomogło i dalej buczy

Comment

Working...
                  X