Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.6 idtec - lekkie klekotanie niewiadomo skąd?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.6 idtec - lekkie klekotanie niewiadomo skąd?

Witam serdecznie. Nie wiedziałem w jakim dziale napisać.
    Jestem posiadaczem pięknej hondy od zeszłego roku. Kupiona od handlarza ( sprowadzona z Francji). Pół roku po zakupie wszystko było git. Pół roku temu zacząłem słyszeć lekkie klekotanie i to tego momentu się ono trochę nasiliło. Co ciekawe słychać je tylko wewnątrz auta i na luzie i przy zmienię biegów i znika ono przy okolo 1400 obrotów w górę. Byłem u 1 mechanika i stwierdził że to wina dwumasy i sprzęgła no i wymienił. Koszt mnie wyniósł ponad 7 tysięcy .. owszem komfort jazdy lepszy teraz trochę, ale klekotanie zostało. Delikatnie mi szarpie też przy zmianie biegów. Druga sprawa że mam napewno do wymiany lewy przeglub zewnetrzny bo przy ruszaniu i skręcie też daje dźwięk . Jakiś pomysł co może być przyczyną ?

Cześć wszystkim, Moja przygoda z Hondą zaczęła się ponad rok temu. Wybór padł na Honde Civic 2014 1.6 I-DTEC kombi. Z samochodu byłem mega zadowolony. Po roku użytkowania sprzedałem auto i wymarzyłem sobie kolejnego Civica ale po lifcie z ledami itd. Na początku września 2020 kupiłem auto. 2015 rok, HB, 67 tyś przebiegu, wersja Lifestyle, auto z Belgii. Pierwsze co zrobiłem po przyjechaniu autem do domu to się umówiłem na przegląd w warsztacie, w którym serwisowałem poprzednią Honde. Jak tylko

Cześć, poszukuje civica z silnikiem 1,6 dtec. Zacząłem się wczytywać i opinie na internecie są różne. Ponoc serwis jest bardzo wymagający i drogi. Brak części zamiennych i mało osób ten silnik zna i jest w stanie dobrze serwisować. Czy rzeczywiście trzeba sie na coś takiego nastawić? Auto które mam na oku to rocznik 2017 wiec wady głowicy już nie powinno być. Przebieg 150k. Czy są jakieś ryzyka przy takim przebiegu?

Dzień dobry, Od już dobrego roku może więcej zmagam się z dziwnym brzęczeniem przy silniku. https://www.youtube.com/watch?v=hlYQfaWJ8ks

Comment

Nie wiem czy to do końca któryś z wymienionych przypadków. Dołączam shorta na którym słychać delikatnie te stukanie
      https://youtube.com/shorts/VBVtuVoxz...6OiC78KA07iCSz
      Last edited by Tomaszwisniowski; 01-05-2024, 06:25.

Comment

Ja tu nic nie slysze za cicho chyba klekoce
        4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
        Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Zdjąć pasek pk i odpalić.
          Będzie jasne czy to osprzęt czy coś w silniku /skrzyni.
          Też nic nie słyszę na nagraniu.

Comment

tematy odgłosów są trudne w interpretacji, ale możliwe do wykrycia jeśli ktoś ma ucho lub stetoskop na miejscu. Generalnie takie prace u mechanika jak szukanie na podst. odgłosów są nieopłacalne, stąd oni niechętnie poświęcają temu czas.
            Dobrze by było jak byś to porównał do innego jak napotkasz taki model z tym silnikiem.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Tomaszwisniowski Zobacz posta
              Witam serdecznie. Nie wiedziałem w jakim dziale napisać.
              Jestem posiadaczem pięknej hondy od zeszłego roku. Kupiona od handlarza ( sprowadzona z Francji). Pół roku po zakupie wszystko było git. Pół roku temu zacząłem słyszeć lekkie klekotanie i to tego momentu się ono trochę nasiliło. Co ciekawe słychać je tylko wewnątrz auta i na luzie i przy zmienię biegów i znika ono przy okolo 1400 obrotów w górę. Byłem u 1 mechanika i stwierdził że to wina dwumasy i sprzęgła no i wymienił. Koszt mnie wyniósł ponad 7 tysięcy .. owszem komfort jazdy lepszy teraz trochę, ale klekotanie zostało. Delikatnie mi szarpie też przy zmianie biegów. Druga sprawa że mam napewno do wymiany lewy przeglub zewnetrzny bo przy ruszaniu i skręcie też daje dźwięk . Jakiś pomysł co może być przyczyną ?
              Ale żeś grubo poleciał z tematem, że od razu się zgodziłeś na wymianę dwumasy i sprzęgła. Czy ja dobrze widzę na filmie, że masz przejechane niecałe 100k?

Comment

Working...
              X