Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diesel 1.6 I-DTEC metaliczne wstrząsy przy rozrządzie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Diesel 1.6 I-DTEC metaliczne wstrząsy przy rozrządzie

Witam,

Posiadam hondę z 2019 1.6 I-DTEC. Przebieg już 160000km. Samochód zakupiłem niedawno. Problem zaczął się pojawiać po wymianie oleju. Nie było wiadome co kto zalał ostatnio i zalali zalecane 0W30 C2. Teraz przy odpalaniu na zimnym chwilę po odpaleniu słychać takie metaliczne wstrząsy przy rozrządzie. Przechodzi to po 2 sekundach.

Odwiedziłem dwa warsztaty i są dwie diagnozy. Jeden mówi, że problem występuje przy rozrządzie, jak silnik wystygnie i olej ścieknie do końca to nie ma prawidłowego smarowania na rozrządzie i dlatego słychać to. Zalecają zalać 5w30, żeby poprawić lepkość, a jak nie pomoże to zrobić rozrząd. Sprawdzili też pompę olejową i wszystko jest w normach.

Drugi natomiast mówi, że prawdopodobnie Ci co mi ostatnio olej wymieniali wlali inny niż 0W30 i dlatego tak się dzieje. Poleca zalać jeszcze raz 0W30 C2 dla pewności.

Czy miał ktoś podobną sytuację? Co będzie lepszym wyjściem? Zmiana oleju na ten 5W30 i jak nie przejdzie to robić ten rozrząd czy w drugą stronę zalać ten 0W30.

Dodam, że akcja toczy w się w UK.

Pozdrawiam

unikaj pisania w temacie słów "pomocy" i "problem", napisz czym problem, nie pisz słowa "problem".
    Last edited by rambo7; 20-06-2023, 10:56.

Możesz spróbować zalać ten 5W30 ACEA C3, może faktycznie będzie wolniej spływał z napinacza i przy starcie silnika łańcuch nie będzie za długo terkotał..
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

robertix94, słuchaj, olej to nie remedium na rozciągnięty łańcuch rozrządu. Jeśli nie ma żadnych komunikatów Check Engine spowodowanych rozjeżdżaniem się parametrów zapłonu, to ja bym niczego nie ruszał, żadnej kasy bym w remonty nie wkładał.
      Sama wymiana łańcucha może dać poprawę na chwilę, wymieniać całość to kupa kasy. Tak sie dzieje w samochodach na łańcuchu. Ważne że się wycisza po uruchomieniu. Zmiana oleju niewiele tu wniesie bo napinacz zareaguje w podobnym czasie. Z powodu oleju łańcuch się nie zwęzi, będzie taka sama długość. Co do oleju to ważne zmieniać regularnie. Poruszanie się w lepkości 0W-30 - 5W-30 niczego nie zmieni w tej sytuacji, a bardziej lepkiego nie ma sensu.
      Olej to nie klej i każdy spłynie z napinacza nawet 20W-50.
      Tym bardziej że to UK czyli mało kto się zna na mechanice i $ będą za to chcieli majątek. Ten silnik w takiem stanie jak nie bierze oleju wytrzyma dużo. Natomiast z 2 sekundową pracą nienapiętego łańcucha da się żyć, nic tam więcej się nie dzieje. Ja bym nie inwestował. Olej nie za drogi i byle regularnie wymieniany.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Super, dziękuję za radę. Na chwilę obecną zostawię jak jest. Cenowo za cały rozrząd liczą od 700 do 1000 funtów. Tak czy siak będę go robił ale jeszcze się wstrzymam.

Comment

Tak z aktualizuje temat. Rozrząd po pewnym czasie trochę mocniej zaczął hałasować i postanowiłem to zrobić. Ogólnie brak części zamiennych do tego modelu jak i zestawów rozrządu. Musiałem wszystko z aso i pojedynczo kupować. Samo oczekiwanie na części grubo ponad dwa tygodnie. Ale teraz zrobione i jest cichutko.

Comment

Working...
          X