Ja jestem stosunkowo świeżym użytkownikiem Civica z silnikiem 1.6 I-dtec, ale już zrobiłem ok 4000 tyś km. Dotąd jeździłem w zasadzie tylko dieslami, ale ten zaskoczył mnie kulturą pracy, elastycznością i liniowym przyspieszaniem bez wyczuwalnej turbo dziury. Na pewno brakuje trochę mocy, drugie auto to Alfa z silnikiem 2.0 jtdm2 i tam te 170PH robi różnicę. Co ciekawe nawet spalanie jest na moje obserwacje trochę mniejsze niż w Hondzie (przy cyklu mieszanym z przewagą miasta to ok 6.5 L100km). Jedynie do tej pory nie zauważyłem kiedy odbywa się proces wypalania DPF, a na pewno już takie się odbywały. W X gen silnik jest podobno zmodyfikowany w stosunku do tego od 2013 roku i sam proces nie jest już zauważalny po zwiększonym spalaniu chwilowym na biegu jałowym czy puszczeniu gazu. Wiem, że włączają się wentylatory ale podczas postoju, po zatrzymaniu nie zaobserwowałem jeszcze. Z czynności eksploatacyjnych wymiana oleju na pewno droższa niż przy silniku jtdm, bo wymagania co do oleju i rekomendacja produktów Hondy i Castrola.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Comment