Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brzęczenie przy silniku 1,6 i-DETC

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brzęczenie przy silniku 1,6 i-DETC

Dzień dobry,

Od już dobrego roku może więcej zmagam się z dziwnym brzęczeniem przy silniku.
    https://www.youtube.com/watch?v=hlYQfaWJ8ks <- moje nagranie

Pojawia się on losowo ale zdecydowanie częściej gdy jest ciepło. Niestety też szybko ustaje. Byłem z tym dwa razy w ASO, raz powiedzieli mi bym przyjechał gdy występuję ten problem (co graniczy z cudem bo nawet jak mi wystąpi to zanim dojadę to przestanie) a za drugim razem gdy pokazałem nagranie to stwierdzili ze nie znajdują żadnej usterki.

Postanowiłem że może zapytam tutaj na forum czy ktoś miał podobny problem i wie od czego ten dźwięk jest? Poza samym odgłosem nic więcej się nie dzieje, nie zauważyłem spadku mocy ani nic nadzwyczajnego. Jedynie dźwięk który z biegiem czasu jest coraz bardziej irytujący, szczególnie w korkach.

Pozdrawiam

edit.
    zmieniłem tytuł to nie "i-Detc" tylko i-DTEC.
    Last edited by rambo7; 11-05-2022, 14:50. Powód: r7 edit

Polecam na początek kupić stetoskop warsztatowy za kilka PLN i zlokalizować źródło hałasów.

Jeżeli będą to okolice pokrywy zaworów, to znajdziesz na forum kilka tematów co to za dźwięk.

Pozdrawiam.

Comment

Odepnij ta kostke od tego co probowales stukac palcami. Jesli przestanie to masz uszkodzenie namierzone
      4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
      Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

W grupie VW takie brzęczenie powoduje zaworek podciśnieniowy turbiny n75. Wystarczyło psiknąć silikonu w sprayu w ten zaworek i problem znikł. Wiem że to japończyk ale może u Ciebie jest podobnie?

Comment

Dziś znowu pojawił się problem i faktycznie sprobowałem odłączyć w to co pukałem i dzwięk od razu ucichl, silnik zaczal troche inaczej pracowac i milion klasycznie bledow w kokpicie sprawdzilem numer czesci i faktycznie to zawór podciśnienia. Teraz pytanie jak mam przekonać ASO do naprawy problemu, samochod technicznie powinien byc jeszcze na gwaranacji.

Comment

No jak to jak. Nakręć filmik kiedy brzeczy i przy zapalonym silniku odepnij wtyczke i za kilkanascie sekund podłącz ponownie. Bedzie jasne ze to ten zaworek.
            4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
            Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Powiedz im, że nie wypada byś jako klient i użytkownik sam sobie diagnozował pojazd. Teraz już wiesz jak im udowodnić co szwankuje. Daj znać jak poszło.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

no ASO, jak to ASO umywa ręce tak długo jak nie będę im wstanie na miejscu zreprodukować tego problemu. A nie jestem bo pojawia się to w trakcie jazdy i ustępuje dość szybko po zatrzymaniu się (troche nameczylem sie by nagrac usterke). Prawdopodobnie nie uda mi się tego załatwić na gwarancji (śmiech na sali) ale jeszcze będę pisał do hondy w tej sprawie.

Comment

udalo się, ASO wymieni jakiś elektrozawór (zdażyłem zapomnieć jaki, jak zamówią część i wymienią to wtedy jeszcze zedytuje wiadomość by ktoś w przyszłości nie musiał się meczyć) na gwanracji.

Comment

Working...
                  X