Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana rozrządu w 2.2 i-ctdi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana rozrządu w 2.2 i-ctdi

Witam.
    W maju kupiłem Honde Civic, 2.2 i-ctdi, z 2010 roku. Od jakiegoś czasu słyszałem metaliczny dźwięk w silniku. Po wizycie w ASO Hondy w Białymstoku zdiagnozowano że odgłosy pochodzą z układu rozrządu i należałoby go wymienić. Cena w ASO części i wymiana 6.170,00 zł . Popytałem u znajomego mechanika rzucił cenę 4.000,00 zł z czego ok. 3.000,00 zł to części. Pytałem też u innego, którego znam, powiedział że robota 600 zł (już w miarę) plus części.
    Dziś szukałem części na necie. I mam kilka pytań do szanownych Forumowiczów. Mianowicie:
    - co sądzicie o zamiennikach zestawów rozrządu do tego silnika? Dodam że znalazłem JapanParts za 1.107,00 zł oraz FAI AutoParts za 654,00 zł a oryginały Hondy kosztują ok. 3.000,00 zł.
    - może ktoś miał taki problem i może mi zasugerować jakieś inne rozwiązanie?

Cześć.
    Zrobiłeś już ten rozrząd?
    Jestem po wymianie w FRV 2.2 z 2007r i mogę się podzielić wiedzą.

Comment

ostatnie logowanie KondziuO, było w listopadzie zeszłego roku, pewnie wszystko działa . Jak masz coś ciekawego to dawaj, podzielenie się wiedzą nie tylko dla zakładających temat jest interesujące.
      Mówią że rozrząd w tym silniku jest niewymienny, jednak był już przypadek na forum, nic nie jest wieczne.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Hej,
        miesiąc temu kupiłem UFO z magicznym 2.2 w dieselku, ma nakulane już 235 000 km i właśnie się zastanawiam nad wymianą rozrządu. Muszę wymienić rolkę napinacza od paska wielorowkowego, więc myślałem, że jak już będzie tam grzebane, to zrobię wszystko od razu, tylko właśnie zastanawiałem się nad kosztami całego zabiegu.
        Byłbym bardzo wdzięczny, jakby ktoś mógł polecić jakiś konkretny rozrząd oraz, w miarę możliwości, jakiś dobry warsztat w okolicach Poznania, który mi to ogarnie i nie zostawi w skarpetkach

2.2 i-tdci 140 KM
        2006
        Rzekomo jednym z poprzednich właścicieli był xluki
        Last edited by Ponczysuaw; 02-08-2019, 12:04.

Comment

Zamieszczone przez Ponczysuaw Zobacz posta
          [...] właśnie się zastanawiam nad wymianą rozrządu.[...]
          To nie jest element, który wymienia się ot tak bo "czemu nie". Jeśli jest cisza i nie ma niepokojących dźwięków a rozrząd fabryczny to nie tykać.

Comment

Jestem po prostu z tych zapobiegawczych ale dzięki za info w takim razie jedyne, co mi tam hałasuje, to rolka paska osprzętu, dlatego myślałem, żeby zrobić wszystko od razu, skoro będzie tam grzebane.

Comment

Zamieszczone przez Ponczysuaw Zobacz posta
              Jestem po prostu z tych zapobiegawczych
              to musisz to zmienić, nie ma czegoś takiego w tym modelu jak "zapobieganie" rozrząd jest dożywotni, zmiana rozrządu musi być spowodowana jakąś przyczyną, nie wkłada się tam łap tylko z powodu "a bo zapobiegawczy jestem" gdybyś kupił Dacię to ok, zapobiegaj, a do tego silnika wręcz odwrotnie, im mniej wkładasz łap tam gdzie nie trzeba tym lepiej postępujesz a już do rozrządu to broń cie matko od takich pomysłów. Jeśli ma faktycznie 235tys km toż to ledwo dotarty silnik.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękować za dobre słowo ;D
                Czyli za tydzień urlop i polerowanie lamp tam już trzeba łapy przyłożyć

Comment

Working...
                X