Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana przewodów sprzęgła w diesel 1,7CTDi - tłumik sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana przewodów sprzęgła w diesel 1,7CTDi - tłumik sprzęgła

Witam.Czy mógłby ktoś powiedzieć , doradzić jak nazywa sie część z samochodu osobowego honda civic 1.7 CTDI. 2003r. którą przedstawia fotografia poniżej. Dodam ze część ta znajduje się miedzy wysprzęglnikiem a pompą sprzęgła. Chodzi mi o nazwę tej części czy mógłbym gdzieś ją kupić?
    Załączone pliki

Witam.Część ta jest pod obudową filtra powietrza przy lewym kole dlatego jest tak skorodowana.Od wyprzęgnika wychodzi przewód gumowy potem łączy się z rurką ,która przykręcana jest do tej części,druga rurka wychodzi do pompy sprzęgła.Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi ,że na schemacie jest ta część, ale nie jest opisana jak się nazywa i co ma za zadanie?Nie mają też możliwości zamówienia jej ponieważ ten model nie był sprzedawany u nas.Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.

Comment

mówią prawdę że nie był sprzedawany, ale układ siłownika, wyprzęgnika itd. sprzęgła jest identyczny jak w każdej innej Hondzie benzynowej. Odpowiedzieli na "odczep się pan" .
      Zaglądałem tam często ale nie potrafię sobie przypomnieć z pamięci co z czym i jak jest połączone.
      Coś mi się zdaje że to nie jest od układu sprzęgła a od układu hamulcowego.
      Zamieszczone przez tramso Zobacz posta
      Od wyprzęgnika wychodzi przewód gumowy potem łączy się z rurką
      hymmm, dałbym sobie 1 włosa obciąć że z wyprzęgnika wychodzi sztywny przewód stalowy, nie gumowy. Niedawno zmieniałem płyn w sprzęgle i tam są wyłącznie przewody sztywne metalowe.
      Nie widzę co jest obok elementów co na foto? Dasz rade zrobić foto tak bym widział co jest w okolicy tego przyłącza?
      Wskaż mi który to jest element sprzęgła:
      Sprzęgło do 1.7 CTDi rozmieszczenie elementów

Generalnie aby mieć wszystko na wierzchu to jak wyjmiesz: akumulator, pojemnik na akumulator, odkręcisz podstawę akumulatora to widać całość układu wyprzęgnika - takiego elementu jak na foto nie przypominam sobie w tamtym miejscu.
      Zerknij tutaj: Wymiana płynu w układzie sprzęgła w civic 1,7 CTDi
      Ja nie przypominam sobie tego elementu.
      Poza tym jest to całe mokre - psikałeś to czymś? wyciek jest ?
      W ogóle co jest istotą tematu?
      Last edited by rambo7; 06-06-2017, 08:37.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

To nie jest żaden wyciek tylko psikane WD-40 aby to odkręcić. Załączam zdj poniżej.Na schemacie zaznaczyłem w którym miejscu to się znajduje.Skoro na schemacie ,który mi podałeś nie ma tej części to powinno sprzęgło działać bez niej. Tylko zastanawia mnie po podaniu numeru vin w serwisie na schemacie mieli tą część,tylko nie mieli nazwy ani co ma za zadanie.
        Załączone pliki

Comment

Zamieszczone przez tramso Zobacz posta
          Tylko zastanawia mnie po podaniu numeru vin w serwisie na schemacie mieli tą część,tylko nie mieli nazwy
          i papieru w drukarce bidoki też nie mieli by Ci to wydrukować ? ręce opadają.
          no kurcze nie wiem co to jest ? podjedź do nich niech to wydrukują, wrzuć skan. niestety nie dysponuje schematem tego układu innym niż pokazałem.
          Do tego masz 2003 czyli to samo co u mnie ale nie kojarzę co to za ustrojstwo?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Co to za element ? sztywny przewód 1,7CTDi

Witam, czy mógłby ktoś podpowiedzieć co to za element zaznaczony na zdj? Dodam ze jest to honda Civic VII 2005.r 1.7 CTDI

72647292_482540285665514_2008079094155051008_n.jpg

Comment

Witam, z tego co czytałem to KOREKTOR POMPKI SPRZĘGŁA. Niestety nie można go już zakupić Chyba że ktoś się orientuje to bardzo prosił bym o info bo taki potrzebuje.

Comment

była taki temat, nawet coś pisałem, połączyłem w jeden.

Kto wie po to co jest i do czego służy?
                Last edited by rambo7; 24-04-2020, 14:28.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

To tłumik sprzęgła. w VIII gen też to jest, nawet miałem tego awarie u siebie. W środku jest delikatna metalowa blaszka (membrana). Ma za zadanie spowalniać przepływ płynu i upłynniać pracę sprzęgła.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

czyli to samo co tutaj? Diesel 2,2 i-CTDI Praca pedału sprzęgła- zła na zimnym silniku, dobra na rozgrzanym.

to jestem nieco zdziwiony bo ja nigdy nie wyczułem aby w 1,7ctdi sprzęgło mi łagodnie zasprzęgliło po gwałtownym puszczeniu pedału - jest po prosty potężne szarpnięcie jak nie dasz gazu albo robisz palenie gumy jak dasz gazu. No i nie ma 2-masu więc nie wiem jakie to ma znaczenie - moim zdaniem nie ma żadnego.
                    W 2,2 może to mieć znaczenie n o i jak widać nieco inaczej to rozwiązali.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                      czyli to samo co tutaj? Diesel 2,2 i-CTDI Praca pedału sprzęgła- zła na zimnym silniku, dobra na rozgrzanym.

to jestem nieco zdziwiony bo ja nigdy nie wyczułem aby w 1,7ctdi sprzęgło mi łagodnie zasprzęgliło po gwałtownym puszczeniu pedału - jest po prosty potężne szarpnięcie jak nie dasz gazu albo robisz palenie gumy jak dasz gazu. No i nie ma 2-masu więc nie wiem jakie to ma znaczenie - moim zdaniem nie ma żadnego.
                      W 2,2 może to mieć znaczenie n o i jak widać nieco inaczej to rozwiązali.
                      W 1.8 VIII również szarpnie. Bardziej obstawiam, że ma to działać przy prawidłowym wysprzęglaniu powodując że płyn łagodnie jednostajnie przepływa.

W ufo tak to wygląda:

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
                      Last edited by Paluch; 26-04-2020, 13:42.

Comment

Nie mogę znaleźć wątku, ale ktoś pisał, że można to usunąć i też będzie działać. Pedał wpadł mi w podłogę za granicą 700 km od domu, szarpanina z lokalnymi mechanikami - wymieniaczami klocków i oleju. Koniec końców potwierdzam można ten tłumik całkowicie pominąć i zardzewiałe elementy zastąpić miedzianym albo stalowym przewodem hamulcowym śr. 4,75 z podłączeniem typu SAE albo E.

Comment

dokładnie tak, jak tego nie znajdziesz szukaj prostych rozwiązań.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                          X