Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,2 i-cdti nie równe obroty

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 2,2 i-cdti nie równe obroty

Opisze co i jak
    Autko posiadam już ponad 3 lata nigdy żadnych problemów aż tu nagle auto zaczęło całe drżeć , pomyślałem że dwu masa dała znać ale nie , po prostu silnik nie równo zaczął pracować tak jak gdyby jeden gar nie palił . Spadek mocy i tak się zaczęło . Po podłączeniu do komputera nic zero błędów zero uszkodzeń . przejechałem tak już 200 km od mechanika do mechanika nikt nie ma pojęcia co jest . Ciekawe jest to że odpala zimna raczej bez problemów , gdy ruszę raz jest normalnie raz przerywa i pod czas jazy podobnie , nie raz jej mija falowanie i normalnie ciągnie lecz nie na długo .
    Wiem że nie jest winne paliwo bo zmieniłem jak się to zaczęło . Proszę o pomoc .

błędy sprawdzali na HDS czy na jakimś allegrowym komputerku ?HDS w rękach fachmana powie wszystko Kiedy wymieniałeś filtr paliwa?

Comment

Witam tak wymieniony został dzisiaj filtr paliwa , A czy był to HDS tego nie wiem

Comment

niestety nie widzimy tego co Ty widzisz... zatem my na forum mamy "zamknięte oczy" a Ty dyktujesz. Więc "zamknąłem o czy i widzę":
        1. czy kontrolki Check Engine i spirala świec żarowych oraz odstojnik separatora H2O świecą się przed uruchomieniem silnika? - gasną po uruchomieniu silnika?
        2. czy robiłeś test - samodiagnostyka "na sreberko" w momencie gdy występują takie objawy jak opisujesz?
        3. kiedy były wymieniane świece żarowe?
        4. drżenie występuje na zimnym po uruchomieniu silnika? czy zdarza się również na silniku w pełni rozgrzanym? (jeśli na rozgrzanym to np. na skrzyżowaniu w trakcje jazdy? a na zimnym to ile czasu po uruchomieniu silnika? czy zawsze jest wtedy mróz ?? (pytanie złożone ale to musi być informacja).
        5. czy egzemplarz ma filtr DPF?
        6. ile oleju jest w silniku (pomiar na zimnym)?
        7. kiedy był wymieniany filtr powietrza.
        8. jakie temperatury bywały u ciebie w okolicy w czasie kiedy to występowało?
        9. czy podgrzewacz paliwa jest sprawny i ma napięcie 12v po uruchomieniu silnika?

Jasnowidzów na forum nie ma, ale na podstawie precyzyjnych informacji użytkownika można czasem zasugerować trafnie usterkowy obszar. Z powyższego wpisu to tylko wróżka albo ktoś kto maił 100% identyczne objawy, ale jak widać na razie nie ma nikogo.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

wygląda na to że mam podobny problem, od razu odpowiem na listę pytań moim zdaniem nieocenionego rambo7 :
          1. tak, tak gasną
          2. nie
          3. w ciągu ostatniego roku, nie pamiętam dokładnie kiedy,
          4. raczej na zimnym, najczęściej jak wyjdę z pracy i dojeżdżam do najbliższego skrzyżowania czy też kilku następnych, to w momencie kiedy zwalniam i wciskam sprzęgło a następnie hamulec zaczynam słyszeć i czuć wibracje i drżenie jakby silnika, nie równą pracę, ale jak zatrzymam się zupełnie, wrzucę 1 i ruszam to jest już w porządku - do następnego takiego zatrzymania przy kolejnym skrzyżowaniu czy tez w jeździe w "korku",
          dzieje się to nie zawsze podczas mrozu, ale zaczęło się dziać późną jesienią,
          5. bladego pojęcia nie mam co to jest i jak to sprawdzić
          6. olej wymieniony przy 212tys, mam 216tys
          7. filtr j.w.
          8. temperatury od +10 do -10
          9. gdzie tego szukać i jak to zmierzyć to chwilowo jeszcze dla mnie czarna magia ale poszukam

Comment

Ad 2 - do wykonania w momencie generowanie się kontrolki CE - zatrzymujemy się bezpiecznie gdzieś na poboczu i robimy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/to....html#11645900
            Ad 3 - warto sprawdzić działanie. ( wystarczy: ułatwić sobie dostęp do świec, odpinamy fajki, potrzebny 1 kabel/przewód - podłączamy jeden koniec do aku [+] drugim trącamy o wystający trzpień świecy - (sam czubek) - iskrzy - dobra / nie iskrzy - nie działa.
            Ad 4 - jeśli tylko na zimnym - to można podejrzewać świece. Jeśli na zimnym i na gorącym - to poduszki sinika lub skrzyni.
            Ad 5 - zajrzyj do działu diesla i prześledź tematy z zakresu słowa "DPF" nie będę sie rozpisywał sprawdź co tam napisano i to pozwoli Ci ocenić czy go masz, a jak miałeś czy jest wycięty? lub czy w ogóle go nie było.
            Ad 6 - ale interesuje mnie parametr SAE ? i Klasa jakości ACEA ?
            Ad 7 ok,
            Ad 8 ok
            Ad 9 - filtr jest na wierzchu widać go zerknij na tematy "filtr paliwa 2,2ctdi" nie ma co się powtarzać, wszystko jest napisane, trzeba sie zapoznać.

Kluczowe to diagnostyka, i odczytanie kodu DTC.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

CE się nie świeci gdy słychać te nierówne obroty/pracę silnika, zdarza się tylko że czasem po odpaleniu samochodu zaświeci się na chwile i od razu znika.

pkt 3,6,9 sprawdzę po powrocie do domu

Szczerze mówiąc to stawiam na świece... Oprócz przeczucia - to nierówne obroty są tylko na zimnym.

Comment

sposób na świece który przedstawiłem jest najprostszym bez ich wykręcania, czyli sprytna robotka rozpoznawcza na parkingu pod domem, każdy jest w stanie to zrobić i już jakaś odpowiedź będzie.
                Świeca musi przewodzić prąd, dosłownie musi iskrzyć - robić zawarcie. Wtedy wiemy że sprawna i ma przejście - grzeje. Jak nie będzie żadnego iskrzenia to 100% martwa, a jak martwa to nie przewodzi czyli telepie silnikiem po uruchomieniu i po małym przebiegu rzędu do 10km w mrozy, (zime) będzie telepać silnikiem.
                Pilnuj by nie dotknąć końcówką kabla niczego innego - tylko czubek świecy!
                Instrukcja: https://www.youtube.com/watch?v=i9CCg3RmexY
                Last edited by rambo7; 12-01-2017, 13:43.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Olej: 10W-40, ACEA A3/B3
                  Świece - wszystkie iskrzą,
                  Nie zdążyłam sprawdzić tylko pkt. 9, może dziś mi się uda.

Comment

czyli wstępny test świec przeszedł pozytywnie, to daje Ci w miarę pewną informację o stanie świec, działają. Biorąc pod uwagę wcześniejsze mrozy to jedyne co tu mogę podpowiedzieć to sprawdź poduszki silnika analogicznie jak tu: https://www.civicforum.pl/showthread...-silnika/page2
                    oraz rozważ (choć wiosna idzie, wolno, bo wolno ale idzie) zmianę oleju, na olej o wyższej Klasie Jakościowej aby spełniał kryteria SAE 5W-40. ACEA masz ok, ale powinno na oleju pisać jeszcze API CF - dla diesla - musi być!
                    Nawet jak masz syntetyk Super PAO olej SAE 10W - to może być za gęsty na warunki zimowe, 10W nie jest zły jest bardzo dobry, ale chwilę trwa zanim temperatura poprawi jego opór wewnętrzny przy -15stC, szczególnie w dieslu a już szczególnie w takim o dużej mocy i dużej sprawności. Jeśli ten olej 10W nie jest na estrch PAO za 280zł, a jest to zwykły olej za 89zł to jest to mineralny olej z dodatkami, czyli wylej go bo nie jest to dobre dla tego silnika.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                    X