tak, tę większą było trudno znaleźć "nie do kupienia" wg katalogu Hondy - kupiłem chyba katalogowo od Opla, ale to nie ma znaczenia byle wymiarami pasowała tak jak podałem w opisie. Też bym od tych rolek zaczął jeśli nie były wymieniane.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Rzężenie silnika diesla civic 1,7Ctdi jak się nagrzeje
Collapse
X
-
Rolka raz:
Rolka - koło paska wielorowkowego pośrednie 1.7 DTI / CDTI - z klimatyzacją - OP 54427 w kategorii Układ paska klinowego / Wszystkie części. Tanie i oryginalne części samochodowe
Rolka dwa:
Rolki caffaro montowałem w kilku swoich samochodach, trwałość na dobrym poziomie, wykonanie również. Możesz poszukać też w ofercie firmy Dexwal.
Comment
-
Rolki wymienione...no niestety to też nie to. Szlag mnie trafi. Po wymianie już było łatwo okreslić czy to alternator czy sprężarka klimy. Niestety okazało się że to alternator tak wyje po nagrzaniu...wymieniałem go 2 lata temu choć nie przywiązałem wagi co tam wsadzili i obawiam się że to jakiś chińczyk ;/ 2 lata jazdy z tym rzężeniem i się nie rozleciał ale za 3 tyg trasa 4000tyś km i trochę obawiam się tak jechać. Prawdopodobnie w weekend altek poleci do przeglądnięcia. Będzie coś nowego w tym temacie to dam znać
Comment
-
Sprawa nareszcie wyjaśnionaTak jak pisałem był to alternator...wirnik zaczął trzeć o prawą część obudowy, od strony pompy vacu. Wymieniono prawą część obudowy, łożyska oraz zimering. Koszt z robocizną 200zł. Tak jak przypuszczałem był to jakiś zamiennik, prawdopodobnie produkcji chińskiej
Na szczęście dało się go bezproblemowo zregenerować. Co najlepsze poprawiam kolejną rzecz po serwisie Morawicar w Krakowie o której pisałem w odpowiednim wątku. Tak to jest ufać w zdolności tego serwisu. Odradzam całkowicie. Mój stary alternator miał być zregenerowany a jak widać okazało się że wsadzili jakiś bubel w postaci zamiennika.
No ale nareszcie mam ciszeeeeee
Comment
-
Też od pewnego czasu mam niepokojące odgłosy od strony pasków. W kabinie jest wrażenie jakby wentylator chodził cały czas, ale przy aktualnych warunkach to nie możliwe. I dlatego mam pytanie czy jak na warsztacie zdejmę pasek wielorowkowy i odpalę silnik to coś może się stać? Czy po prostu nie będę miał tylko ładowania i klimy? Altek był robiony jakieś 1,5 roku temu, rozrząd 70kkm temu, no i miałem wymianę pompy oleju jakieś 30kkm temu bo koło zębate się odkręciło i była mała "rozpierducha".
Comment
-
tak jak piszesz, nie będzie ładowania i klimy oraz uwaga! nie będzie pracowała pompa wody! Pompa wody lata również na pasku wielorowkowym w dieslu. Tak że nie przegrzej silnika, to mu nie grozi ale miej to na uwadze - płyn nie będzie się przemieszczał.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
można by wykonać szybki prosty test, jak sam nie dasz rady to podjedź do jakiegoś mechanika, zarzuć pasek wielorowkowy tak aby nie napędzał żadnego koła pasowego. Jeśli dźwięk ustanie to masz do wymiany rolki napinacza, tematy o rolkach napinacza są wiec tam znajdziesz co i jak i dlaczego.
Możesz też nie zrzucać paska tylko samemu przesunąć rolkę napinacza tak by nie kręciły się rolki (pasek nie może kręcić rolkami) wtedy (jeśli dźwięk ucichnie) zostaje tylko ustalić które łożyska popiskują? Obstawiam rolki napinacza (2 szt) ale też zostaje łożysko alternatora podejrzane:
Rolka napinająca pasek klinowy 1.7 ctdi
jest schemat którą rolkę napinacza paska zwolnić aby pasek sie nie kręcił.
oraz tu rolki:
Witam. Na początku określę, że z prawej strony z perspektywy gdy siedzimy na miejscu kierowcy. W samochodzie zawsze coś "świszcze" na wolnych obrotach, np gdy się telepię w korku na półsprzęgle lub autko stoi na luzie. Są to okolice obrotów 900/min. Gdy dodam gazu świst ustaje i wszystko jest OK. Z autkiem również wszystko OK. Nic się nie dzieję. Da się to słyszeć w środku w miarę wyraźnie. Wiem, że oczekuję teraz od Was wróżenia z kuli, jednakże może to jakaś przypadłość, którą już ktoś miałKierownik Działu Diesla
Comment
Comment