Mam uszkoadzona głowice, pękniecie na zaworze - nie od naprawy. Głowice orginalne z silnika ISUZU 4EE20 są trudno dostępne, czy ktoś podmieniał głowice ew dopasowywał z opla?? Jak tak to jakie macie doświadczenie w tym temacie, z ktorego silnika pasuje???. Jestem siwiezakiem na FORUM, proszę o wyrozumiałość.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Glowica 16V 1,7 CTDI - zamiana z Opla DTH17
Collapse
X
-
prawdopodobnie przyjdzie Ci kupić cały silnik lub tzw. "słupek" wtedy będzie taniej. Z Opla bym nie próbował, na forum nie była opisana taka operacja by ktoś z osób które miały problemy (3 osoby/przypadki) by ktoś wsadził głowice z Opla.
Przykład: https://allegro.pl/honda-civic-silni...675402013.html może znajdziesz taniej...
ale i samą głowicę też i idzie znaleźć za 300zł: https://allegro.pl/glowica-walek-hon...604273022.html co prawda zawory ma do wymiany ale zawory możesz wykorzystać ze swojego silnika.Last edited by rambo7; 09-10-2014, 10:51.Kierownik Działu Diesla
-
Zamieszczone przez westwind Zobacz postaspływowe oleju od strony walków frezowanie maja tylko inny kształt (raczej bez znaczenia)...jaka cena?
Gdybyś był tak uprzejmy i sfotografował szczegóły - różnice i coś wrzucił ...bo temat jak widzisz jest rzadki ale poważny i dla potomnych niesłychanie istotne informacje. Wszystko masz na wierzchu - super by było poznać szczegóły tej operacji.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
W Piątek udało się odpalić auto. Szczegółowy opis podam jak znajdę chwilkę. Jeżeli któś to sensownie poukłada ponizej korespondencja z kolega exeter775:
exeter775:
(...) zauwazylem na forum ze masz identyczny problem ze swoja honda jak moj.
Chcialbym sie dowiedziec troszke wiecej szczegolow o glowicy od opla ktora zakupiles.
Od jakiego to dokladnie jest silnika? i czy po zmontowaniu wszystko dziala poprawnie? Bo zeby dostac glowice od 4ee2 to nie wiem gdzie trzeba sie dodzwonic.
Westwind:
Moja głowica jest w warsztacie, była sprawdzana na szczelonsc a teraz robia zawory, jeszcze nie zakladalem jej. Co do doboru glowicy to pierwsze musisz sprawdzic obsady wtryskiwaczy w HONDZIE prawdopodobnie sa zawsze BOSCH, w Oplu bywaja BOSH lub DENSO - nie sa wymienne maja inny wymiar. Reszte opowiem jak bede wszystko wiedzial.
W poszukiwaniu głowicy kierowałem sie kategoriami:
- Moc silnika z opla musi miec 80 lub 100 KM
- Obsady wtryskiwaczy musza byc identyczne BOSCH w oplu występują dwa rodzaje
- Glowica musi byc z silnika z zasilaniem COMMONRAIL
- Roznice jakie jeszcze moga wystepowac to np rozne gniazda zaworowe w OPLU wystepuja chyba dwa rodzaje
- Przy szukanniu sprawdzilem rowniez dlugosc zaworu moga byc inne wałki. W moim przypadku sie zgadzaja.
- Uszczelka po glowice musi byc identyczna jak w OPLU - w OPLU rowniez wystepuja dwa rodzaje
- Wysokosc glowicy musi byc identyczna.
Nie wiem niestety nie dopytalem z jakiego silnika kupilem ja swoja glowice ale dowiem sie i przkaze informacje.
Glowice mam juz gotowa od poniedzialku zaczynam montaż.
Głowice opla roznia sie kanalami splywowymi oleju maja inny ksztal przez to uszczelka czesci gornej z walkami jest rozna, ale to bez znaczenia - zastosuje orgnialna uszczelke hondy. Czesc gorna z wałkami rozni sie otwarowanie a dolkadnie jednym otworem w OPLU jest przesunieta, przewiercilem brakujacy otwor. Dokladna dokumentacje fotograficzna opisze na forum jak juz silnik odpale. Brakuje jednego otworu do uchwytu ucha sluzacego do wyciagniecia silnika ale to bez znaczenia. W oplu kolektor wydechowy ma w innym miejscu srube a hondzie mamy szpilke do przkrecenia ze starej glowicy.
Najprosciej jest pojechac po glowice z stara glowica i porownywac jak ta zrobilem.
A jeszcze jedno z boku glowicy jest nabity rok produkcji najlepiej jakby byl bliski ja mialem 01. Nie oznacza to jednak ze mlodsza nie bedzie passowac ja kupile glowice z 05
A i jeszcze jedno do 2005 r powinny pasowac. sa rozne uszczelki pod glowice nasza ktora ma 1,45 nominal oraz po 2005 maja ok 1 mm
Jesli chodzi o o krocicec z termostatem pasuje otwor nalezy przekrecic z glowicy z HONDY. HONDA ma dwa termostaty niestety
Co do montażu dalej montuje, brakuje mi uszczelki pomiedzu podstawa walkow a glowica - musi byc orginalna kanaly smarujace.
Pozdrawiam
Wiec jesli chodzi o takie dziwne rzeczy to uszczelki i oringi pod wtryski kupilem w oplu musisz wziasc na wzor, uszczelka pod podstawe walkow musi byc do hondy nie do opla (kanaly smarujace walki a to wazne) jescze nie udalo mi sie zlozyc, byc moze jurtro odpale auto dam znac.
JESZCZE JEDNO GLOWICE KTORA ZAMONTOWALEM BYLA Z SILNIKA DTHLast edited by rambo7; 27-10-2014, 07:42.
Comment
-
Zamieszczone przez westwind Zobacz postaHONDA ma dwa termostaty niestetyKierownik Działu Diesla
Comment
-
Co do dwóch termostatów, jeden jest w obiegu chłodnica oleju - króciec wychodzący z głowicy puszcza płyn chłodniczy gdy temperatura wody osiągnie pewna wartość (nie znam progu zadziałania ale przypuszczam ze jest on niższy niż próg zadziałania obiegu termostatu w obiegu głównym. Zadaniem tego obwodu jest wyrównanie temperatur płynu chłodniczego i oleju, oraz w przypadku zimnych dni dogrzanie oleju do optymalnej temperatury. Drugi obieg myślę ze wiadomoW Oplu nie ma termostatu w króćcu wychodzącym z głowicy więc należy go przekręcić ze starej. Termostat główny po prawej stronie (patrząc po lewej rozrząd) jest montowany identycznie jak w Oplu. W tym przypadku należy po prostu przekręcić go z niesprawnej głowicy. Bardzo ważne jest zastosowanie oryginalnej uszczelki pod podstawę wałków jeśli przekładamy ją z starej głowicy. Pod tą postawą znajdują się kanaliki smarujące wałki w przypadku zastosowania głowicy z opla a postawy wałków z hondy nie ma ciągłości uszczelnienia i w pewnym fragmencie wałki mogą być nie do smarowane (mogą w dłuższym okresie eksplatacji szybciej się zużywać . Najłatwiej w tym wypadku jest kupić głowice kompletna z silnika o kodzie DTH wraz z podstawą wałków z OPLA wtedy natomiast stosujemy uszczelkę OPLO'SKĄ. Postaram się pomóc jeśli macie jakieś pytania. Pozdrawiam
Comment
-
Witam własnie też przymierzam się do kupna głowicy i mam pytanie czy ta od Opla będzie pasować do Hondy 1.7 CDTI ? https://allegro.pl/opel-astra-h-glow...627098340.html Pozdrawiam
Comment
-
w tym temacie Civic 1.7 CTDI głowica ... z jakiego opla ? nic nie ma, a dobraku znalazł gdzieś na forum info na ten temat, trzeba szukać. Znalazłem jeszcze to: Czy komuś pękła głowica?Last edited by rambo7; 07-12-2016, 08:21.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment