Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Osłona pod silnikiem diesel 1.7ctdi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Osłona pod silnikiem diesel 1.7ctdi

Witam,
    czy ktokolwiek zakładał osłonę pod silnikiem w formie jednej wielkiej blachy zakrywającej cały silnik? ewentualnie czy jest jakaś inna forma rozwiązania problemu braku osłony silnika ?

Chyba najlepszą formą rozwiązania problemu będzie zakup oryginalnej osłony-nowej lub używanej.Ja kupiłem używaną było to trzy lata temu za około 250zł - nowa w serwisie hondy około 1000zł (składa się z dwóch elementów)Nie wiem jakie ceny są na dzień dzisiejszy.Zmień wpis w profilu dotyczący silnika -powinno być 1,7 CTDI chyba że się mylę.

Comment

Zamieszczone przez kristo1,7 Zobacz posta
      osłonę pod silnikiem w formie jednej wielkiej blachy zakrywającej cały silnik?
      no to będziesz czekał na odpowiedź ... , możliwe że nikt.
      Pytanie o jedną wielką "płachtę" z blachy... ok, jak znam podwozie to będzie problem bo, taka płachtę byś musiał zrobić na zamówienie, nie ma bowiem takich "gotowców" na rynku.
      Sprawą problemową było by profilowanie tej płachty blachy, bo zakrywała by kolektor wydechowy z katalizatorem. W zimę jeszcze do przyjęcia a co w lato? - zdejmował byś to?
      Rozważając sam pomysł nie jest pozbawiony logiki, bo w zimę zachować ciepełko w komorze silnika wskazane.
      Jednak wykonanie takiej płachty trochę rzemieślnicze przedsięwzięcie.
      Poszedł bym jednak w standard czyli poszukał wśród rozbitków, całe osłony skrzyni biegów i miski olejowej. (gdzieś w zasobach jest schemat i foto - ale nie mogę znaleźć w którym wątku).
      Oryginalne osłony składają sie z 2-óch części plastikowa od asfaltu i prasowany filc od silnika.
      Myślę że ceny już na tyle po spadały że da się to tanio kupić.
      Osłony są ważne - szczególnie zimą, od spodu mamy sporo wrażliwych elementów układu zarządzania turbiną jak pierburgi, warto je zabezpieczyć.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja już szukam około 3 miesięcy osłony miski olejowej i ciężko jest... albo źle szukam bo na zimę przydało by się założyć

Comment

fakt dużo nie ma, słabo szukasz
          tania jak barszcz: https://allegro.pl/honda-civic-vii-0...748342526.html
          (widać 4 wypustki prasowana mata filcowa w kształcie prostokąta - na te wypustki powinna byc zapięta mata filcowa - nie widzę tu jej) Zamiast niej można samemu sobie zrobić jakieś wygłuszenie / izolację).
          ale dlatego nie ma bo szukacie po częściach, tak to nie ma. Trzeba szukać po całych utach na części, lub części inne VII ctdi i pytać sprzedawcy o te osłony, często sprzedający nie biorą tego w ogóle jako towar chodliwy poszukiwany... po co komu osłona to zbytek .

Foto - to osłona miski olejowej, brakuje części tj. maty filcowej.

Foto od spodu - widać jakiego rodzaj to filc na osłonie skrzyni.

Schemat 2 osłony i ulokowanie.
          Załączone pliki
          Last edited by rambo7; 28-11-2013, 10:57.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

No słabo hehe
            Latem gdzieś w lesie się urwała i dopiero przy wymianie oleju zauważyłem że czegoś brak a na bank była bo ją na paski zatrzaskowe przymocowałem
            Poszukam jeszcze a jak nie będzie kompletnej z filcem to kupię tą

Comment

mi ten filc wywiało, gdzieś na autostradzie, bo fabrycznie na te wypustki plastikowe wsadzone były takie oringi z takimi wypustkami (coś jak podkładki z ząbkami) jak były założone to ich zdjąć nie można bo były jak zeby rekina zaciskały sie przy zdjęciu ale takie "cuś" te "podkładki" były wielkości pół paznokcia małego palca - one zgniły i ta mata trzymała się tylko nałożona na te wypustki ...ale ją wydymało jak pędziłem bolida.
              Poszedłem do szewca tam miał pianke na zelówki kupilem arkusz i wyciąłem coś w rodzaju wygłuszenia a spiąłem to nitami na rzie 2 g rok sie trzyma.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X