Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozrząd INA do 1.7 ctdi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rozrząd INA do 1.7 ctdi

Temat rozrządu był już omawiany a w pewnym zakresie nawet przedyskutowany. Jako że wątki są zamknięte, postanowiłem zamieścić w tym wątku kilka uwag po zakupie czegoś co nazywa się

INA KIT 530 0491 10

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zawartość pudełka widoczna na zdjęciach 2 i 3.

Pierwsze zaskoczenie to oznaczenie paska jako produkt INA 536 0319 10. Wpisane w wyszukiwarkę wskazuje, że jest to pasek rozrządu 129 zębów o szerokości 25 mm., wyprodukowany w Niemczech. Stoi to w sprzeczności z ogólną opinią, że INA nie produkuje pasków. Jeśli tak jest faktycznie, to nie wiemy kto jest rzeczywistym producentem.

Rolka prowadząca robi najsolidniejsze wrażenie. Na metalowej części opis INA F-565453.1 FRANCE. Na czarnym uszczelniaczu napis INA. Po wpisaniu kodu w wyszukiwarkę możemy znaleźć między innymi takie coś : https://www.schaeffler.com/remotemed...0056_pl_pl.pdf
    Tak więc jest to rolka w nowszej wersji, ale nie ma w opisie przeznaczenia do Hondy ?

Rolka napinająca: na metalowej części opis GERMANY C 07 111 207 F. Dalej: NTN 6007 V28. Na niebieskim uszczelnieniu napis NTN. Konia z rzędem temu, kto znajdzie znaczenie pierwszej części kodu. Druga wskazuje na japońskie łożysko NTN. To samo z napisem. Więc pewnie produkt montowany w Niemczech z wykorzystaniem japońskich łożysk.

Więc ogólne pomieszanie z poplątaniem i zacząłem się poważnie zastanawiać, czy aby na pewno kupiłem odpowiedni zestaw. Nie ukrywam, że decydowała zarówno INA jak i atrakcyjna cena 335 zł brutto z dostawą.
    Przeznaczenie zestawu to modele firm Chevrolet, Isuzu, Mazda, Opel,Vauxhall, ale gdzie tu Honda !!! ????

Więc postarałem się uspokoić nieco nerwy i poszukałem inaczej.
    Zestawem firmy Contitech dedykowanym do naszych 1.7 ctdi jest bez wątpienia zestaw oznaczony jako CT 1078 K1.
    Tu już nie ma wątpliwości, bo Honda pojawia się jako pierwsza wśród producentów, do których pojazdów dedykowany jest ten zestaw. Po sprawdzeniu zamienników, w kilku miejscach możemy trafić na informację, że jest to INA 530 0491 10. Tak więc zaczynając od drugiej strony dotarłem do oznaczenia jakim opatrzony jest mój zakup.
    Więcej nie szperałem żeby szlag mnie nie trafił.

Zakupiony zestaw zostanie zamontowany w moim 1.7 ctdi
    Może niemiecki producent nie chce ułatwiać życia użytkownikom japońskich samochodów, a może jest gdzieś diabeł ukryty w szczegółach do których nie dotarłem, ale nie pierwszy to przypadek kiedy napotykamy mur przedziwnych oznaczeń części do naszych ulubionych kopciuchów

Pozdrawiam i w razie uwag proszę o ich zamieszczenie w wątku. Do montażu zostało jeszcze trochę czasu
    Last edited by syriuszteam; 05-04-2013, 20:04.

na mojej metalowej części rolki - opis INA F-565453.1 FRANCE jest taki sam numer: https://www.civicforum.pl/showthread...awdzenie/page2
    zastanawia mnie tylko ta "szpilka" na 2-gim foto jest dziwnie krótka, wydawało mi się że w moim zestawie była dłuższa.
    Chyba tak zdjęcie wyszło bo faktycznie z tą śrubą - wszystko jest OK !! .
    Last edited by rambo7; 05-04-2013, 20:16.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X