Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1,7 CTDi rozrząd - sprawdzenie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1,7 CTDi rozrząd - sprawdzenie

Czy jest jakaś procedura sprawdzania rozrządu w sensie poprawności naciągu, stanu rolek itp.
    Można to jakoś samemu sprawdzić?

Nie ma konkretnej procedury typu - sprawdzenie. Podany jest jedynie czasookres wymiany 150tys km lub co 10 lat w zależności co nastąpi pierwsze.
    Samemu możesz co najwyżej odkręcić kawałek osłony - górną plastikową pokrywkę paska rozrządu i rzucić okiem, alby dojrzeć napinacze i inne rolki napinacze rozrządu - trzeba go rozebrać.
    W zasadzie nic nie będzie ciekawego widać, struktura materiału została tak przewidziana i dobrana przez konstruktora/producenta że nie ma Procedury - Sprawdzenie.
    Last edited by rambo7; 16-11-2011, 14:37.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za wyjaśnienia.

ps. chyba dojrzeć

Comment

oczywiście kolego - pała sie należy zgodnie z Pkt 11. Regulaminu Forum 11.Post powinien mieć składnię,interpunkcję i ortografię ogólnie przyjętą w języku polskim Admin nie jest z tego zwolniony (przyznam się że inaczej mi się pisze palcami inaczej długopisem potem to dopiero widze i czasem jeszcze poprawiam siebie np. po pół roku )

ps. dziękuję za uznanie iż po jednej wypowiedzi tzn. mojej temat dla Ciebie jest jasny i przyjmujesz jako pewnik i moja opinia jest dla Ciebie wystarczająca, poczułem się trochę jak Guru
        Last edited by rambo7; 16-11-2011, 15:02.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Rzeczywiście chyba kolego jesteś takim Guru od CTDI i nie tylko
          W moim przekonaniu rzeczowymi wypowiedziami na tym forum zapracowałeś na to miano.

Dziękuję
          cieszę się jeśli z tego czerpiecie.
          Tak, Dział Diesla jest z mojej inicjatywy, to moje dziecko , za uruchomienie działu, trzeba dziękować szefostwu , przekonałem Ich, że jest potrzbny, co widać po zasobach, ilości tematów jak i wciąż nowych użytkownikach.
          Last edited by rambo7; 18-11-2011, 14:01.

Comment

To ja mam pytanie odnośnie #2. Wymiana co 10 lat lub 150 tyś km... czy to się tyczy tylko elementów z ASO ? Znalazłem rozrząd do 4EE firmy INA, gość napisał, że wymiana właśnie co 150Kkm ale z tego co słyszałem to rozrządy nie z ASO starczają na ok 60Kkm. Poniżej link do aukcji.

Comment

Witaj, sam się zastanawiam co kupię bo w maju planuję wymianę rozrządu. Do tej pory stawiałem na zestaw: Contitech z rolkami napinaczy firmy RUVILLE.
              Wydaje mi się ze takie są zamontowane fabrycznie w naszych autach i takie montuje aso. Może ktoś ma części które dostał w prezencie z aso i się wypowie.
              Ja nie znam firmy INA, w każdym razie możemy sie umówić , podjedź do swojego okolicznego ASO i popytaj o wymiane rozrządu i o producenta paska i rolek popytać można, ja u siebie też zapytam , generalnie na rozrząd żałował nie będę co cena tego rozrządu jest niewygórowana a prowdopodobnie po tej zmianie auto już w swoim życiu nie będzie miało już kolejnej wymiany bo pewnie niedożyje kolejne 10 lat (bo już za rok minie 10, mam 2002r.)
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja zamiast paska Contitech, zastosował bym pasek Bando (oryginał japoński - w toyotach niektórych na pierwszy montaż i chyba w mazdach, ale głowy nie dam). Poprzednio mazdą 323F i Toyotą Starlet jeździłem i oryginał był właśnie Bando. Co do rolek i napinaczy, to we wcześniejszych generacjach Hondy stosowano KOYO (japan), więc o ile znajdziesz do naszego modelu, to poszedłbym w tym kierunku +pompa wody AISIN (też na pierwszy montaż między innymi w SUZUKI i TOYOTA).
                PS. Rambo nie żałuj na rozrząd, bo auto - przy Twojej wiedzy i zdolnościach, przeżyje następne ...-ście lat:-)!
                Last edited by Maciejo; 06-02-2012, 21:53.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  Ja nie znam firmy INA
                  Można kupić bez obaw, nie pożałujesz. Jako ciekawostkę dodam, że Ford bierze od nich rolki na pierwszy montaż, a i w rozrządach nowszych VW zdarza mi się je zobaczyć.
                  Wymieniałem już dużo rozrządów czy napędów z rolkami/napinaczami tego producenta, nie zdarzyła się reklamacja. Ogólnie jeśli chodzi o elementy toczne, to osobiście polecam trójcę - Ruville, SKF, INA.
                  Last edited by twizzter; 09-02-2012, 20:43.

Comment

Koledzy, nieuchronnie zbliżam się do wymiany jakieś konkrety trzeba dla mnie tu zamieścić, najchętniej bym posłuchał co sami założyliście? (jakie zestawy?)
                    Nie rozstrzygnięte mam dylematy co do paska, posłuchałem kilku opinii i wychodzi na to że każdy będzie dobry, nie chcę kupować Gatesa bo miałem przygodę w jednym z samochodów w rodzinie Gates się zerwał co mnie odpycha od tej firmy natomiast nadal jest to polecane.
                    Co do napinacza to decyzja na Rouville/INA zgodnie z sugestią twizzter'a - wszyscy sprzedawcy wypowiadają się bardzo pozytywnie o ich jakości.
                    Takie przykłady występują w sklepach najczęściej : https://autowak.com.pl/Start.asp?WCU...ivic%201.7ctdi
                    nie znalazłem nigdzie "Bando".

W zasobach netu znalazłem takie zestawienia Symbol katalogowy - Producent > Pasek rozrządu do Civic 1.7 CTDi

K01 5595XS GATES
                    129 HTP 25 HUTCHINSON
                    129SP+250HT DAYCO
                    14400-PLZ-D00 HONDA
                    1987949591 BOSCH
                    23435 FEBI BILSTEIN
                    29-0329 HEPU
                    536 0319 10 INA
                    555438 RUVILLE
                    5636106 OPEL
                    5636402 OPEL
                    5636402 VAUXHALL
                    8-97227-192.0 OPEL
                    93192783 OPEL
                    94969 DAYCO
                    97227192 OPEL
                    97227192 VAUXHALL
                    AB11442S ACDelco
                    CT1078 CONTITECH
                    G1583H GOODYEAR
                    HR 76129 X 25 MM OPTIBELT
                    QTB704 QUINTON HAZELL
                    RR1067 ROULUNDS RUBBER
                    ZRK 1440 OPTIBELT
                    ZRK1440 OPTIBELT

źródło:
                    Pasek rozrządu GATES 5595XS 5595XS GATES. Sklep z częściami, akcesoriami, olejami, płynami, smarami i kosmetykami do samochodów. Auto części ARWIT.
                    Last edited by rambo7; 30-03-2012, 08:46.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Kieruje pytanie do kolegów którzy posiadają części które zostały wymienione przy wymienie rozrządu.
                      Pytnie jest konkretne: komu zostały stare rolki i może mi napisać wymiary:
                      Rolki napinającej (obwód - szerokość + najlepiej foto)
                      oraz
                      Rolki prowadzącej (obwód - szerokość + foto)

zdążyłem się zorientować iż z czterech sklepów otrzymałem 3 różne wymiary rolek prowadzacych, mam wrażenie że sprzedawcy nie sa pewni co sprzedają.

zatem zostały komuś te częsci ? może mi to pomierzyć, zrobić foto?
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Rolka napinająca: średnica 65mm, szerokość 29mm
                        Rolka prowadząca: średnica 65mm, 30mm
                        Mierzone linijką
                        Fotki jakoś słabo mi wyszły

SDC11343.jpgSDC11344.jpgSDC11345.jpgSDC11346.jpg

Tyle wystarczy, czy potrzebne Ci dokładniejsze pomiary i lepsze fotki?
                        Last edited by Chodak; 14-04-2012, 20:22.

Comment

No to jak linijką, nie mikrometrem lub choć suwmiarką z noniuszem, to aż strach pomyśleć co będzie jak Rambo7 to przeczyta
                          Fotki choć w Photoshopie poddaj "tuningowi optycznemu" to jakoś burzę złagodzisz
                          Pzdr.

Comment

syriuszteam nie strasz... Bardzo dzięki za wpis Chodak - dziękuję !!! wszystko jest dla mnie jasne .

teraz jestem pewny, wychodzi na to, że średnica rolek jest taka sama 65mm (to była największa moja niewiadoma i niepewność sprzedawców).

pytałem dlatego że po zakupie (mam jeszcze czas do wymiany) a tu patrze, pytam i rożne odpowiedzi, myślę sobie jak to dam do zrobienia a mechanik mi zadzwoni z textem: coś pan kupił! to mnie szl...g rafi.

kupiłem zestaw:
                            Pasek Continantal CT1078 (129 zębów)
                            Rolka napinająca (Ruville Nr katalogowy 55344)
                            Rolka prowadząca (INA Nr katalogowy 532050410); (Nr katalogowy Ruville: 55368 )

Ciekawostka dla wszystkich którzy mają zamiar kupować paski (w tym przypadku rozrządu) na spodzie pudełka (patrząc od dołu - foto) znajduje sie INFORMACJA przydatności do użycia czyli widać że przydatne do użycia nie później niż marzec 2017r. Instal < 03.17

jak to sie będzie sprawować napisze jak wymienię.

Edit:
                            jestem po wymianie rozrządu tutaj informacje: https://www.civicforum.pl/showthread...%C4%99%C5%9Bci
                            Załączone pliki
                            Last edited by rambo7; 24-05-2012, 07:50. Powód: uzupełnienie tematu
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                            X