Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie wartości luzów zaworowych?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jakie wartości luzów zaworowych?

jak w temacie chodzi mi o silnik diesla 1.7 ctdi, ile ma byc na ssących a ile na wylotowych?

Luz zaworowy
    Zawory ssące: 0,40 ± 0,05 mm
    Zawory wydechowe: 0,40 ± 0,05 mm

Luz zaworowy jest sprawdzany za pomocą szczelinomierza. Luzy zaworowe należy sprawdzać przy zimnym silniku.
    Instrukcja servisowa przewiduje Wymagane narzędzia specjalne Narzędzie do montażu zaworów, i regulacji, dla zaworów ssących ( 5-8840-9046-0, dla zaworów wydechowych 5-8840-9047-0)
    krążek regulacyjny, oraz jak wygląda takie narzędzie znajdziesz tu: https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=18377
    cała procedura regulacyjna przewiduje w skrócie:
    1. zdemontowanie paska alternatora
    2. zdemontoać pokrywe zaworów.
    3. rozłączenie elastycznych złączek paliwowych na wtryskiwaczach
    4. wymontować przewody sztywne wtryskowe
    5. kręcić wałem i regulować (w skrócie - nie opisuje tu procedury regulacji)
    6. narzędzie spec. do ewentualnej wymiany krążka.

to nie koniec, założenie spowrotem wsyzstkiego do kupy wiąże się z posiadaniem różnych odpowiednich środków montażowych jak np. spec. silikon do uszczelki pokrywy zaworów, aso posiada takie specyfiki i jest to dokładnie taki sam jaki stosowany w fabryce przy montażu motora. Cała operacja jest pracochłonna bardziej niżw benzyniaku a koszty w aso nie są zawrotne tymbardziej że sprawdzenie przeiduje co 90tys, w praktyce dużo więcej km da sie zrobić bez sprawdzenia. I powtarzam ASO dokonuje sprawdzenia - nie regulacji ! regulacja jest w momencie odchyłki wiekszej niż nominalnie przewidziana. Jeśli okaże się że trzeba wymienić jakiś krążek może okazać się że trzeba auto zostawić na tydzień - bo takich zabiegów nie wykonuje sie na codzień - odpowiednia część jest zamawiana i ściągana z głównego magazynu GM Motors z Belgii. W ASO Opla nie zamawiałem żadnych częci i nie wiem czy pasują. Koszt 1 szt krążka aso Honda to 82zł. (czerwiec 2010).
    Last edited by rambo7; 22-11-2010, 09:04.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
    X