Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic 2.2 i-ctdi metaliczny dźwięk

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic 2.2 i-ctdi metaliczny dźwięk

Witam,
    Proszę o pomoc. Posiadam hondę civic 8 z 2007r. z silnikiem 2.2 i-ctdi. Jadąc nią 3 tygodnie temu pojawił się na kilka sekund dziwny dźwięk. Jadąc dzisiaj sytuacja powtórzyła się dwukrotnie i udało mi się to nagrać. Wystąpił on po odpuszczeniu gazu i spadku obrotów w okolice między 1500, a 2000 obrotów. Gdy dodałem gazu dźwięk zniknął i już się nie powtórzył. Na filmiku słychać go już od samego początku, lecz w okolicy 15 sekundy słychać jakby coś wpadło w rezonans po lekkim dodaniu gazu.
    Tutaj zamieszczam link:

Wiem, że mając sam dźwięk to trochę jak wróżenie z fusów, ale liczę, że może ktoś miał już taki problem. Błędów w komputerze brak. Post umieszczam w dziale inne, gdyż nie wiem co to jest (w razie czego proszę o przesunięcie).
    Dziękuję i pozdrawiam.

Witam ponownie.
    Piszę znów bo udało mi się rozwiązać problem i może się to przyda komuś w przyszłości.
    Dźwięk zaczął w późniejszym czasie pojawiać się niemal za każdym razem po przejechaniu 30-40km i był znacznie głośniejszy. Dodatkowo można było zobaczyć zdecydowanie więcej pyłu z klocków na przedniej feldze. Zatem wskazywało to na hamulce. Zostawiłem auto u mechanika i ten powiedział mi, że zapiekł mi się tłoczek. Wyczyścił go i złożył ponownie. Niestety podczas następnej przejażdżki po około 80km dźwięk znów się pojawił. Kupiłem zestaw naprawczy i samemu wymieniłem tłoczek na nowy. Od tamtej pory nie ma już niepokojących dźwięków i klocki nie pylą.
    Pozdrawiam.

Comment

Trudno było odgadnąć z opisu co może być przyczyną...a wystarczyło wyłapać, że auto nie wyhamowuje jak należy (czuć np. na podjazdach do świateł). Najważniejsze, że przyczyna znaleziona.

Comment

w takich przypadkach, należy opuścić szybę i się przejechać na jakiejś cichej ulicy, najlepiej takiej gdzie jest ściana blisko drogi, wtedy lepiej słychać dźwięki. No i w tym przypadku trzeba też pojechać tyłem i czasem zaciągnąć ręczny, od razu by wyszło że zgrzyta z okolic koła.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
        X