Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chip box power diesel do Civica UFO

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• chip box power diesel do Civica UFO

Cześć,
    półtora roku temu kupiłem Civica UFO z silnikiem zasilanym ON.
    Auto miało dołożony chip box Power Diesel Digi CR (https://static.pokazywarka.pl/q/5/7/...jpg?1521796724 ) oraz wycięty DPF. Od początku użytkowania spaliny mają mocny nieprzyjemny zapach (jak autobusy Ikarus). Ponadto auto pali odrobinę więcej niż powinno (cykl mieszany bez szaleństw podchodzi pod 8 litrów). Chciałbym rozwiązać bądź przynajmniej ograniczyć problem nieprzyjemnego zapachu. Mechanik, u którego byłem twierdzi, że kończą się wtryski. Poza zapachem nie stwierdził innych objawów swojej diagnozy, więc podchodzę do jego opini z rezerwą...

Czy ktoś ma doświadczenie z takim chip boxem? Może być tak, że urządzenie "zalewa" silnik zbyt dużą dawką paliwa? Stąd smród i podwyższone zużycie ropy?

Czy Wasze auta z wyciętym DPF tez produkują smród?

coś tam niby idzie znaleźć w sieci: https://www.tuningbox.net/3-007/en

Spróbuj to wypiąć i wrócić do nominalnych ustawień ECM. Za jakiś czas zobaczysz czy jest lepiej / gorzej / bz?
    Co do wtrysków to było w 2,2 kilka przypadków dot. niedomagania wtrysków, weź pod uwagę że oba przypadki z IRL, nie wiem co oni tam w paliwie mają.
    Zamieszczone przez baymann9 Zobacz posta
    Od początku użytkowania spaliny mają mocny nieprzyjemny zapach (jak autobusy Ikarus).
    no ja wiem jak daje Ikarus a raczej dawał bo już one nie jeżdżą, ale jest aż tak, no to trzeba się zastanowić co się dzieje?
    Na razie bym nie wchodził w koszty, sprawdził pracę silnika bez chip-boxa, równolegle sprawdził przepływomierz, filtr powietrza.
    Zerknij na wątki w których była mowa o wtryskach.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      równolegle sprawdził przepływomierz, filtr powietrza.
      .
      Przepływomierz sprawdza się komputerem diagnostycznym czy w jakiś inny sposób?

Comment

(z sieci) zasada działania w Hondzie 2,2 jest identyczna: https://sprawdz.auto.pl/diagnostyka-przeplywomierza/
        Uszkodzony przepływonierz - dostajesz komunikat Check Engine. Diagnostyka pomiarów za pomocą HDS określi czy wartości masy powietrza są zgodne z mapą programu ECM Hondy.
        Oględziny "na oko" po wyglądzie nic nie mówią, no chyba że odkryjesz że drucik jest tak brudny że nie jest srebrny a filt powietrza to wymieniałeś 6 lat temu.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Moja rada taka, wywalić box i jechać na pożadny program. Mapy się tworzy a nie moduluje świnkami. Dlatego mogą pojawiać się problemy bo Boxy najczęściej tylko oszukują ecu zmieniając odczyt z przepływki i ciśnienia paliwa na listwie CR.

Comment

Box już wywalony. Spaliny już tak nie cuchną. Spalania nieznacznie spadło. Dynamika do prędkości 140, bez różnicy. Powyżej jest trochę gorzej.
            Trzeba to było zrobić już dawno temu

Comment

Working...
            X