Witajcie, w planie miałem jutro wyjazd do Chorwacji, dziś o zgrozo pedał sprzęgła został w podłodze. Samochód jechał dalej. Zatrzymałem się zgasiłem zrzuciłem na luz odbiłem pedał do gory odpaliłem wciskam i znowu został biegu juz się nie da wrzucić na odplonym. Myślę że to może wysprzeglik ale nie wiem gdzie się on znajduje słyszałem coś kiedyś, że ponoć jest zewnętrzny? Civic 1.7ctdi . Z góry dziękuję za pomoc
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pedał sprzęgła w podłodze
Collapse
X
-
Element 12
f8994a89108b63a6574a79ea3df14fb2-1056x527.jpg
Popycha nr2 wystający ze skrzyni
19652567e4066832f73b1bc1f74ebfa8-1056x526.jpg
Jak nie ma wycieku to nie jest wysprzęglik.
Sprawdź czy jest płyn. Jak nie cieknie i jest płyn,to cofnij pedał,poczekaj trochę i wciśnij go najszybciej jak potrafisz.
Czasem pomaga to ożywić gumkę tłoczka w pompie na czas do momentu odstawienia auta.
-
zerknij na schemat: Sprzęgło do 1.7 CTDi rozmieszczenie elementów
Zamieszczone przez kamilwwl Zobacz postaMyślę że to może wysprzeglik ale nie wiem gdzie się on znajduje słyszałem coś kiedyś, że ponoć jest zewnętrzny?
Zamieszczone przez kamilwwl Zobacz postao zgrozo pedał sprzęgła został w podłodze
Kiedy wymieniałeś płyn w sprzęgle? z doświadczenia widzę że co 2 lata trzeba zmienić.
Wysprzęglik widać jak wykręcisz tacą akumulatora, widać siłownik wysprzęglika.
Poproś by ktoś wciskał pedał sprzęgła a ty zaglądaj czy siłownik pcha ramię wysprzeglika.
Sprawdź też czy pod pedałem sprzęgła DOT nie cieknie po ściance pod dywanik - pod pedały?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
zgodnie z radą po szybkim naciśnieciu sprzegła odbijało , raz nawet prawie wrzuciłem bieg ale zaczelo zgrzytac wiec odpusciłem sobie. Stan płynu fatalny dosłownie woda apod korkiem glut , spuszczony i zalany nowy układ odpiwietrzony, niestety sprzeglo dalej zostaje w podlodze , nawet przy szybkim wciskaniu juz nie odbija......
Rambo pisałeś , że widać siłownik wysprzęglika , ja nic tam nie widziałem.
Comment
-
-
Gumka na tłoczku jest jak w pompce do roweru,rozpręża się pod wplywem ciśnienia i uszczelnia tłok.Niestety kiedy jest juz stara,to bokami tak szybko plyn przelatuje że nie można zrobić jakiegokolwiek ciśnienia a co za tym idzie gumka nie dolega do ścian tłoka bo nie ma jej co dociskać.
Jeśli zatem stan plynu jest ok. (czyli nie ma wycieku) to wymienić należy jedynie pompę.
Wysprzęglik niestety dobrze by było wykręcić,odwrócić do góry nogami i wypompować z niego plyn,bo śmieci w przeciwnym razie zostana w nim do usranej śmierci.
Comment
-
Zamieszczone przez kamilwwl Zobacz postawłaśnie słyszałem tam jakby syczenie taki dźwięk jak w zuzytej pompce, czyli masz zapowietrzoną pompkę. Odpowietrz układ ale na kalamitkę nałóż wężyk fi-6 tak aby ciasno wszedł i zrób tak by był wygięty do góry w kształcie odwróconego "U" (i do butelki zlewaj), tak by po naciśnięciu pedału w wężyku był cały czas płyn. Nie dopuść do zaciągnięcia powietrza w zbiorniczku, kalamitkę wtedy możesz na tyle luźno popuścić że sam odpowietrzysz układ. Tylko dolewasz i 4-6 pominięć i tak zrób kilka razy, po czym (musi stać płyn w wężyku - zakręć kalamitkę na podniesionym pedale.
(masz rację nie widać ramienia! /coś mi się pomyliło bo w yarisie ostatnio wymieniałem a tam jest / sorry!).Kierownik Działu Diesla
Comment
-
-
... sama pompka, przesuwa płyn a nie robi ciśnienia i nie widać wycieku a dźwięk pochodzi o samej pompki.
Do wymiany może być pompka -ok nie można tego wykluczyć.
Szukaj po numerze: 46920-S5A-G03
Sprawdź jeszcze:
- silnik wyłączony - stoi.
- otwórz maskę > po lewej stronie filtra powietrza jest cienki gumowy wężyk w kolorze szarym w kształcie "S" > podłączony jest do metalowego króćca. /znajdziesz - to jest lewy górny róg filtra powietrza/ - zdejmij ten wężyk z metalowego króćca > powinno być podciśnienie i trwać około minuty do całkowitego spuszczenia podciśnienia z układu.
- załóż wężyk na króciec,
- uruchom silnik - sprawdź czy powróciło podciśnienie?Last edited by rambo7; 11-09-2017, 08:28.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Comment
Comment