Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co warto wiedzieć o Civic Dieslu 1.7 CTDi przed zakupem - Zalety i Wady - Opinie.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co warto wiedzieć o Civic Dieslu 1.7 CTDi przed zakupem - Zalety i Wady - Opinie.

Jako że dostaję sporo zapytań dot. modelu VII generacji z silnikiem 1.7CTDi postanowiłem zapodać Post i proszę użytkowników o rzeczowe uzupełnianie Tematu (bo Alfa-Omega nie jestem, a tylko skromnym guru ) - okazuje się bowiem że dalej sporo osób bierze te auto pod rozwagę zakupu.
    Zrozumiałe - zrobiło się bardziej popularne, konkurencyjne do innych marek i dostępne cenowo.
    Był post dot. ocen samego silnika 1.7CTDI - https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=14612

ale tu napiszemy coś więcej o tym samochodzie - Civic z tym silnikiem zaczął na Forum pojawiać się szerzej od roku 2008 czyli jest obecny juz parę lat (użytkowników przybywa) - po takim okresie już jesteśmy w stanie go przyzwoicie i obiektywnie ocenić ? na to licze i na to liczą potencjalni nabywcy .

2 słowa o Isuzu:
    Isuzu to nazwa japońskiej rzeki, która w 1934 roku użyczyła swego imienia najpierw pierwszemu modelowi samochodu, a potem całej firmie, która go wyprodukowała. Pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni przedsiębiorstwo wytwarzające autobusy, ciężarówki, auta dostawcze, osobowe i terenowe przez wiele lat współpracowało z General Motors (amerykański koncern w 1999 roku przejął kontrolę finansową nad firmą) dlatego dość znany model Isuzu Rodeo był w Europie obecny jako Opel Frontera. Isuzu było także współtwórcą i współwłaścicielem innej znanej japońskiej marki - Subaru. Od 2007 roku kontrolę nad nieprodukującą już samochodów osobowych Isuzu sprawuje Toyota.
    Więcej tu wpis #5: https://www.civicforum.pl/showthread...sk%C4%85-Hondy

czy moja opinia będzie obiektywna - postaram się - moje uwagi:

POZYTYWY
    1. Diesel - wtrysk bezpośredni - Common Rail - spalanie realne średnio 5,5L/100km (uzyskałem minimum na trasie 4,8L/100km przy około 100-110km/h maxymalnie 6,4 zima i miasto) przeważnie na pełnym baku (tj.50L) 760km~880km zrobię.
    2. spore wnętrze wyjątkowo dużo miejsca na tylnej kanapie - płaska podłoga brak tunelu,
    3. brak rdzy na tylnych nadkolach nawet po 11 latach! - to poprawiono,
    4. w miarę tanie części eksploatacyjne filtry powietrza, paliwa, klimatyzacji, większości części typu klocki tarcze wahacze etc podobnie jak w benzynie,
    5. wielo-wahaczowe zawieszenie - czyli pewne prowadzenie
    6. Silnik ISUZU 1,7CTDi - nie zużywają oleju! nie znajdziecie na Forum problemu w tym temacie. (nawet po przekroczeniu grubo 300tys.km.) więc jako motor ISUZU Japan - bardzo trwały.
    7. dość dobra dynamika silnika 220Nm (przy 130Nm 1.6Vtec) zdecydowanie na korzyść diesla moim zdaniem (jeździłem oba) diesel lepszy w całym zakresie obrotów no i inne spalanie przy 160km/h diesla a benzyny - to był jeden z głównych powodów dla których kupiłem diesla - przyspieszenie i przyjemność z jazdy !
    8. brak Filtra DPF w 1.7CTDi ! (2001-2005 CTDi - nie montowano spełniał wymogi Euro 4 - jest układ katalityczny bezobsługowy i bezawaryjny.)
    9. brak koła dwu-masowego (sprzęgło tradycyjne trwałe - koszty napraw podobne jak w benzynie)
    10. Skrzynia biegów - nie sypią się łożyska - (bez feleru typowego dla wersji benzynowych 1.4 i 1.6 benzyna)
    11. bardzo trwały układ wydechowy - to zaleta generalnie diesli - układu nie dotyka korozja, bez względu na wiek i przebieg.
    12. Długie okreso/przebiegi przeglądów np. Pasek rozrządu 150tys lub 10 lat - gwarancja fabryczna bez konieczności wymiany pompy wody!
    13. silnik 16 zaworowy na 2-óch wałkach sprawdzenie zaworów (nie regulacja) przy 90 tys. w praktyce nie ma konieczności nawet sprawdzać wcześniej niż przy 150tys i przeważnie jest OK.
    14. System diagnostyki OBDII - łatwa diagnostyka silnika DTC
    15. bezproblemowy dostęp do części zamiennych - nowe zamienniki całkiem solidne, sporo tanich części oryginalnych z odzysku np. allegro.
    16. w modelach 2005 spotykane Webasto - na zimę rewelacja
    17. możliwości Tuningu "bezinwazyjnego" wpinamy "PowerBox" i mamy około 25KM więcej odpinamy i mamy fabryczną wersję (jeszcze nie próbowałem ale korci )
    18. dość dobre materiały wykończenia wnętrza przede wszystkim materiały tapicerki foteli - w moim po 9 latach użytkowania rodzinki 4 osobowej żadnych śladów zużycia - jak nówka.

NEGATYWY
    1. pozycja kierowcy - mimo możliwości ustawień kierownicy i fotela - nie do końca pasuje mi pozycja za kierownicą - dość mało miejsca wokoło kolan i piszczeli - zdarza mi się obijać piszczele o półkę pod kierownicą - zbyt wysoko się siedzi jak dla mnie mimo max fotela na dół, kierownica na max w dół przesłania zegary (wzrost 177cm). tak że pozycja za kierownicą historycznie jedwabista i mistrzostwo było w modelach IV i V potem w stronę emerytów poszli, mi to nie pasuje.
    2. w modelach 2002-2004 brak podgrzewacza paliwa - problemy przy mrozach w zimę,
    3. rdza - pojawia się na zgrzewach pod maską przy zawiasach i wzdłuż rantów, czasem na rantach progowych drzwi, w modelach po Face-liftingu na klapie tylnej wokoło srebrnej listwy rejestracji - to dotyczy całej generacji VII - nie tylko diesla!
    4. tłukące się zawieszenie - to dotyczy całej generacji VII - nie tylko diesla!
    5. bardzo mała skrętność oraz mniej precyzyjny elektryczny układ wspomagania - (hydrauliczne w starszych modelach ZDECYDOWANIE lepsze czulsze, skuteczniejsze, mniej awaryjne) - to dotyczy całej generacji VII - nie tylko diesla!
    6. sporadyczne awarie alternatora (nie wada auta, ale klika osób miało problemy i musieli wymienić) niestabilny prąd "w sieci" civica może mieć wpływ na działanie czujników zarządzających turbiną itp.
    7. awarie czujników Made In Germany głównie czujnik wału, doładowania, i podciśnienia generalnie w układzie zarządzania turbiną (czujniki są dość drogie)
    8. auto sprawia problemy głównie zimą w obszarze turbo doładowania i paliwa - wyskakują Check Engin - głównie z uwagi na eksploatację samochodu na krótkich odcinkach i z przewagą miasta,
    9. brak egzemplarzy z 1-szej ręki z polskiego rynku - auto sprzedawane wyłącznie na zachodzie - wszystkie są sprowadzone,
    10. czasami skrzypi siłownik sprzęgła (słyszalne i wyczuwalne pod stopą) - instrukcja określa iż ten element wymaga regularnego smarowania
    11. zdarza się również "bujany fotel kierowcy" mocowania w konstrukcji fotela są słabe - oparcie sie rusza (przód-tył) forumowicze opanowali sztukę poprawiania fabryki, to dotyczy całej generacji VII - nie tylko diesla!
    12. silnik Diesla (z uwagi na swoją naturalną charakterystykę) słabiej rozgrzewa się szczególnie zimą i na krótkich dystansach - co wprawia w zaskoczenie użytkowników nie mających wcześniej z diesel do czynienia.
    13. drobne awarie elektryki typu zepsute pojedyncze fabryczne siłowniki C-Z sprawa banalna i wyjątkowo tania opanowana przez forumowiczów - to dotyczy całej generacji VII - nie tylko diesla!
    14. Brak umiejętności w użytkowaniu diesla to główna i bardzo istotna sprawa nie brana często w ogóle pod uwagę przez nabywce np jazda w 90% po mieście (często 1-szy po przesiadce z PB) co ma istotne przełożenie na pracę silnika głównie zaczadzenie turbiny i inne "Check Engin" co w prostej linii prowadzi do palpitacji serca i mocnej frustracji .

podsumuję,
    jak w każdym aucie Pozytywów i Negatywów jest mniej/więcej po równo, należy zwrócić uwagę na ich RANGĘ - czyli odpowiedzieć sobie na pytanie np.: czy bardziej mnie męczyć będzie wymiana czujnika za 400zł ? czy spokój głowy że nie ma koła dwu-masowego za 2000zł ...itd

tak, że dla kogoś, kto ma blade pojęcie już jakieś wnioski może wyciągnąć?
    jeśli mnie ktoś chce spytać - czy warto?
    odpowiadam - tak ! jak najbardziej, ale proszę szukać zadbanych egzemplarzy ogólnie i przyzwoitych pod względem technicznym. Kupując diesla należy szczególnie zastanowić się nad warunkami jego użytkowania, jeśli nie będziemy robić regularnie tras będą kłopoty z prawidłową pracą jednostki napędowej (odcinanie mocy, problemy z osprzętem, dziwne awarie).
    Jeśli powiem że jeździ się dobrze (auto idzie opanować myślę o niedomaganiach) i nie zamierzam zmieniać, więc wystarczająca rekomendacja.

Jeśli ktoś ma coś do dodania lub coś pominąłem, proszę śmiało komentować .

__________________________________________________ _______________

Co piszą media o Silniku ISUZU w Civic:

"Auto Świat" - 1.7 CDTI: czy silnik z Polski ma jakieś zalety? https://www.auto-swiat.pl/1-17-cdti-...-jakies-zalety
    Last edited by rambo7; 30-11-2017, 07:43. Powód: uzupełnienie r7.
    Kierownik Działu Diesla

Jeżdżę tym samochodem od lipca 2009 roku i jak do tej pory żadnych problemów z silnikiem, jest bardzo oszczędny w zużyciu paliwa, a w zimie mimo wielu negatywnych opinii dotyczacych użytkowania samochodu, u mnie nie było żadnego problemu, samochód stoi cały czas, nawet podczas dużuch mrozów przed blokiem, dodam jednak że cały czas staram sie utrzymywać pełny poziom paliwa.

Comment

(nie powtarzam technicznych rzeczy o których wspomniał kolega rambo7)

POZYTYWY :
      1. Spalanie - częściej robię dłuższe trasy - przy spokojnej jeździe 90-110 km/h uzyskuję spalanie na poziomie ~4l/100km
      2. Wbrew pozorom dużo miejsca - 4 osoby jadą wygodnie (wózek dla małego dziecka też da się upchnąć ale robi się już dużo ciaśniej )
      3. Schowki/półki - jest gdzie trzymać kubek z kawą, telefon, okulary itp.

NEGATYWY:
      1. Brak podłokietnika z prawej strony
      2. W większości modeli brak radia z CD (można co prawda wymienić, ale oryginalne dobre używki dość drogie - można stosować standardowe radio po zamontowaniu adaptera)
      3. Ułomna konstrukcja centralnego zamka. Awaria jednego siłownika powoduje dość szybką awarię pozostałych. (po zakupie auta wymieniałem 3 siłowniki slave)

Generalnie dobrze oceniam to auto po prawie pół roku (zrobione ponad 10kkm) użytkowania. Z "grubszych" rzeczy które musiałem robić to naprawa pompy vacum zintegrowanej z alternatorem (drobny wyciek oleju). Wymiana 3 siłowników C-Z (założone nieoryginalne, oryginał kosztuje prawie 400 zł/szt.). Wymiana klocków hamulcowych.
      W zimie denerwujący jest efekt "ryczącej krowy", do czasu rozgrzania silnika. Jednak tę przypadłość bardzo łatwo wyeliminować ! - kto tego nie zrobił to na Forum pisze, co zrobić by efekt ten zlikwidować
      r7.
      Last edited by rambo7; 24-01-2013, 19:06. Powód: edit r7.

Comment

Working...
      X