Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Premiera CR-V VIgen 2023

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Premiera CR-V VIgen 2023

Wczoraj miała miejsce premiera nowej CR-V. Mnie....się nie podoba. Może znów na żywo mnie zaskoczy , jak było z Civic Xgen. Mam nadzieję, że wersja na EU będzie troszkę inaczej wyglądała w środku. Ale to raczej mało możliwe. Z tego co rozumiem napęd hybrydowy jest dłubnięty lekko,"następnej generacji" i ma teraz 204KM zamiast 184..... Szału jak dla mnie nie ma.

Jak dla mnie duży krok na przód. Wciąż brakuje paru rzeczy i wciąż multimedia nie nadążają za teraźniejszymi standardami, ale nie wyprzedzam faktów. Są ciagłe aktualizacje itd. Moim skromnym zdaniem gdyby nie brak parasola w postaci finansowania jakie ma Toyota - widywalibyśmy częściej je na ulicach.

Comment

Mnie się też nie podoba. Trzeba wziąć pod uwagę, że nowa CRV jest ogromna, to konkurent dla Highlander, CX60, ogromne auta. Nie bardzo rozumiem sens takich pojazdów. Jak dużą trzeba mieć rodzinę, ile rzeczy wozić żeby takie auto miało sens. "Stara" CRV jest ogromna, a nowa jest jeszcze większa. Te 208km przy tej masie sprawi, że będzie katalogowo z 10s do setki

Comment

Jak kogoś stać, to czemu nie? Tj z elektrykami wszędzie kloce grubo powyżej 2 ton, tj enyaq, id4, ioniq5 czy ev6, wiec hybrydy też się rozrastają, a i tak te pół tony mniej ważą. Aczkolwiek 204KM to nawet nie poziom obecnej Ravki 222KM, nie wiem kiedy i czy w ogóle skończy się ten pusty pęd na suvy, crossovery i inne podniesione dziwactwa i do łask powróci klasa średnia, coupe czy ogólnie jakaś niska, aerodynamiczna forma nadwozia.

Comment

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
          Mnie się też nie podoba. Trzeba wziąć pod uwagę, że nowa CRV jest ogromna, to konkurent dla Highlander, CX60, ogromne auta. Nie bardzo rozumiem sens takich pojazdów. Jak dużą trzeba mieć rodzinę, ile rzeczy wozić żeby takie auto miało sens. "Stara" CRV jest ogromna, a nowa jest jeszcze większa. Te 208km przy tej masie sprawi, że będzie katalogowo z 10s do setki
          Dlatego wchodzi ZR-V wypełniając lukę między HRV i CRV. Jako ciekawostka - pewnie dlatego Honda ubiła CRV na swoim rynku.

Troche historia analogiczna jak z RAV4 od Toytoya. Kiedyś to auto na bazie Corolli. Potem urosło i dostało swoją płytę podłogową, więc zrobili Corollę Cross.

Comment

Nie bardzo rozumiem sens takich pojazdów. Jak dużą trzeba mieć rodzinę, ile rzeczy wozić żeby takie auto miało sens.
            Z Twojego punktu widzenia może i tak. Ja właśnie przesiadłem się z Civica XGen na CR-V tylko dlatego, że ten pierwszy stracił dla mnie sens. Nie zapewniał mi tych rzeczy, które mi daje CR-V. Mam jedno auto, które służy mi do codziennych obowiązków i do pracy. Civic ogarniał tylko ten pierwszy temat.

Comment

Na zewnątrz nowa cr-v wygląda o wiele lepiej niż pokraczna i przekombinowana rav 4, tu na plus. Wewnątrz ciągle czegoś brakuje ale i tak wygląda lepiej niż poprzednia generacja.

Comment

Mnie się bardziej podoba poprzednia generacja CVR. Nawet się może i trochę zastanawiam nad zmianą X na CRV. Właśnie patrząc na to jak wykorzystuje auto suv może nie być złym pomysłem. Civic XI mi nie leży, jak już ma być dupowóz to chyba wolę CRV, wolniejsze będzie pewnie z 0,5 s. Mnie ten nowy design Hondy nie leży, w środku już kompletnie, trochę Mazda, trochę Passat, ble. Honda była znana z odważnego designu a tera jakieś nudne te auta robią.

Comment

Ja miałem do wyboru posiadanie dwóch samochodów i...? Popatrzyłem, pojeździłem,pomierzylem i wyszło, że CR-V załatwia mi temat. Nigdy nie byłem zwolennikiem dużych samochodów ale....teraz się zastamawiamy z żoną czy wrócimy z kolejnym codziennym autem do hatcha.
                  Coś jest na rzeczy , że mało kto kupuje te auta, które powodują szybsze tętno. Mazda 3 przez estetów uznana za wizualne cudo - ze świecą na ulicach szukać, Stinger ledwo widoczny a już z V pod maską..... , Type-R świetny ale ilość sztuk sprzedanych myślę że niższa od Civica 1.0 a przecież podobna pakownosć i użyteczność..... Jest jeszcze parę ładnych i świetnych aut, które można wymienić. Czemu tak kiepsko się sprzedają i nie zawsze jest to kwestia ceny ? Może dlatego, że do podniesienia adrenaliny a i owszem ale rano w powszedni dzień chcemy wsiadać w zupełnie co innego. Nie wszyscy, ale większość tak. Sorry...... Swoją drogą warto spojrzeć na wymiary CR-V a na ten przykład Passata, Octavi, Audi... Poza wysokością serio zajmuje tak więcej miejsca na parkingu? ������ Drugie auto jeśli będzie - będzie szybkie, niskie, głośne, małe, pełne emocji, bez bagażnika, spalanie bez znaczenia. Tak. Na wolny weekend po tygodniu pracy w CR- V. Ja tak wybrałem. Ale czy CR- V VI gen będzie następnym codziennym? Na ten moment odpowiedź bardziej na " nie".

Comment

Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                    Na ten moment odpowiedź bardziej na " nie".
                    No to mi dałeś do myślenia Logikę myślenia miałem podobną jak opisałeś. Ja się kręcę wokół komina głównie, tutaj hybryda powinna spalić mnie niż X. Dlaczego CRV VI nie będzie kolejnym autem, za duże, czy w ogóle porzucasz ten temat?

Comment

No to mi dałeś do myślenia Logikę myślenia miałem podobną jak opisałeś. Ja się kręcę wokół komina głównie, tutaj hybryda powinna spalić mnie niż X. Dlaczego CRV VI nie będzie kolejnym autem, za duże, czy w ogóle porzucasz ten temat?
                      Mniej niż X to na bank. W moim przypadku różnica między CR-V a XGen 1.0 którego miałem jest do 3-4 l na korzyść CR-V. W mieście jest przepaść a mieszkam w dużym mieście i 5 dni w tygodniu jeżdżę głównie po nim. Ale w moim przypadku zadecydował....komfort podróżowania z dodatkowymi dwoma osobami na pokładzie plus mało pakowne bambetle. W Civicu jak to kiedyś opisałem niby sporo miejsca i pakowny i ustawny, ale na końcu czuliśmy się trochę jak "Cyrk Zalewski". Jest duża różnica w komforcie i pakowności na korzyść CR-V. Tym autem mogę jechać w nieskończoność, z Civiciem tak nie było.
                      Idąc do pointy - na ten moment bardziej na nie bo na monitorze czy w TV po prostu o wiele mniej mi się podoba od obecnej generacji. Moja obecna jest dla mnie taka "amerykańska" wizualnie i jakaś. Ale co ważniejsze, jak będę chciał zmienić auto za jakieś pewnie 3 lata, to może już tak duży samochód być mi niepotrzebny i wtedy na moim horyzoncie pojawia się ....ZR-V

Comment

Ktoś jednak te hothatche kupuje, bo praktycznie każdy producent (oprócz Mazdy czy Kii) w ofercie je ma. Nie samą ekonomią też człowiek żyje, inaczej wszyscy wybierali by nowe Dacie w lpg.
                        Co do przesiadki z Xgen 1,0 na Crvke hybrid, to rozumiem, poza komfortem czy pakownością zyskuje się też dynamikę i tą 0-100, jak też nawet powyżej 100(choć tu pewnie w mniejszym stopniu), więc na każdym kroku plus. Natomiast przesiadka z Xgen 1,5turbo na Crv 2,0 hybrid już taka kolorowa nie będzie, o ile kręcąc się po mieście jest w miarę podobnie (oprócz wycia), o tyle w trasie może być niemiłe zaskoczenie, bo od 100 w górę jest przepaść, zarówno w dynamice (co oczywiste), ale też w spalaniu (oporów powietrza i masy nie da się oszukać). Poza tym pozycja za kierownicą, jak i samo prowadzenie Civic vs Crv, to również przepaść. Jak przesiadłem się z X gen na Leona Cupre St, to przez chwilę czułem się jak w dużo wyższym aucie, bo nie da się tak zespolić z autem jak w Hondzie, ale mimo wszystko, to nadal kompakt, a przesiadka do takiej Crvki, to może być szok.

Comment

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                          Ktoś jednak te hothatche kupuje, bo praktycznie każdy producent (oprócz Mazdy czy Kii) w ofercie je ma. Nie samą ekonomią też człowiek żyje, inaczej wszyscy wybierali by nowe Dacie w lpg.
                          Oczywiście, nikogo absolutnie nie namawiam. Jest wybór więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Poza tym pozycja za kierownicą, jak i samo prowadzenie Civic vs Crv, to również przepaść. Jak przesiadłem się z X gen na Leona Cupre St, to przez chwilę czułem się jak w dużo wyższym aucie, bo nie da się tak zespolić z autem jak w Hondzie, ale mimo wszystko, to nadal kompakt, a przesiadka do takiej Crvki, to może być szok.
                          CR-V szoku nie zapewnia bo w porównaniu do innych aut tego segmentu siedzimy chyba najniżej. Różnica jest oczywista ale bez przesady. Pod względem ilości miejsca w środku jest przepaść na korzyść większej siostry. Ja po Civicu trochę tęsknie za jakością prowadzenia ale leków nie biorę z tego powodu Jak podjeżdża obok mnie RAVka to czuję się jak w hatchu. Serio. Polecam przetestować

Natomiast przesiadka z Xgen 1,5turbo na Crv 2,0 hybrid już taka kolorowa nie będzie, o ile kręcąc się po mieście jest w miarę podobnie (oprócz wycia), o tyle w trasie może być niemiłe zaskoczenie, bo od 100 w górę jest przepaść, zarówno w dynamice (co oczywiste), ale też w spalaniu (oporów powietrza i masy nie da się oszukać).
                          Chyba nikt myślący nie będzie się spodziewał takich samych wrażeń z jazdy. Oczywiście możemy się takowych spodziewać ale to już nie za cenę CR-V. Razy dwa bardziej.

Comment

CRV zapewnia lepszą dynamikę w mieście, 0-60km/h jest szybciej niż w Civic X 1.5.
                            W CRV siedzi się faktycznie niżej niż w innych suv, ale dla mnie przepaść do Civica, trudno się przestawić.
                            CRV przy 140km/h będzie paliła 1-1.5 litra więcej od Civic 1.5 manual, przy cvt może byc podobnie bo więcej pali.

Comment

CRV zapewnia lepszą dynamikę w mieście, 0-60km/h jest szybciej niż w Civic X 1.5.
                              To prawda i bez wycia

W CRV siedzi się faktycznie niżej niż w innych suv, ale dla mnie przepaść do Civica, trudno się przestawić.
                              To prawda, dałem radę. Ale z Civica zdarzało mi się wysiadać z lekkim bólem pleców a....aż tak stary nie jestem

CRV przy 140km/h będzie paliła 1-1.5 litra więcej od Civic 1.5 manual, przy cvt może byc podobnie bo więcej pali.
                              Moja 2WD pali 7,3-7,6 przy 140km/h. Ósemki z przodu nie widziałem.

Najważniejsze pytanie brzmi - czy potrzebujesz takiego auta?

Comment

Working...
                              X