Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ASO czy nie aso - po okresie gwarancyjnym

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ASO czy nie aso - po okresie gwarancyjnym

Witam,

upłynął okres gwarancyjny. Czy warto serwisować dalej auto w ASO (mam mieszane uczucia). Zbliża mi się wymiana oleju i nie wiem co robić.

A to już każdy musi mieć własne podejście. Ja po gwarancji z drobnostkami (a za taką uważam wymianę oleju) do ASO bym nie jechał. Dla przykładu w mojej starej Hondzie większość rzeczy robiłem samemu (filtry, klocki ham, płyn hamulcowy, tarcze, świece, pasek alt. itp.). Olej zmieniałem w zwykłym serwisie, żeby ślad w książce był (i żebym nie musiał utylizować zużytego oleju). Zawieszenie też w zwyklym warsztacie robiłem, bo to już trochę cięższa robota, żeby np. wybić silentblocki z wahacza, więc sam się nie podejmowalem. A do ASO pojechałem tylko rozrząd wymienić na 120 tys, bo uznałem, ze taki wrażliwy element lepiej jak zrobią zgodnie z procedurami serwisowymi Hondy.
    No, ale tak jak pisałem - każdy musi sam sobie zdecydować.
    Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
    Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
      każdy musi mieć własne podejście. Ja po gwarancji z drobnostkami (a za taką uważam wymianę oleju) do ASO bym nie jechał.
      ja też tak uważam, natomiast w kwestiach technicznych to musisz mieć wiedzę podstawową, tak by nie było że np. używasz środków smarnych niezgodnych z Instrukcją, bo nie wiedziałeś... lub wydawało Ci się...
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Warto chyba tylko dla zachowania ciągłości serwisu w jednym miejscu + dla niektórych kupujących słowo ASO jest magiczne. Wystarczy popatrzeć na ogłoszenia sprzedaży na otoszroto, słowo ASO w niektórych ogłoszeniach odmieniane jest przez wszystkie przypadki.

Ja jeżdże do ASO mimo że nie mam auta na gwarancji ale wszystkie materiały eksploatacyjne, które akurat mam do wymiany, przywożę swoje. Oczywiście kupuję oryginały lub to co zalecane do mojej Hondy. W ASO nie robią problemów, biorą materiał ode mnie i liczą mnie tylko za robocizne, ewentualnie duperele za 5 zeta jak podkładka pod filtr.

Comment

Zamieszczone przez Rogerson Zobacz posta
          Warto chyba tylko dla zachowania ciągłości serwisu w jednym miejscu + dla niektórych kupujących słowo ASO jest magiczne. Wystarczy popatrzeć na ogłoszenia sprzedaży na otoszroto, słowo ASO w niektórych ogłoszeniach odmieniane jest przez wszystkie przypadki.

Ja jeżdże do ASO mimo że nie mam auta na gwarancji ale wszystkie materiały eksploatacyjne, które akurat mam do wymiany, przywożę swoje. Oczywiście kupuję oryginały lub to co zalecane do mojej Hondy. W ASO nie robią problemów, biorą materiał ode mnie i liczą mnie tylko za robocizne, ewentualnie duperele za 5 zeta jak podkładka pod filtr.

Gdzie kupujesz te oryginalne części?

Gdzie kupić wszystkie duperele niezbędne do wymiany oleju filtr itp?

Gdzie kupie oryginalne gumki do wycieraczek?

Comment

Wymiana oleju w ASO Castrol 5w30 (olej swój 4l) - jestem zadowolony - auto umyte.

Comment

Orientowałem się w cenach i w renomowanym nieautoryzowanym serwisie przegląd A+B wyniósł by mnie ok. 350 PLN taniej, więc wybrałem ASO.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
              X