Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.6 i-dtec 160 KM uszczelka pod głowicą

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.6 i-dtec 160 KM uszczelka pod głowicą

witam

na forum CRV, użytkownik silnika 1,6 I dtec 160 KM opisuje swoją przygodę z wydmuchaną uszczelką pod głowicą. Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze słyszał o takim przypadku. Na forach krajowych oraz zagranicznych nic nie znalazłem( lub źle szukałem).

no to rzadka prawa, i nie taka normalna, żeby wydmuchać upg w dieslu to trzeba coś zrobić, np. pójść w dowsowzing i z 1,6 uzyskać 130KM lub lepiej gdzie ja mam przy 1,7 tylko 100 KM . ale tak naprawdę to co? może płynu chłodniczego brakowało? przegrzał się? no z samego ciśnienia nie poszła. Silnik jest dość rzadki mimo wszystko i dość bezawaryjny, raczej dobrze szukałeś a usterka jest incydentalna. trzeba w takim wypadku postąpić standardowo, upg to jeszcze nie tragedia. Tu dochodzi jeszcze masa CRV jest cięższy, tworzy większe opory toczenia i generalnie silnik ma ciężej niż w budzie civica. Zdecydowanie lepiej się sprawdza 2,2 w CRV.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Jak byłem ostatnio w Aso pod koniec czerwca, to było zbiegowisko bo gościowi po 30 czy 40kkm poszła w crv-ce upg właśnie w 1,6 160KM, chyba że to ten sam gość co opisuje. Całkiem duże było zamieszanie, bo jak twierdzili to pierwszy przypadek u nich, więc dziwne, w końcu to Honda.

Comment

gość pisze ze przy 60 tyś,wymiana uszczelki w ASO i po tygodniu dolał już 3 litry płynu a w zbiorniczku nie ubywa. Podejrzewa pękniętą głowice. Także niezłe dziadostwo i jak widać jakość made in Honda już się skończyła. Miałem Accorda w benzynie i byłem bardzo zadowolony, kupiłem CRV diesel bo 2.0 za słaby silnik. Jeśli coś jeszcze znajdę w tym temacie to sprzedaję padaczkę.

Ps. doczytałem, ze w wykazie prac była regeneracja głowicy. Czyli ASO nie usuneło usterki. Także ten.....
        Last edited by Jusiek; 03-08-2017, 13:50.

Comment

Zamieszczone przez Jusiek Zobacz posta
          Także niezłe dziadostwo i jak widać jakość made in Honda już się skończyła
          nie, nie .. to jest teraz "made in dowsowzing".
          Miałem Accorda w benzynie i byłem bardzo zadowolony,
          tak jak 100% ludzi mających kiedyś CRX czy CIvic si i 100% zadowolonych .
          kupiłem CRV diesel bo 2.0 za słaby silnik.
          ten diesel też jest za słaby ale mechanicznie, wychodzą takie kwiatki "dowsowzingowe", tu wydaje się że trochę przeszacowałeś, jak byś poszedł w pancernego 2,2D to byś chwalił pod niebiosa, nie było by Cię tutaj, ok, jak w 1,6D to ryzyko.
          doczytałem, ze w wykazie prac była regeneracja głowicy. Czyli ASO nie usuneło usterki.
          kwestia taka co obejmowała ta regeneracja, no pęknięcia głowicy się nie regeneruje, bo się nie da w silniku dowsowzingowym, tam jest wszystko wyliczone na granicy parametrów. Tam nawet jak gwint ukręcisz w mocowaniu rurki A/C to nie rozwiercisz jak kiedyś na większy gwint bo nie ma tyle materiału na korpusie bloku . Czyli motor Byk jest ale chudy, wiec jest "chudy byk".
          przy 60 tyś,wymiana uszczelki w ASO i po tygodniu dolał już 3 litry płynu a w zbiorniczku nie ubywa.
          no to albo blok co bym na razie nie panikował, bo to nie jest stwierdzone a poszła upg. tyle że, gdzie on dolewał ten płyn? skoro w zb. wyrównawczym nie ubywa?
          Jedynie legalne miejsce dolewania cieczy chłodzącej to zb. wyrównawczy, jako bufor i "informator" dla kierowcy/użytkownika o sprawności układu.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            jak byś poszedł w pancernego 2,2D to byś chwalił pod niebiosa, nie było by Cię tutaj, ok, jak w 1,6D to ryzyko.
            nie miałem wyboru, wersja po lifcie tylko w diesel 1,6

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            tyle że, gdzie on dolewał ten płyn? skoro w zb. wyrównawczym nie ubywa?
            coś pomieszałem, oryginalny wpis "Po wymianie uszczelki przejechałem 1000 km i już dolałem litrę płynu chłodniczego . W zbiorniczku wyrównawczym płynu nie ubyło. Czy to normalne?"

Comment

i już dolałem litrę płynu chłodniczego
              gdzie to fizycznie wlał? (który korek otwierał: chłodnicy? czy zb. wyrównawczego? - to nie jest jasne).
              Jeśli korek chłodnicy to błąd, a jednocześnie informacja (w zb. nie ubywa, a chłodnica pusta, lub niepełna - no to gazy więły się skąd? ... najczęściej z upg.).
              Tu przeczytaj zasada pracy układu chłodzenia w silnikach spalinowych Hondy nie zmieniła się od 55 lat: Układ chłodzenia nabiera temperatury
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
              X