Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przegląd A - wymiana oleju - CR-V 2015FL 2.0 benzyna

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Kolega Rambo podpowiada prawidlowa czynnosc. Ja od 25 lat kupuje tylko nowe Hondy i jezdze od wymiany do wymiany 6-7 tys. Oleje syntetyczne sa zdecydowanie lepsze szczegolnie gdy sie w wiekszosci uzywa auta w miescie. Castrol - olej z detergentami - co trzecia wymiana, Mobil - pomiedzy.
    Mam teraz CR-V 2015 z CTV transmisja. Silnik 2.4l. Jest elektroniczna kontrola ( w procentach) kiedy wymienic olej ale czy w tym wierzyc producentowi...?? Ja zmieniam starym sposobem...6-8 tysKm, wiem ze sie nie pomyle

Comment

Wyrazny zart... kto jezdzi na jednym oleju 27k Km... napewno nie chcialbym byc nas nastepnym wlascicielem takiego silnika(auta)

Comment

Witam!
        Panowie pilnie potrzebuję Waszej pomocy, stało się i w salonie Honda UK zamieniłem mojego 10-letniego ukochanego Type-S na 5 letnią CRV 2.0 IV gen automat. Tak wiem to nie Civic ale jest to nadal Honda a ja mam jak się okazało duży problem i liczę że coś podpowiecie. Trzy pierwsze serwisy auto miało robione w Honda i był wlewany olej taki jaki zaleca producent 0W20, dwa kolejne w serwisie Kwik-Fit który też ma rekomendację Hondy. Niestety jak się dzisiaj okazało po telefonie do Kwik-Fit dwa ostatnie serwisy silnik był zalewany jakimś pół-syntetycznym gównem 10W40 i jak twierdzą ten olej jest zgodny z zaleceniami jakie mają w systemie, ...bez komentarza..... Jestem już umówiony z Honda na serwis olejowy za dwa tygodnie i wiem że na pewno zostanie ponownie wlany 0W20 bo tak zaleca producent, czy w takiej sytuacji powinienem się obawiać ??? Auto ma przejechane 45.000 mil (72000km), według książki na 10W40 zrobiło ok.10000km, czy powrót do 0W20 będzie bezpieczny ??? Powiem szczerze trochę jestem zszokowany całą sytuacją bo auto kupiłem u dilera Hondy jako rekomendowane, sprawdzone i z roczną gwarancją, no ale wiadomo jak z tym jest.... szczególnie w UK.

Comment

Możesz zmienić nic się nie stanie.
          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

BartOzi wrzucam link do tematu Ciebie interesującego, zamieszczonego w dziale dotyczącym Hondy CR-V na Civic Forum. Znajdziesz w nim m.in. zalecenia Hondy, zawarte w instrukcji obsługi, odnoszące się do stosowania olejów silnikowych w modelu CR-V IV gen z silnikiem benzynowym.

Przeczytaj podesłany wątek i pisz w nim.

Witam, jutro mam wizytę w ASO - przegląd A (wymiana filtru i oleju) przy przebiegu 30tyskm. ASO od nowości zalewa moją Honde olejem marki castrol i pewnie jutro zrobią to samo. Znajomy doradza mi zalanie Mobile1 (ponoć najlepszy). Czy ktoś ze znawców tematu może doradzić jaki jest najlepszy olej dla tego silnika? Na przeglądzie będę poruszał kwestie napędu 4x4 (przetestowanie na hamowni). Kilka tygodni temu wjechałem na nierówne pobocze z nachylenie i przednia oś traciła przyczepność na
            Last edited by Okonio; 17-12-2019, 08:22.

Comment

przeniosłem.
              BartOzi, nie panikuj...czytaj od początku temat, na szczęście ten długi nie jest.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Serdecznie dziękuję za pomoc, chyba rzeczywiście za bardzo spanikowałem pomimo tego że jakiś czas temu wątek olejowy Civic-a przeczytałem cały ze dwa razy. Sprawdziłem ten półsyntetyczny wynalazek 10W40 i jest ACEA A3, więc spokojnie czekam na serwis w Honda niech wleją ten swój Castrol 0W20 a ja nie stracę rocznej gwarancji. Po serwisie gdy Castrol zrobi płukanie silnika zrobię na własną rękę kolejną wymianę i prawdopodobnie wleci jakieś 0W30 ACEA A3/B3, bo dla mnie bezpieczeństwo silnika jest najważniejsze. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Comment

Working...
                X