Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Urwana szpilka CR-V 2009

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Urwana szpilka CR-V 2009

Piszę w tym dziale, ponieważ sprawa jest zupełnie oderwana od Civica.

Otóż moje była przełożona która po trochu ode mnie podłapała bakcyla na Hondę ma ostatnio zgryz... Przy wymianie kół na zimowe, mechanikowi udało się urwać szpilkę w przednim kole.

Teraz jej powiedział, że aby wymienić szpilkę trzeba rozbierać całą piastę i wyciągać łożysko, którego się potem już nie da ponownie założyć. Całą robotę wycenił na ~600PLN.

I tutaj moje pytanie... Czy faktycznie trzeba ponieść takie koszty przy tym modelu żeby wymienić szpilkę? Strasznie mnie to zaciekawiło bo dla mnie to wydaje się niedorzeczne żeby przy jednej urwanej szpilce trzeba było tyle pieniędzy włożyć.

Z góry dzięki za odpowiedzi
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Nie wiem jak w CR-V, ale ja jak zmieniałem osłony tarcz hamulcowych w ufo na Type R'owe to z przodu też trzeba było rozebrać piastę i wyciągnąć łożysko. W ASO łożysko wyprasowano i wprasowano z powrotem, działa bezproblemowo, co pozwoliło zaoszczędzić 400pln z powyższej sumy (cena nowego łożyska). Aczkolwiek, zastrzeżenie było, że nie dadzą mi 100%, że to się uda zrobić - im większy przebieg auta, tym większe prawdopodobieństwo, że łożysko będzie już częściowo zużyte i po ponownym sprasowaniu może dawać o sobie znać i tak czy owak być do wymiany. Mechanik który mi to robił powiedział, że jeżeli przebieg > 150tys. to raczej zawsze należy od razu wymienić łożysko, jak >100tys. to zwykle się udaje ale nie zawsze, a ponieważ ja miałem 75tys. to na 90% się uda bezproblemowo i tak też się stało. CR-V jest nieco cięższym autem i prawdopodobnie ma inne łożyskowanie. Ale jeżeli ma mały przebieg, warto podpytać o możliwość wprasowania rozebranego łożyska. Tak czy owak nie ma wyboru, bez szpilki raczej bym nie jeździł...
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
    X