Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stuki od strony kierowcy Fk8 type R

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stuki od strony kierowcy Fk8 type R

Cześć,
    Mam CTR z nalotem 25000. Po przełożeniu na zimę w rozmiarze 235/45/18 (serwis sugerował ten zmiennik) stuki nie będące wynikiem luzu zawieszenia (już sprawdzone) występujące na nierównościach są na tyle nieznośne, że autko na czas zimy eksploatuje żona. O dziwo na lecie faktycznie występują ale w znacznie mniejszym nasileniu i pierwszy objaw miałem już po przebiegu 1k ale wówczas sadzielem, że to kokpit a serwis skierował to jako poczekajmy do lata... Latem faktycznie istotnie się poprawiło na letnim rozmiarze ale po ostatnim założeniu zimy dramat... I już jestem pewien, że to nie kokpit ani zawieszenie. Wizyta w serwisie zakończyła się puentą: tak owszem coś słychać ale zawieszenie jest ok. Kolejna dyskusja sprowadzila sprawę do poziomu "to gdzie mamy szukać..." bądź "gdybym powołał się na procedury regulujące tego typu dolegliwości poziomem hałasu nie przekraczającym...wówczas nie byłoby to rozpatrzone jako usterka ale, że jest Pan naszym ważnym klientem (patrz użytkownik type R) poproszę inne serwisy o opinie". Wprowadziło mnie w wysoki poziom frustracji tym bardziej, że diagnostyka zajęła max 1h w tym jazda... Jakby już nie wnikając w postępowanie tego serwisu poproszę Was o info czy macie coś podobnego? Brzmi to jakby jakiś drobny element kolotal sobie swobodnie gdzieś głęboko w okolicy słupka kierowcy. Nie jest to ekstremalnie słyszalne ale mega irytuje. Na moje oko albo amorek ma jakąś wadę fabryczna albo jego mocowanie albo jakaś pierdola nad którą serwis nie chce się pochylić. Dzięki za info
    Last edited by Michal1979; 22-01-2019, 00:24.

Cześć
    Nie mam stuków.
    Podjedz sobie na stację diagnostyczną, tam maja szarpaki i urządzenie do sprawdzania amorów. Wytrzepie auto, wyszarpie, na miejscu może uda się odkryć przyczynę, bo w czasie jazdy jest trudniej.
    Kiedyś miałem w fn2 stuki przy skręcie w czasie jazdy, 1,5 roku poszukiwań, różnych diagnoz, okazało się finalnie, przez przypadek, że przykrzywiłem rurę wydechową, która biegnie w kanale i w zakręcie waliła o nadwozie. U Ciebie może być podobnie, sprawdz chociażby, czy akumulator nie lata na dziurach. Napisz co to było finalnie.

Comment

Zamieszczone przez Michal1979 Zobacz posta
      Brzmi to jakby jakiś drobny element kolotal sobie swobodnie gdzieś głęboko w okolicy słupka kierowcy.
      Może to w obudowie słupka kierowcy, u mnie dziwne dźwięki wydawał słupek pasażera:

może też to masz.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Mechanicy mają takie swoje stetoskopy do lokalizacji niepożądanych dźwięków. Może zasugerować użycie tego w ASSO, albo pożyczyć gdzieś i jak napisał Onlyju, podjechać na wytrząsarkę i samemu próbować zlokalizować.
        Pozdrawiam Czarodziej
        Mój Szogun

Comment

Ja nie mam.
          Miałem kiedyś dziwne stuki w innym samochodzie - okazało się ze wdawało je mocowanie pasa. Przypadkiem do tego doszedłem, a serwis mi to wymienił i problem ustąpił

Comment

Zamieszczone przez Michal1979 Zobacz posta
            stuki ... są na tyle nieznośne, że autko na czas zimy eksploatuje żona.
            no to dbasz o żonę ;-) , niech się żona użera ze stukami

Comment

Zamieszczone przez onlyju Zobacz posta
              no to dbasz o żonę ;-) , niech się żona użera ze stukami
              Założę się, że żona nie słyszy takich rzeczy. Ile razy pytałem swoją czy słyszy jakiś stuk/szmer/inne odgłosy, to mówiła, żebym się leczył

Comment

Cześć, zrób sobie taki test. Znajdź drogę na której słychać stuki, następnie postaraj się ją przejechać z delikatnie wciśniętym hamulcem. Jeśli stuki ustały to masz to co ja - prawdopobnie klocki hamulcowe stukają.

Comment

Witam,
                  mamy identyczną usterkę, czy ktoś to naprawiał?

Comment

Mam dokładnie to samo. Czy udało się komuś namierzyć i rozwiązać problem ?

Comment

Working...
                    X