Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne odgłosy przy skręconych kołach

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne odgłosy przy skręconych kołach

Dzisiaj zaobserwowałem u siebie nowy niepokojący objaw. Jak stoję w miejscu, skręcam kierownicą w prawo lub lewo do oporu, a następnie ruszam, to słyszę coś w rodzaju piszczącej (obcierającej) blachy w przednim kole. Kiedyś oglądałem coś podobnego na amerykańskim forum. Bardziej jest to słyszalne podczas jazdy na biegu wstecznym. Czy ktoś ma u siebie podobny objaw?

Ja podobny dźwięk mam bardzo rzadko, gdy dotaczam się (jałowy bieg, bez hamulców) np. do dystrybutora. Nie wiem, czy to nie brud w zaciskach hamulców, który czasem się tam dostanie. A próbowałeś dać ostro po heblach i sprawdzić czy coś się zmieniło?

Comment

Nie próbowałem, ale również mam podobnie, jak jadę wolno i bardzo delikatnie hamuję to przed samym zatrzymaniem samochodu coś mi dziwnie ociera a nawet słyszę dźwięk blaszki, jakby ktoś ją delikatnie młotkiem puknął. No cóż jak nie minie, to pojadę na serwis.

Comment

Czyli pewnie nic takiego. Pierwszy raz się przeraziłem (jakbym ciągnął tłumik po ulicy, ale z przodu) potem pomyślałem, że kamień wpadł między tarczę hamulcową a tę blaszaną osłonkę. Sprawdzili, nic nie było. Sądzę, że jak brud się dostanie do zacisku to tak jest... Chyba nie ma się czym przejmować... Ale rozumiem, że to przy skręcaniu kół to co innego?

Comment

Przy skręcaniu kół to samo, podobne odgłosy. Zapewne nie ma to najmniejszego wpływu na bezpieczeństwo. Natomiast denerwuje mnie to, że w nowym samochodzie za 150 koła, takie objawy.

Comment

Spoko, o ile słusznie zgaduję, że to brud w zacisku, to nic takiego. W sportowym rowerze MTB też mi dzwoniła czasem tarcza.

Comment

Hamulce trzeba dać do czyszczenia i po sprawie.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Tylko że ja mam przebieg 2 tys.km. Czyli mam rozumieć, że max co 2 tys. km trzeba czyścić hamulce?

Comment

Dokładnie mam taki problem jak na filmiku:
                  https://www.youtube.com/watch?v=wnh7NAvSvww

+ dodatkowo czasami metaliczny dźwięk jakby ktoś młotkiem delikatnie uderzył w metalową osłonę

OK, trzeba rozebrać i sprawdzić

Comment

Ja bym sprawdził tarczę kotwiczną - osłonę za tarczą hamulcową czy gdzieś nie ociera.

Comment

ojej, no to tak to nie mam...

Comment

Problem rozwiązany, wystarczyło podczas mycia samochodu przepłukać zaciski i tarcze.

Comment

W widzisz. Czyli byłem na dobrym tropie! Ale jak to zrobiłeś?

Comment

Silnym strumieniem wody przepłukałem prześwit między tarczą a klockami. Później silnym strumieniem powietrza wysuszyłem. I pomogło. Czyli zalegający pył z klocków był sprawcą.

Comment

Super! Pewnie to na dojeżdżaniu co mi się pojawia bardzo rzadko to też to

Comment

Working...
                              X