Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sonda lambda do k20a2

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• sonda lambda do k20a2

Witam wyskakuje mi błąd P0132 czyli pierwsza sonda, na analizatorze spalin mam ubogą mieszankę. Sonda dedykowana NGK trochę droga, czy może ktoś stosował sondy uniwersalne DENSO lub BOSCH (są 3x tańsze).

Wyskakuje mi ten sam błąd, przy czym jest to o tyle dziwne, że nie wyskakuje regularnie. Po tym jak zrobiłem trasę 600 km na tydzień wszystko wróciło do normy. Od pewnego czasu w momencie przejścia ze ssania auto traci moc. Jak się trochę rozgrzeje wszystko wraca do normy. Zastanawiam się czy wymieniać sondę czy jednak to coś innego. Jakie są u Ciebie objawy?

Comment

U mnie puki się nie rozgrzał to poszarpywał i tracił moc jakby go odcinało. Wymieniłem pierwszą sondę i jest ok. A kupiłem DELPHI ES10888-12B1.

Comment

A jaki koszt był tej sondy. Ja zamontowałem NGK/NTK za ok 500 zł bo niby są OEM Honda i tak już może 3-ci miesiąc jeżdżę i jest ok.

Comment

Z tego co wiem, to pierwsza i druga są takie same, przy czym druga to tylko odpowiada za "monitoring" i nie wpływa na sterowanie silnika. Najprościej/najtaniej przepiąć te sondy pomiędzy sobą, tyle że trzeba się liczyć z tym, że check engine będzie się palił, ale przynajmniej informacja zwrotna z sondy do sterowania silnika będzie właściwa i powinieneś mieć właściwy skład mieszanki (pod warunkiem, że 2ga sonda jest sprawna)

Comment

Working...
          X