Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie części? Oraz parę pytań odnośnie EP3...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gdzie części? Oraz parę pytań odnośnie EP3...

Czołem!

Wątek dotyczy Type-R EP3 z 2002 roku. Chciałbym się Was koledzy poradzić w pewnych kwestiach, a zacznę od źródła części do Hondy. Dla przejrzystości, zorganizuję pytania w podpunkty:

1) Gdzie zaopatrujecie się w OE / OEM-owe części do swoich aut? A szczególnie do modelu Type-R EP3 ? Głównie chodzi mi o takie rzeczy jak łączniki stabilizatorów, tarcze hamulcowe, klocki, tuleje wahaczy itp. itd.
    2) czy ktoś może wypowiedzieć się na temat różnicy między klockami seryjnymi - oryginalnymi, a Ferodo DS2500 ?
    3) ile płynu hamulcowego wchodzi do układu hamulców oraz do układu wyciskowego sprzęgła? Niestety, nie znalazłem tych informacji w książce serwisowej.
    4) Czy ktoś z Was dokonywał modyfikacji w postaci zmiany zacisków hamulcowych na wydajniejsze? Bądź dalej idące zmiany w układzie hamulcowym? Chciałbym wzmocnić ten element i poradzić się co do doboru konfiguracji.
    5) Jakie opony polecacie? Tutaj oczywiście dużą rolę gra budżet. Obecnie stoi na Bridgestone RE050A. Są wypasione, ale już zużyte, i niestety na dzień dzisiejszy nie stać mnie na taki nowy komplet.

Dziękuję i pozdrawiam!
    - Bartas

1. Haparts.pl, jarusnet.pl, jdmshop.eu, modified.pl Jeżeli chodzi o klocki i tarcze to brakeparts.pl (można dostać rabat)
    2. Potrzebujesz klocki i tarcze na tor? Pamiętaj, że torowy setup to mordęga w jeździe na co dzień.
    3. kup 1L, nie jest drogi
    5. Ile masz do wydania? Jaki rozmiar felg? Jaki rozmiar opon obecnie?
    Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
    Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Zamieszczone przez pablo_see Zobacz posta
      1. Haparts.pl, jarusnet.pl, jdmshop.eu, modified.pl Jeżeli chodzi o klocki i tarcze to brakeparts.pl (można dostać rabat)
      2. Potrzebujesz klocki i tarcze na tor? Pamiętaj, że torowy setup to mordęga w jeździe na co dzień.
      3. kup 1L, nie jest drogi
      5. Ile masz do wydania? Jaki rozmiar felg? Jaki rozmiar opon obecnie?
      Dzięki

2. Nie na tor. Do jazdy na co dzień. Jaki zestaw najlepiej? Tarcze nie muszą być nie wiadomo jakie, może być seria, ale klocki chciałbym, żeby były bardzo dobrej jakości. Oczywiście też nie jakieś ceramiczne za 3 tysiące.

3. No miałem zamiar nawet 1.5 kupić

5. Do wydania hmm... ciężko powiedzieć. Zima przede mną i mam na czym ją przelatać, więc mogę przez zimę odłożyc. Nie mam zamiaru tutaj oszczędzać i założyć Dębicę. Interesuje mnie mnie najwyższa klasa opon do stosowania na ulicę, o dużej żywotności. Jakieś Toyo, Yokohamy, albo te Bridgestone.
      Kwestia jest tego typu, że jeżeli mogę dostać komplet opon za 2k, które będą tylko o 10% gorsze od tych za 4k, to wezmę te pierwsze oczywiście.

Extra: Aha, i ilu tłoczkowe są seryjne zaciski? Czy jest w ogóle sens zmieniać zaciski na lepsze, a jeśli tak - to jakie?

Comment

Zestaw Big Brake Kit

Zacisk czterotłoczkowy 390 zł/szt. od Hondy Legend

trzeba dorobić adapter.

Zaciski Type-R

Szału nie ma.
        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Dzięki wielkie Panowie

A jakie tarcze polecacie, które są najbliżej serii? Znalazłem coś takiego: https://jdmshop.eu/czesci-Honda/czes...24.0121-0105.1

Dadzą radę? Mam zamiar wrzucić z przodu DS2500, a z tyłu też coś jak najbliżej seryjnych. Polecicie coś?

Comment

Working...
          X