Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęgło, jak chodzi? Jakie nowe?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sprzęgło, jak chodzi? Jakie nowe?

Hej Wam,
    Stałem sie posiadaczem TypeR 2007 , nie mam porównania do innych i stąd moje pytanie czy u was również sprzęgło dość ciężko chodzi (jak w dieselu) i ma mały skok tzn. pomiędzy wciśniętym pedałem a puszczonym ok. 6cm. wyglada mi to jakby bylo zapadnięte ale biegi wchodzą lekko.
    Jakie polecacie nowe (poza OEM)?

Witamy się w dziale powitań, nie w dziale technicznym, zarazem powinien być to pierwszy wpis. Regulamin pkt 2.
    Last edited by rambo7; 19-07-2017, 08:31. Powód: Regulamin pkt 2.

Przepraszam,
    Jak edytowac ten post?

Comment

Nie mam żadnych przeskoków i chodzi lekko, ja również mam z 2007 roku. Miałeś już wymieniane? ile ma przebiegu?
      Zapraszam do obserwowania i komentowania: RED ===DREAM===TYPE R

Comment

Przeskoków nie ma ale zakres sprzegła pomiedzy luzem a braniem sprzegła to jakies 6cm . 148k km rzekomo wymieniane rok temu przez poprzedniego właściciela (brak papierów potwierdzających)

Comment

Dziś jeszcze trochę pośmigam, sprawdzę jak ja mam i napiszę dziś wieczorem Moim zdaniem na ok. 6cm to ok ale co do wymiany sprzęgła dowiesz się tylko rozbierając skrzynie a pewnie teraz nie wymieniasz . Wszystkie biegi a w szczególności 2 dobrze Ci wchodzi?

Comment

Zamieszczone przez MateuszG Zobacz posta
            Hej Wam,
            Stałem sie posiadaczem TypeR 2007 , nie mam porównania do innych i stąd moje pytanie czy u was również sprzęgło dość ciężko chodzi (jak w dieselu) i ma mały skok tzn. pomiędzy wciśniętym pedałem a puszczonym ok. 6cm. wyglada mi to jakby bylo zapadnięte ale biegi wchodzą lekko.
            Jakie polecacie nowe (poza OEM)?

Witamy się w dziale powitań, nie w dziale technicznym, zarazem powinien być to pierwszy wpis. Regulamin pkt 2.
            Sprzęgło w FN2 przy w miarę normalnej eksploatacji wytrzymuje ok. 100tyś. km. Powinno "chodzić" lekko bez jakichkolwiek oporów, sam pedał może "chrupać" i skrzypieć (prowadzona akcja serwisowa Hondy).
            Jeżeli chodzi o wybór nowego, to wszystko zależy jaką autko ma obecnie moc lub w niedalekiej przyszłości jaką chcesz osiągnąć.
            Jeżeli auto jest niegrzebane lub +- 250 kM i tyleż samo momentu to w zupełności wystarczy OEM, Exedy - lepiej jak już to brać stage 1, na temat podstawowego opinie są różne z przewagą na nie. 250 i więcej to jeżeli nie chcesz mieć problemów z montażem i późniejszą eksploatacją to oczywiście TODA lub Mugen Copper Fiber, "chodzą" bardzo podobnie do OEM i nie trzeba być i nie trzeba być inż. żeby je ustawić.

Comment

Mateusz u mnie jest tak samo( no może ciutke szybciej) a mam 93 tyś przejechane i już czuje,że pomału za jakieś 5-6 tyś będę wymieniał u siebie, tak jak kolega wyżej napisał, sprzęgło zazwyczaj wytrzymuje 100 tyś, zależy od stylu jazdy. Jeśli masz 148 i było coś wymieniane to nie powinno nic się dziać. Sprawdź przy bardziej agresywnej jeździe jak Ci wchodzą biegi.

Comment

jakbyś miał blisko to zapraszam do Mechanika Samochodowa Kraków , ponieważ tam ci dokładne po kolei sprawdzą całe auto i doradzą co z tym sprzęgłem może być nie tak a co jest ok z innymi częściami w twoim aucie bo auto to zawsze rożne dźwięki jak się psuje wydaje.

Comment

Biegi zaczynają trochę gorzej wchodzić, wydaje mi się że kończy się sprzęgło bo poprzedni właściciel założył tani zamiennik.

Comment

odświeżę troszkę bo mam podobnie. Też mi pedał chodzi dość "ciężko", podobnie jak u Ciebie ponoć było robione "chwilę temu" no ale... u Ciebie pomogła wymiana? Faktycznie było już zużyte? Jeśli tak to chyba czeka mnie więcej wymian bo biegi też lekko nie się nie zapinają :P

Comment

Zamieszczone przez MarcinFN2 Zobacz posta
                      odświeżę troszkę bo mam podobnie. Też mi pedał chodzi dość "ciężko", podobnie jak u Ciebie ponoć było robione "chwilę temu" no ale... u Ciebie pomogła wymiana? Faktycznie było już zużyte? Jeśli tak to chyba czeka mnie więcej wymian bo biegi też lekko nie się nie zapinają :P
                      Dla FN2, przebiegiem krytycznym dla sprzęgła, przy w miarę normalnej eksploatacji, jest ok. 100tyś. km, rozmawiamy o silniku nie modzonym. Przyczyną może być oczywiście wyeksploatowane sprzęgło ale również zacierający się wysprzęglik (np. poprzez niewymieniany płyn hamulcowy). W przypadku skrzyni biegów może pomóc wymiana oleju (serwisowo chyba co 100tyś.). Takie wróżenie z fusów.

Comment

Wracam do tematu bo wymieniłem olej w skrzyni. Przypadkiem natknąłem się na markę Yacco, pogrzebałem, poczytałem i....kupiłem :P Zalałem Yacco bvx 500x 75w80 i O NIEBO LEPIEJ przy wymianie do silnika chyba też zaleje Yacco

Comment

Working...
                        X