Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam zakłócenia w radiu CB w samochodzie - jak to wyeliminować?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Mam zakłócenia w radiu CB w samochodzie - jak to wyeliminować?

Mam taki problem w v genie. Mianowicie dostałem radio mtek legend 1 z antena sirio magnesowa. Sprawdzałem w 2 innych autach i nie było problemu. Natomiast w mojej hondzie wystarczy włączyć zapłon (nie trzeba odpalać silnika) i zaczyna szumiec jak głupie. zakłócenia nie pochodzą z instalacji elektrycznej bo kiedy odlaczam antenę jest cisza. Miał ktoś z was taki problem?

Podepne się pod temat, czy może ktoś spotkał się i rozwiązał problem z wyeliminowaniem zakłóceń z wspomagania kierownicy które pojawiają się cb radiu podczas kręcenia kierownicą

Comment

W sobotę zamontowałem swojego unidena PC78 z anteną President Virginia i niestety. Zakłócenia pochodzą wyłącznie od wspomagania i wchodzą przez antenę.
      Na razie pomaga tylko podkręcenie gałki SQ ;/ Będę jeszcze kombinował i jak coś się uda napiszę.

Comment

Najprawdopodobniej nic na to nie poradzisz. Możesz oczywiście próbować, zakupić reflektometr i spróbować poprawić SWR nawet strzygąc kabel,ale to akurat ma wpływ przy odbiorze bardzo niewielki.Najczęściej w takich przypadkach pomaga zmiana samochodu
        To był oczywiście żart.
        Najczęściej jedynym rozwiązaniem na "harmoniczne" jest zmiana radia na takie z lepszej jakości syntezą częstotliwości i lepszej jakości filtrami ,przez co głowica w radiu zawęża odbierane pasmo i działa bardziej selektywnie.
        Możesz jeszcze wymienić silnik na taki z nowymi szczotkami i nie iskrzącym komutatorem,do tego zastosować przewody prądowe wspomy w oplocie,ale to raczej działania dla audiofila wariata...

Comment

Trochę jest to dziwne, bo w tym radiu już wcześniej wymieniłem filtr pośredni na dość mocno selektywny murata. Sprawdzę jeszcze masę na masce - może coś wskóram

Comment

Murata jest ogólnie chwalone,więc może spróbuj z inną anteną lub przewodem.
            Czasem inne a nawet gorsze jest lepsze.Poproś kogoś o pożyczenie swojego radia na chwilę.
            Walczyłem kiedyś z zakłóceniami transmitera i nie dałem rady.

Comment

Working...
            X